به گزارش ایرنا، رمضان بهار عبادت، ماه طهارت و پاكی و ماه تقوا و خودسازی است؛ ماهی كه مراحل قرب الهی و سیر و سلوك الی الله را با گام های سریع و استوار می توان پیمود و با زدودن زنگار گناهان و با خلوص نیت به قرب الهی رسید.
در تمام سال، ماهی به عظمت ماه پربركت رمضان نیست، زیرا ماهی است كه خداوند آن را برای اهدای بالاترین هدیه خود به جهان بشریت، یعنی قرآن مجید برگزیده است.
ˈرمضانˈ در لغت از ˈرمضاءˈ به معنای شدت حرارت و به معنای سوزانیدن گرفته شده است، چون در این ماه گناهان انسان بخشیده می شود.
پیامبر اكرم (ص) می فرماید:ˈانما سمی الرمضان لانه یرمض الذنوبˈماه رمضان به این نام خوانده شده است، زیرا گناهان را می سوزاند.ˈ
رمضان نام یكی از ماه های قمری و تنها ماه قمری است كه نامش در قرآن آمده است و یكی از چهار ماهی است كه خداوند متعال جنگ را در آن حرام كرده است.
در این ماه كتاب های آسمانی قرآن كریم، انجیل، تورات، صحف و زبور نازل شده است.
این ماه در روایات اسلامی ماه خدا و میهمانی امت پیامبر اكرم(ص) خوانده شده و خداوند متعال از بندگان خود در این ماه در نهایت كرامت و مهربانی پذیرایی می كند. پیامبر اكرم(ص) می فرماید: ˈماه رجب ماه خدا و ماه شعبان ماه من و ماه رمضان، ماه امت من است، هر كس همه این ماه را روزه بگیرد، خدا همه گناهانش را بخشیده، بقیه عمرش را تضمین و او را از تشنگی و عطش دردناك روز قیامت امان دهد.ˈ
این ماه در میان مسلمانان از احترام، اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و ماه سلوك روحی آنان است و مؤمنان با مقدمه سازی و فراهم كردن زمینه های معنوی در ماه های رجب و شعبان هر سال خود را برای ورود به این ماه شریف و پربركت آماده می كنند و با حلول این ماه با شور و اشتیاق و دادن اطعام و افطاری به نیازمندان، شب زنده داری و عبادت، تلاوت قرآن، دعا، استغفار، دادن صدقه، روزه داری و روح و جان خود را از سرچشمه فیض الهی سیراب می كنند.
رمضان بهار عبادت و ماه تعلیم و تربیت، ماه طهارت و پاكی، و ماه تقوا و خودسازی است؛ ماهی كه مراحل قرب الهی و سیر و سلوك الی الله را با گام های سریع و استوار می توان پیمود.
در اهمیت این ماه همین بس كه پیغمبر اكرم(ص) در آستانه ماه رمضان طی خطبه ای فرمود: ˈای مردم! ماه خدا با بركت و رحمت و مغفرت به شما روی آورده، ماهی كه نزد خدا برترین ماه هاست، روزهایش برترین روزها، و شب هایش برترین شب ها، و ساعاتش برترین ساعات است. ماهی است كه در آن به میهمانی خدا دعوت شده اید، و مورد كرامت و احترام الهی قرار گرفته اید، نفس های شما در آن حكم تسبیح را دارد، خواب شما در آن عبادت، عمل شما مقبولِ (درگاه الهی) و دعای شما در آن مستجاب است. با نیت های صادق و قلب های پاك از خدا بخواهید كه شما را موفّق به روزه این ماه و تلاوت قرآن در آن كند، زیرا شقی و دور از سعادت كسی است كه در این ماه (كه دریای رحمت الهی مواج است) از رحمت و مغفرت او محروم گرددˈ.
سپس دستورهای موكدی درباره صدقه به نیازمندان، احترام به بزرگترها، محبّت به كوچكترها، صله رحم، حفظ زبان و چشم و گوش از گناه، نوازش یتیمان و توبه از گناه، دعا كردن ـ به ویژه هنگام نمازها ـ فرمود و سپس درباره اهمیت افطاری دادنِ روزه داران سخن گفت، تا آن جا كه حتّی كسانی كه توانایی ندارند، می توانند با دانه ای خرما یا جرعه ای از آب در این كار خیر شركت جویند!
