به گزارش ایرنا، نخستین یادداشت تفاهم ایجاد بانك سرمایه گذاری طرح های زیرساختی آسیا در اكتبر (مهر - آبان) سال 2014 در پكن به امضا رسید تا با مشاركت 27 كشور و 100 میلیارد دلار سرمایه در پكن تاسیس شود.
بانك سرمایه گذاری آسیا نهاد توسعه چند جانبهای است كه سرمایه آن بیشتر در زمینه ساخت تاسیسات زیربنایی اختصاص داده خواهد شد.
جمهوری اسلامی ایران نیز كه یكی از اعضای هیات موسس این بانك محسوب می شود، هجدهم فروردین ماه سالجاری به عنوان سی و چهارمین كشور به عضویت بانك توسعه زیرساخت آسیا در آمد.
حضور جمهوری اسلامی ایران در این بانك به دلیل شرایط خاص كشورمان برای چین از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مقامات چینی بارها به این موضوع اشاره داشته اند.
علی طیب نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی كشورمان كه هم اكنون در چین بسر می برد، به همراه سایر اعضای موسس این بانك، به امضای اساسنامه این بانك اقدام می كند.
چین مبتكر راه اندازی باتك توسعه زیر ساخت آسیا است و این كشور قرار است حدود 50 میلیارد دلار در این بانك سرمایه گذاری و نزدیك به 50 درصد سهامش را از آن خود كند.
اگرچه چینی ها گفته اند كه از حق وتو برای عضو گیری و یا بیرون كردن یك عضو استفاده نمی كنند اما برخی از كشورهای غربی در این باره ابراز نگرانی كرده اند.
آمریكا و ژاپن، دو قدرت بزرگ اقتصادی دنیا هنوز تصمیم به ورود به این بانك نگرفته اند اما این موضوع نمی تواند به منزله منتفی شدن ورود آنها در آینده باشد.
براساس گزارش های منتشر شده از سوی رسانه های چینی، پیش بینی می شود كه «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین و شماری از مقام های ارشد این كشور با هیات های خارجی حاضر در نشست مذكور در پكن دیدار و گفت و گو كنند.
همچنین قرار است در نشست فردا - دوشنبه - پیام مكتوب «لی كچیانگ» نخست وزیر چین قرائت شود.
دلیل عدم حضور نخست وزیر چین در این نشست به خاطر سفر وی به بروكسل و شركت در هفدهمین نشست رهبران اتحادیه اروپا و چین است كه امروز (یكشنبه) صورت گرفته است.
بر اساس این گزارش، بعد از امضای اساسنامه، وزرای اقتصادی شركت كننده در این اجلاس آن را برای طی مراحل قانونی به كشورهای مبتوع خود تحویل خواهند داد.
اداره مركزی این بانك كه نهایتا تاسیس آن تا پایان سال جاری میلادی (2015) به اتمام خواهد رسید، در شهر پكن پایتخت چین قرار دارد.
هر چند سرمایه بانك 100 میلیارد دلار است با این حال سرمایه اولیه آن 50 میلیارد دلار تعیین شده و كشورهای عضو موظف به تامین آن شده اند كه در وهله اول می بایست 10% آن معادل 10 میلیارد دلار را واریز نمایند.
75% از سرمایه بانك را كشورهای آسیایی و 25% آن توسط كشورهای غیرآسیایی تامین خواهد شد. بر این اساس، سهم كشورها بر اساس GDP تعیین می گردد.
به گفته مقامات چینی این بانك به دلیل كمبود منابع اعتباری برای سرمایه گذاری در زیرساخت های موجود در قاره آسیا و منطبق با سیاست ها و راهبردهای اقتصادی جدید چین مبنی بر ورود به تعامل با كشورهای آسیا بویژه آسیای میانه تاسیس گردیده است.
این بانك نه تنها رقیب بانك های منطقه ای و بین المللی حاضر نمی باشد بلكه در جهت تامین منابع مورد نیاز تاسیس شده است تا نیازهای كشورهای منطقه ورای امكانات بانكهای موجود نظیر بانك توسعه آسیایی (ADB) در این زمینه را برطرف سازد.
از همین روست كه روسای بانك جهانی و بانك آسیایی توسعه نیز از تاسیس بانك استقبال نموده و برای همكاری با آن ابراز علاقه مندی كرده اند.
ظهور بانك توسعه زیر ساخت آسیا همچنین با استقبال بانك جهانی نیز همراه بود و این بانك خرداد ماه جاری در بیانیه ای تصریح كرد، جهان هنوز برای مبارزه با فقر به قهرمانان بیشتری نیاز دارد و به همین دلیل است كه ما به گرمی از ورود بانك سرمایه گذاری زیرساخت آسیا به رهبری چین، به مقوله مبارزه با فقر استقبال می كنیم.
بانك جهانی در بیانیه خود خاطرنشان كرد كه بانك توسعه زیرساخت آسیا پتانسیل بالایی در زمینه احداث نیروگاه های برق، جاده ها، پل ها، مدارس و كلینیك ها در آسیا دارد كه هر یك از آنها می توانند به افزایش سطح اشتغال و تقویت اقتصاد كمك كنند.
بانك جهانی تاكید كرد، وقتی بانك توسعه زیرساخت آسیا به مقوله ارتقای سطح توسعه در كشورهای با درآمد كم و متوسط ورود می كند، دلیلی وجود ندارد كه بانك های دیگر آن را رقیب خود بدانند، زیرا برای مبارزه با دشمن قدیمی و مشترك بشر (یعنی فقر) در سراسر جهان به همكاری های بیشتری نیاز است.
از جمله اعضای این بانك توسعه زیر ساخت آسیا (AIIB) می توان به كشورهای ایران، بنگلادش، برونئی، كامبوج، چین، هند، اندونزی، اردن، قزاقستان، كویت، لائوس، لوكزامبورگ، مالدیو، مالزی، مغولستان، برمه، نپال، نیوزیلند، عمان، پاكستان، فیلیپین، قطر، عربستان سعودی، سنگاپور، سریلانكا، سوییس، تاجیكستان، تایلند، بریتانیا، ازبكستان، ویتنام، استرالیا، اتریش، برزیل، دانمارك، فرانسه، آلمان، ایتالیا، هلند، اسپانیا، سوئیس اشاره كرد.
آساق*1597
تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۴
پكن - ایرنا - اساسنامه بانك توسعه زیر ساخت آسیا موسوم به AIIB فردا (دوشنبه) با حضور «علی طیب نیا» وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران و وزرا و مقامات عالیرتبه اقتصادی 57 كشور جهان در پكن، پایتخت چین امضا می شود.