تهران-ايرنا- جلد چهل و پنجم فهرست نسخ خطي كتابخانه ملي شامل 300 نسخه خطي (ثبت شده از شماره 16001 تا16300) منتشر شد.

به گزارش روز يكشنبه گروه فرهنگي ايرنا، هايده چيذري با نظارت ابوالفضل حافظيان بابلي اين جلد از فهرست نسخ خطي را تاليف كرده است.

بر اساس گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، در مقدمه اين كتاب به قلم مولف آمده است: بيشتر نسخه‌هاي اين فهرست، متعلق به مجموعه شخصي سيدمحمد جزايري است.

اين مجموعه پيش از اين در تملك سازمان مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي بوده است. پس از ادغام اين سازمان با كتابخانه ملي در سال 1379، اموال آن از جمله نسخه‌هاي خطي، به كتابخانه ملي منقل شده است.

روش فهرست‌نويسي اين مجلد، اكتفا به اختصار و پرهيز از اطاله كلام در دو بخش كتاب ‌شناسي و نسخه‌شناسي است، همچنين مستندسازي اعلام و موضوع‌ها نيز در اين فهرست رعايت شده است.

در بخش كتاب‌شناسي، عنوان هر كتاب با استناد به متن كتاب و يا مراجعه به منابع مرجع كتاب‌شناختي انتخاب شده است.

مستند نام مولفان در قسمت سرشناسه، و برخي اعلام و اسامي مرتبط در قسمت شناسه افزوده بر اساس مستند مشاهير نوشته شده است.

موضوع نسخه‌ها براساس سرعنوان‌هاي موضوعي كتابخانه ملي آمده است و هر كتاب تنها يك بار معرفي شده و كتاب‌هاي مشابه به نخستين شماره همان كتاب در فهرست ارجاع داده شده است.

براي اين جلد از فهرست كتابخانه ملي، نمايه‌هاي شش‌گانه شامل: موضوع كتاب‌ها، سال ‌شمار كتابت نسخه‌ها، نام پديدآورندگان، نام كاتبان، نام جاي‌ها، و نقش‌مهرها فراهم شده كه در مورد هر مدخل به يك يا چند شماره نسخه ارجاع داده شده و تصاوير برخي نسخه‌هاي ارزشمند پايان‌بخش اين فهرست است.

چاپ نخست اين فهرست در 499 صفحه با شمارگان 1000 نسخه و بهاي 250 هزار ريال در بهار سال جاري از سوي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي منتشر شده و در نمايشگاه كتاب امسال براي نخستين بار ارايه شد.

فهرست‌نويسي نسخ خطي فرآيندي است كه به صورت نظام‌مند به گردآوري و استخراج اطلاعات كتاب‌شناسي، نسخه‌شناسي، و تحليلي-موضوعي از يك كتاب خطي مي‌پردازد.

كاركرد فهرست‌نويسي كتاب‌هاي خطي، از جنبه خدمت به كاربران از دو بعد ورود كتاب خطي به چرخه استفاده پژوهشي در حوزه‌هاي تخصصي و نقش‌آفريني آن در توليد دانش؛ و ديگر نقش و جايگاه هر نسخه در تدوين تاريخ علم، هنر و ادب اهميت دارد.

فراهنگ**1497**1027