پیامبر اكرم (ص) در پایان خطبه فرمود: ˈای مردم! درهای بهشت در این ماه گشوده است، از خداوند بخواهید آن را به روی شما نبندد، و درهای دوزخ بسته است، از پروردگارتان بخواهید آن را به روی شما نگشاید! و شیاطین در این ماه در زنجیرند، از خداوند بخواهید آنها را بر شما مسلّط نكند!ˈ امیر مؤمنان علی(ع) عرض كرد: یا رسول الله! برترین اعمال در این ماه چیست؟ فرمود: پرهیز از گناهانˈ
خوشبخت و سعادتمند كسانی هستند كه ارزش والای این ماه را بشناسند و از بركاتِ بی پایان آن بهره گیرند و مشكلات معنوی و مادّی خود را به بركت روزه ها و عبادات در این ماه حل كنند.
البته برای بهره گیری بیشتر از بركات مادی و معنوی و آثار و ثواب ماه رمضان، نباید تنها به روزه گرفتن اكتفا كرد، بلكه باید از گناهان اجتناب نمود و با خودسازی و مراقبت و دوری از آلودگی ها، جان خویش را در معرض وزش نفحات رحمانی و عنایات ویژه سبحانی قرار داد.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز در خصوص فضیلت های ماه رمضان گفت:
رمضان ماه بركت، رحمت و آمرزش، بهترین ماه ها در نزد خداوند، ساعاتش بهترین ساعات، خواب مؤمنان عبادت، ضیافت الهی، ماه میهمان خدا، یك شب برابر هزار شب، دعاهای مؤمنان مستجاب، نزول قرآن است .
آیت الله محسن مجتهد شبستری اظهار كرد: تلاوت یك آیه از قرآن ثواب یك ختم قرآن، آمرزش گناهان، تسبیح نفس ها، ماه سربلندی و سرافرازی مؤمنان در پیكار با خواسته های نفسانی و جبران غفلت انسان هاست.
امام جمعه تبریز همچنین بر همت مسوولان در جذابیت بخشی به نمازهای جماعت و مساجد به خصوص در ماه رمضان برای جذب بیشتر جوانان تاكید كرد.
نماینده مردم آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان رهبری نیز در خصوص اهمیت ماه مبارك رمضان گفت: ماه رمضان جشن معنوی ،الهی و خودسازی است كه علاوه بر جنبه تربیتی و آموزشی ، اراده انسان را نیز تقویت می كند.
آیت الله ˈهاشم هاشم زاده هریسیˈ اظهار كرد: رمضان ماه خداست و منظور این است كه این ماه دارای اجلال است یعنی رمضان در میان زمان های دیگر از جلال و شرافت خاصی برخوردار است.
وی ادامه داد: مغفرت و نعمت های الهی همیشه وجود دارد اما در رمضان بیشتراست و به سوی بندگان سرازیر می شود و مردم از فیوضات خداوند بیشتر برخوردار می شوند.
وی افزود: خداوند این ماه را ماه مهمانی خودش قرار داده و قرآن را نیز در این ماه نازل كرده است كه در واقع یك نوع پذیرایی از بندگان اوست.
وی یادآور شد: ماه رمضان ماه جشن قرآن است و این جشن قرآن و ضیافت الهی با روزه برگزار می شود، روزه انسان را می سازد و به نوعی تمرین ترك حرام است.
نماینده مجلس خبرگان رهبری اظهار كرد: در این میان آنچه كه از همه مهمتر و تاثیرگذارتر است و روح همه اعمال ماه رمضان محسوب می شود اخلاص است و هیچ عملی نیز به اندازه روزه فرد را به اخلاص نزدیك نمی كند.
آیت الله هریسی افزود: وقتی فردی برای خدا مبارزه می كند و در رمضان لب به آب و غذا نمی زند این اخلاص است و نشان دهنده اراده و قدرت او ، اعمال خوب اگر برای خدا نباشند یك جایشان كرم خوردگی پیدا می كند اما اگر برای خدا باشد تمام عیار می شود.
