شیروان- ایرنا- كشاورزان شیروانی پس از ماه ها زحمت و انتظار هم اكنون مشغول برداشت غلات شده اند اما، فرسودگی دروگرها موجب شده تا زحمات آن ها به علت ریزش محصولات در هنگام برداشت نابود شود.

شماری از كشاورزان شیروانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا خواستار بهینه سازی ماشین آلات كشاورزی و آموزش صاحبان این نوع ماشین آلات در زمینه برداشت محصولات با كمترین خسارات شدند.

یكی از كشاورزان شیروان گفت: خرید ماشین آلات دروگر هم اكنون بسیار گران بوده و از توان كشاورز خارج است.

محمدرضا قویدل با بیان اینكه بیش از 20 سال است در كار كشاورزی است اظهار كرد: با گرانی های چند سال اخیر بهینه سازی كمباین های فرسوده یا تعویض آن ها از مهم ترین دغدغه كشاورزان این خطه است.

وی گفت: برای رونق كشاورزی و تولید بهتر، كشاورزان باید به وسایل نو تجهیز شوند زیرا كه استفاده از ماشین آلات با عمر بالا هیچ سودی نصیب آن ها نمی كند.

یكی دیگر از كشاورزان گفت: قیمت ادوات كشاورزی بسیار بالا است و بسیاری از كشاورزان قادر به خرید ماشین آلات جدید نیستند لذا از كمباین های فرسوده برای برداشت محصول خود استفاده می كنند.

براتعلی روشندل اظهار كرد: در بسیاری از موارد كه كمباین ها فرسوده و قطعات آن دچار خرابی می شود خرید قطعات آن هم برای كشاورز بسیار گران و سخت است.

وی گفت: عمر ماشین آلات مورد استفاده در بخش كشاورزی بویژه برداشت غلات بسیار بالاست.

روشندل افزود: نیروی متخصص نیز برای استفاده از ماشین آلات كشاورزی در این شهرستان نیست و به همین علت استفاده صحیح از این نوع ماشین آلات نمی شود كه این وضعیت فرسودگی و خرابی را به دنبال دارد.

این كشاورز شیروانی گفت: بهتر است كشاورز قبل از خرید ماشین آلات دوره آموزشی كه از سوی جهاد كشاورزی برگزار می شود، طی یا از نیروی متخصص در كاشت و برداشت محصول استفاده كند تا دچار خسارت و ضرر و زیان نشود.

معاون جهاد كشاورزی شیروان در این خصوص گفت: بیشترین دلیلی كه كشاورزان هنگام برداشت گندم از كشتزار با مشكل مواجه هستند استفاده از ماشین آلات فرسوده و به تبع آن ریزش گندم است.

محمدعلی شریكیان اشاره ای به میزان ریزش گندم و جو بر اثر برداشت با ماشین آلات دروگر در این شهرستان نكرد.

وی با بیان اینكه هم اكنون قیمت ماشین آلات در مقایسه با گذشته افزایش داشته، اظهار كرد: خرید ماشین آلات برای كشاورزان صرفه اقتصادی ندارد و به همین دلیل نوسازی كمباین ها در دستور كار كشاورزان است.

وی گفت: حتی نوسازی و تجهیز كمباین ها نیز هزینه زیادی دارد كه در توان كشاورز نیست.

وی ضمن تایید فرسوده بودن ناوگان برداشت این شهرستان گفت: این امر موجب ریزش گندم در كشتزارها می شود كه قطعا ضایعات برداشت جبران ناپذیر است.

وی خواستار تخصیص اعتبارات كم بهره برای خرید و نوسازی دستگاه های دروگر شد و گفت: كسی بخواهد از تسهیلات برخوردار شود به شخص با سود 21 درصد و آورده 20 درصد وام داده می شود.

