یونان و تركیه كه از دوران حاكمیت عثمانی دارای اختلافات دیرینه ای هستند. دو كشور در سال 1974 بر روی مساله قبرس دارای اختلافات شدیدی شدند كه نهایتاً منجر به درگیریهای نظامی بین دو كشور و تجزیه كشور قبرس به دو بخش ترك نشین (شمالی) و یونانی نشین (جنوبی) شد.
قبرس جنوبی و یونانی نشین توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته می شود، عضو اتحادیه اروپا و واحد پولی اروپاست ولی بخش شمالی (ترك نشین) جزیره قبرس فقط توسط كشور تركیه به عنوان یك كشور مستقل به رسمیت شناخته می شود.
از سال 1974 تاكنون، تمام تلاش های سازمان ملل متحد و دیگر جوامع بین المللی برای حل مساله قبرس و وحدت مجدد دو بخش این كشور، كه یكی از مشكلات اصلی اختلافات آتن و آنكارا را تشكیل می دهد، نتیجه ای دربرنداشته و این اختلافات همچنان به قوت خود باقی است.
البته یونان و تركیه دارای اختلافاتی بر سر تعدادی از جزایر صخره ای و فلات قاره بین مرزهای آبی دو كشوردر دریای اژه نیز هستند.
تنش بین آتن و آنكارا در این اواخر با دعوت قبرس جنوبی از شركت های خارجی برای انجام عملیات اكتشاف نفت و گاز درمرزهای آبی خود در دریای اژه، بشدت افزایش یافته و تركیه بارها اعلام كرده است: بخش جنوبی قبرس حق ندارد تا قبل از حل كامل مساله دو جامعه یونانی و ترك قبرس، بتنهایی از منابع نفت و گاز این منطقه استفاده كند، زیرا قبرس شمالی (ترك نشین) نیز سهمی از این منابع دارد.
تركیه بارها اعلام كرده است: آنكارا تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهد داد كه قبرس جنوبی و یونانی نشین، بتنهایی از منابع نفت و گاز در سواحل قبرس قبل از حل كامل اختلافات دو بخش این كشور، بهره مند شود و این اختلافات طی یكی دو سال گذشته بارها باعث شده كه حتی تا آستانه درگیری نظامی هم پیش بروند كه با وساطت آمریكا و ناتو از درگیری نظامی بین این دو كشور عضو ناتو، جلوگیری شده است.
یونان بطور مرتب از نقض حریم هوایی و دریایی خود توسط جنگنده ها و كشتی های ارتش تركیه گزارش داده و تركیه نیز بارها یونان را به نقض حریم هوایی و دریایی خود متهم كرده است و این روند تقریباً حالتی عادی به خود گرفته است.
روزنامه یونانی 'كاتی مرینی' اخیرا نوشت 'تركیه باز هم به تنش در دریای اژه دامن می زند و این امر باعث عكس العمل و خشم شدید آتن شده است'.
این روزنامه افزود 'تركیه دو هفته پیش منطقه وسیعی از دریای اژه را به بهانه برگزاری رزمایش نیروهای ارتش این كشور، در اختیار گرفت و تردد هرگونه كشتی را در این منطقه ممنوع اعلام كرد'.
آنكارا هفته پیش مناطق دیگری در دریای اژه و در نزدیك جزیره 'اسكیرو' یونان و چند جزیره دیگر این كشور را منطقه رزمایش و ممنوعه اعلام نمود.
بر اساس گزارش ها، چندی پیش نیروی دریایی تركیه، یك كشتی تحقیقاتی یونان را از منطقه وسیعی از دریا اژه، با استناد به توافقنامه سال 1976 بین آتن و انكارا، با زور بیرون كرد و رفتار ناشایستی با خدمه كشتی تحقیقاتی یونان داشت.
این اقدامات تركیه باعث خشم آتن شد و وزارت دفاع و وزارت امور خارجه یونان به همین دلیل ضمن انتقاد شدید از تحریكات اخیر آنكارا در دریا اژه گفته اند 'توافقنامه سال 1976 مبنی بر عدم انجام تحقیقات توسط كشتی های دو كشور یونان و تركیه سال هاست كه لغو شده و بنا بر این ادعای تركیه كاملاً بی اساس است'.
وزارت دفاع و وزارت امور خارجه یونان دیروز نیز ضمن ابزار نگرانی و خشم خود 'از اقدامات تحریك آمیز نیروهای دریایی و هوایی تركیه در منطقه اژه'، اعلام كردند: بر اساس توافقنامه بین آتن و آنكارا در سال 1988، نیروهای ارتش دو كشور در فصل تابستان كه فصل گردشگری است، نباید هیچگونه رزمایش نظامی در منطقه دریای اژه انجام دهند، بنا بر این برگزاری رزمایش توسط نیروهای ارتش تركیه كاملاً خلاف این توافقنامه است.
تحلیلگران و حتی بعضی از سیاستمداران یونانی بر این باورند كه تركیه با استفاده از بحران مالی یونان و با افزایش احتمال به بن بست رسیدن مذاكرات آتن با اتحادیه اروپا، درصدد بر آمده كه به افزایش تنش در دریای اژه دامن بزند.
تحلیلگران همچنین یكی دیگر از عوامل دست زدن تركیه به افزایش تنش در منطقه دریای اژه را كاهش محبوبیت دولت 'عدالت و توسعه' اردوغان در انتخابات اخیر این كشور قلمداد می كنند و می گویند كه دولت 'رجب طیب اردوغان' ناچار به سازش با نظامیان تندرو این كشور برآمده و درصدد نزدیك شدن به آنان است .
اروپام**462**1479
تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۲
آتن- ایرنا- تنش در روابط یونان و تركیه اخیرا رو به افزایش گذاشته و تحلیلگران یونانی عواملی چون بحران مالی یونان و احتمال بن بست در مذاكرات این كشور با اتحادیه اروپا و نیز كاهش محبوبیت دولت اردوغان در انتخابات اخیر را از علل افزایش تنش در منطقه دریای اژه توسط این كشور ارزیابی می كنند.