در تبیین اهمیت ماه میهمانی خدا همین بس كه تمام كتاب های آسمانی قرآن كریم، تورات، انجیل، زبور، صحف در این ماه نازل شده است؛ حضرت امام صادق(ع) می فرماید ˈكل قرآن كریم در ماه رمضان به بیت المعمور نازل شد، سپس در مدت بیست سال بر پیامبر اكرم(ص) و صحف ابراهیم در شب اول ماه رمضان و تورات در روز ششم ماه رمضان، انجیل در روز سیزدهم ماه رمضان و زبور در روز هیجدهم ماه رمضان نازل شد.ˈ
قرآن كریم هم در ماه رمضان نازل شده و تلاوت آیات آن در این ماه فضیلت بسیاری دارد. در روایات اسلامی، از ماه رمضان به عنوان بهار قرآن یاد شده است، چنانكه حضرت امام باقر(ع)می فرماید: ˈهر چیزی بهاری دارد و بهار قرآن ماه رمضان است.ˈ
بدیهی است فضایل و ثواب هایی كه برای ماه رمضان و روزه داری ذكر شده و به برخی از آنها اشاره شد، از آنِ كسانی است كه حقیقت آن را درك كنند و به محتوای آن عمل و در گفتار و كردار به كار گیرند و به آن ها جامه عمل بپوشانند.
مدیر كل سازمان تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی در این باره می گوید: كسانی كه تلاوت قرآن می كنند، ولی به آیات و احكام آن عمل نمی كنند و از روزه داری تنها رنج گرسنگی و تشنگی را تحمل می كنند، بوسیله گناه، تأثیر روزه را از بین می برند.
حجت الاسلام حمید عظیمی افزود: در این ماه باید تمام اعضا و جوارح روزه باشند و تنها تشنگی و گرسنگی راه به جایی نمی برد.
پیامبر اكرم(ص) به زنی كه با زبان روزه كنیز خود را دشنام می داد، فرمود: ˈچگونه روزه داری و حال آنكه كنیزت را دشنام می دهی؟ روزه فقط خودداری از خوردن و آشامیدن نیست، بلكه خداوند آن را علاوه بر این دو، مانع كارها و سخنان زشت كه روزه را بی اثر می كنند قرار داده است، چه بسیارند كسانی كه گرسنگی می كشند.ˈ
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز ماه مبارك رمضان را محملی برای همدلی و وحدت مسلمانان می داند و معتقد است: این ماه همچون باران بهاری در كالبد خشكیده روان انسان روح حیات می دمد.
'علی اكبر صفی پور' اظهار كرد: در عصری كه انسان حصارهای اضطراب و تنهایی را بر خود تنیده و روزمرگی و دنیازدگی آفت اصلی حیات بشری است، تسبیح و تنزیه و تقرب به درگاه پروردگار هستی و درك سرمایه گرانبهای بندگی حضرت حق، موجب شكفتگی و انبساط باطن و رهایی از قیود بندگی غیر می شود.
وی گفت: این ماه عظیم و آموزه های آن، فرصت مغتنمی است تا انسان در چشمه سار رحمت و مغفرت الهی، جان و دل خویش را به زلال ایمان صیقل دهد.
صفی پور افزود: در این ماه، طریق هدایت به صریح ترین شیوه متجلی گشته و با بلیغ ترین زبان تبیین شده و ارزش های فرهنگی ماه رمضان بسیار زیاد است، به نحوی كه می توان جوهره فرهنگ اسلامی را در آموزه های آن مشاهده كرد.
وی تاكید كرد: ماه رمضان فرصت مغتنمی است تا مضامین كلام وحی با بهره گیری از ظرفیت ها و ظرافت های اصحاب فرهنگ و هنر و قلم، تجلی نماید و تاثیری درخور در جامعه به بار آورد.
رمضان به نیمه نزدیك می شود ،باید برای بهره مندی از ضیافت الله در ماهی كه خوابیدن هم عبادت است و تلاوت آیه ای از قرآن ثواب ختم قرآن را می دهد، قدر لحظه لحظه آن را غنیمت بشماریم.
از: پیمان پاكزاد
7223/518
تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۲
تبریز-ایرنا- رمضان فرصت بازگشت معنوی به سوی خداست؛ در این ماه جسم و روح فرصت پوست اندازی و نو شدن را دارند تا از گناهان كبیره و صغیره بیرون بیایند و از روحانیت این ایام نهایت استفاده را ببرند .