شریكیان راهكارهای جلوگیری از ریزش گندم در كشتزارها را تجهیز ماشین آلات عنوان كرد و افزود: به غیر از این موارد نظارت بر عملكرد كمباین ها در دهستان ها و بخش های مختلف از سوی كارشناسان جهادكشاورزی صورت می گیرد تا نكات فنی برداشت و تنظیمات كمباین دقیق و میزان ضایعات گندم به حداقل كاهش یابد.

معاون جهاد كشاورزی شیروان گفت: كمباین های وارداتی از دیگر مناطق كشور برای برداشت گندم به این شهرستان می آِیند ولی تعداد آن ها زیاد نیست.

شریكیان با اشاره به افزایش قیمت قطعات و هزینه های تعمیر و نگهداری ماشین آلات كشاورزی افزود: بهتر است هر چند وقت قطعات این نوع ماشین آلات تعویض شود تا خسارت وارد نشود.

مدیر جهاد كشاورزی شیروان گفت: برای جایگزینی ماشین های فرسوده به صورت خاص هنوز اعتباری مصوب نشده است اما از سال 92 با اعتبارات خط اعتباری مكانیزاسیون حداقل سالی دو تا سه دستگاه می توان كمباین خرید كرد و همچنین سالی برای خرید 40 دستگاه تراكتور و سایر ادوات اعتبار تخصیص داده می شود.

سعید خوشقامت در گفت و گو با ایرنا با اشاره به ماشین آلات فرسوده در بخش كشاورزی اظهار كرد: در بحث ماشین های برداشت بالای 70 درصد آن ها دارای 13 سال كاركرد می باشند و در بخش ماشین های كاشت و داشت بالای 50 درصد دارای كاركرد 13 سال به بالا می باشند.

وی با اشاره به شرایط پرداخت تسهیلات به كشاورزان در بخش ماشین آلات گفت: برای خرید ماشین آلات سنگین برای كشاورزانی كه حداقل بالای 20 هكتار زمین آبی داشته باشند و برای خرید ماشین آلات سبك حداقل 12 هكتار زمین زراعی دیم نیاز است.

خوشقامت در پاسخ به اینكه آیا برای جایگزینی ماشین آلات فرسوده به كشاورزان كمك می شود افزود: با اعتبارات خط اعتباری مكانیزاسیون شرایط جهت جایگزینی فراهم آمده است كه امسال در مرحله اول 26 میلیارد ریال تسهیلات بانكی برای توسعه و نوسازی مكانیزاسیون به كشاورزان این شهرستان پرداخت می شود.

مدیر جهاد كشاورزی شیروان گفت: هم اكنون در بحث گندم 95 درصد عملیات كاشت و داشت به صورت مكانیزاسیون انجام می گیرد و 65 درصد برداشت با كمباین، 25 درصد دروگر و 10 درصد دستی انجام می شود.

خوشقامت با بیان اینكه امسال پیش بینی می شود برداشت گندم در این شهرستان سه برابر در مقایسه با پارسال افزایش داشته باشد افزود: امسال پیش بینی می شود 37 هزار و 500 تن گندم از كشتزارهای این شهرستان از سطح 23 هزار و 500 هكتار برداشت شود.

وی گفت: از ابتدای امسال بارندگی بسیار كم بود ودر بعضی مناطق شهرستان حتی بارندگی نداشته ایم اما به دلیل بارندگی مطلوب در پاییز و زمستان سال گذشته مقدار برداشت محصولات زراعی نسبت به پارسال بهتر خواهد بود.

وی از آغاز خرید گندم كشاورزان از 25 خرداد امسال با قیمت 11 هزار و 550 ریال خبر داد و گفت: سطح زیر كشت گندم آبی در شهرستان شیروان هشت هزار و 200 هكتار و گندم دیم 16هزار و 500 هكتار است.

شهرستان 157 هزار نفری شیروان 105 هزار هكتار عرصه كشاورزی و باغی دارد مركز این شهرستان در 60 كیلومتری شرق بجنورد واقع است.ك/4

7186/ 6042