سيدمحمد حسيني روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: 20 طاق در راسته بازار اراك به علت فرسودگي در حال ريزش است و بايد به سرعت عمليات مرمت اضطراري آن ها انجام شود.
وي اظهار كرد: شدت تخريب در اين طاق هاي فرسوده به حدي است كه هر لحظه امكان ريزش آوار بر سر عابران دور از انتظار نيست.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي توضيح داد: امسال يك ميليارد و 500 ميليون ريال اعتبار براي مرمت بازار تاريخي اراك تخصيص داده شده كه جوابگوي انجام عمليات بازسازي و مرمت نيست.
وي گفت: آخرين مرمت در اين مجموعه تاريخي ارزشمند، پارسال با يك ميليارد و 410 ميليون ريال انجام شد كه ميراث فرهنگي استان بابت مرمت و بازسازي آن دو ميليارد و 500 ميليون ريال به پيمانكار بدهكار است.
فرماندار اراك نيز در اين خصوص گفت: بازار تاريخي اراك براي شهرستان اراك داراي اهميت و ارزش خاصي است و حفاظت و نگهداري اين مجموعه به عنوان گنج به جا مانده از ميراث گذشتگان ضروري است.
حسين بختياري افزود: بازار اراك شناسنامه و هويت تاريخي اين كلانشهر است و از جمله بازارهاي علمي ساز كشور محسوب مي شود.
رييس كميسيون فرهنگي، اجتماعي و ورزشي شوراي اسلامي كلانشهر اراك پيش از اين گفته بود: سراها و تيمچه هاي مجموعه بازار قديمي اراك به عارضه مرگ تدريجي دچار هستند و ناقوس تخريب آن ها به صدا درآمده است.
اشرف بهادري افزود: بازار تاريخي اراك داراي 22 سرا است كه متاسفانه به دليل بي مهري و مديريت ضعيف و مقطعي سال هاي گذشته در حال تخريب هستند.
وي بيان كرد: از مجموع سراهاي تاريخي بازار اراك سراي صاحب الزمان و سراي مهديه به صورت نوساز است و سراي توكلي به دليل تخريب در سال هاي گذشته شكل زمين خالي درآمده است.
بناي اصلي بازار اراك در اوايل دوره قاجار و در زمان فتحعلي شاه، توسط محمد يوسف خان گرجي سپهدار بنيان نهاده شد و به همراه سراها و تيمچه هاي وابسته از معماري جالب توجهي برخوردار است.
بناي كنوني بازار مشتمل بر يك راسته اصلي شمالي – جنوبي به طول 880 متر و يك راسته شرقي – غربي به طول 600 متر است كه در محل تقاطع آن، چهارسوق زيبايي ساخته اند.
راسته شمالي – جنوبي بازار به صورت مستقيم از دروازه قبله در جنوب تا دروازه راهزان در شمال امتداد مي يابد.
عرض بازار از ابتدا تا انتها پنج متر است و راسته شمالي و جنوبي به هشت قسمت 100 متري، هر قسمت داراي 50 باب مغازه، تقسيم مي شود كه به هر كدام آن ها گذر مي گويند.
در دوره اخير دو گذر قسمت شمالي اين راسته تخريب شده و گذر جنوبي يا يكصد متر از جنوب راسته اصلي، به صورت دو طبقه ساخته شده كه ارتفاع آن به هشت متر مي رسد.
در سال هاي اخير به علت بي توجهي، قسمتي از پوشش طاق و گنبدي اين گذر فرو ريخته و همچنين سردر زيباي آن به هنگام احداث ساختمان بانك ملي از ميان رفت كه سال 89 سردر بازار با ويژگي هاي معماري بناي اصيل آن بازسازي شد.
علاوه بر دو راسته اصلي در مجموعه بازار اراك حدود بيست سرا و تيمچه وجود دارد كه در آنها فعاليت هاي مختلفي در جريان است، 18 واحد از اين بناها در قسمت جنوبي بازار قرار گرفته كه از مهمترين آن ها سراي نوذري، سراي كتاب فروش ها و سراي كاشاني است.
سراي نوذري كه زيباترين سراي بازار اراك به شمار مي آيد به فرش فروشان اختصاص دارد و ساختمان آن دو طبقه است، سراي كتابفروش ها نيز از وسعت و معماري جالب توجهي برخوردار بوده و متشكل از يك تيمچه و سراي دو طبقه است.
مجموعه بازار تاريخي اراك در سال 1353 به شماره 1285 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيد.ك/3
6991/6013/8066
تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۴
اراك - ايرنا - مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي گفت: پنج ميليارد ريال اعتبار براي مرمت اضطراري طاق بازار اراك نياز است.