تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۵

اصفهان - ايرنا - تپه اشرف اصفهان به عنوان يكي از كهن ترين كانون هاي شكل گيري شهر تاريخي اصفهان مربوط به دوره ساسانيان و اشكانيان است كه نگاه باستان شناشان را به خود جلب كرده است.

به گزارش ايرنا، تپه اشرف در ضلع شرقي اصفهان، در كرانه زاينده رود و در نزديكي پل تاريخي شهرستان قرار دارد.

اين ناحيه مطابق اعلام صاحب نظران و تاريخ نگاران اعصار قديم و جديد، در برگيرنده آثاري ارزشمند از دوره‌هاي مختلف تاريخي است كه در زير تپه اي موسوم به تپه اشرف مدفون شده است و قدمت آن به قبل از اسلام باز مي‌گردد.

باستان شناسي هاي صورت گرفته در اين تپه تاريخي حاكي از آن است كه قديمي ترين آثار تپه در شمال شرقي آن قرار دارد.

اگرچه تپه اشرف با وسعتي حدود 12 هكتار بنياني صخره اي است اما تا سال هاي دهه 1330 خورشيدي كشاورزان منطقه بر روي تپه و اطراف آن كشاورزي مي كردند اما با هويدا شدن ارزش تاريخي و باستاني آن، اين منطقه به عنوان يكي از مكان هاي تاريخي مورد توجه باستان شناشان قرار گرفت و تاكنون درقالب پنج فصل كاوش هاي باستان شناسي دراين منطقه صورت گرفته است.

سرپرست هيات پنجمين فصل كاوش در تپه اشرف اصفهان گفت: در فصل پنجم كاوش هاي اين منطقه علاوه بر بررسي كاخي منسوب به اشرف افغان، آثار معماري به جا مانده از دوره ساساني از جمله يك سكه كشف شد.

عليرضا جعفري زند افزود: چهار فصل گذشته كاوش در سال هاي 89 تا 90 در اين منطقه در مساحت هفت هكتار انجام شد كه به كشف آثار فرهنگي انجاميد.

وي با اشاره به پيشينه كاوش در اين محوطه باستاني گفت: در فصل هاي نخست از كاوش هاي باستان شناسي در تپه اشرف اصفهان، آثار معماري از دوره ساساني به همراه سفال هايي از قرن چهارم هجري قمري بدست آمد .

جعفري زند افزود: در فصل سوم و چهارم بيشتر وقت هيات باستان شناسي علاوه بر كاوش در محوطه صرف خاك برداري شد.

سرپرست هيات پنجمين فصل كاوش در تپه اشرف اصفهان گفت: سازه معماري مربوط به قرن پنجم و ششم دوره ساساني در فصل هاي گذشته كاوش كشف شد كه احتمالا مربوط به يك قلعه است.

بر اساس گزارش پژوهشگاه ميراث فرهنگي در فصل چهارم بقاياي يك كاخ كه براساس مستندات توسط اشرف افغان در قرن 12 با روش پيچيده كاخ سازي ساخته و توسط نادر شاه ويران شده بود، نمايان شد.

به گفته مسئولان سازمان ميراث فرهنگي ، يكي از اهداف اين فصل از كاوش بررسي بقاياي كاخ مكشوفه و روش ساخت آن بوده كه نتيجه ان كشف آثار معماري از دوره ساساني مربوط به قرن 5 و 6 و 12هجري قمري بود.

جعفري زند سرپرست هيات پنجمين فصل كاوش در تپه اشرف اصفهان با اشاره به شناسايي لايه سلوكي - اشكاني كه قديمي ترين لايه تاريخي است، تصريح كرد: يك لنگه كفش متعلق به دوره صفويه كه متخصصان در حال مرمت آن هستند و يك سكه مربوط به دوره ساساني از آثار كشف شده در پنجمين فصل از كاوش در تپه اشرف بود.

همچنين مديركل ميراث فرهنگي استان اصفهان، درباره كاوش در تپه اشرف گفت: در گذشته كاوش هايي در اين منطقه تاريخي انجام شده اما برخي مشكلات اين كاوش ها را متوقف كرده و نتايج آن هنوز ارائه نشده است.

فريدون الله ياري با بيان اينكه كاوش در تپه اشرف و بازسازي آن در برنامه اداره كل ميراث فرهنگي اصفهان قرار دارد، افزود: قصد داريم اين منطقه را به يك سايت موزه تبديل كنيم اما اجراي اين طرح هنوز قطعي نشده است.

وي اظهار كرد: درصورت اجرايي شدن اين طرح، سايت موزه تپه اشرف يكي از بزرگترين پروژه هاي ميراثي شهر اصفهان خواهد شد.

تپه اشرف آبان سال 75 با شماره 1710 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.

گ/6994 / 1339/ 1650