تهران- ایرنا- دانشمندان هشدار دادند كه اگر میزان تولید گاز كربنیك( دی اكسید كربن) به شكل قابل ملاحظه‌ای كاهش نیابد، حیات دریایی به طوری جبران‌ ناپذیر تغییر خواهد كرد.

به گزارش گروه علمی ایرنا از بی بی سی، این گروه از دانشمندان در پژوهش تازه خود اعلام كردند: اقیانوس‌ها در حال گرم شدن، از دست دادن اكسیژن و بیشتر اسیدی شدن به سبب افزایش گاز كربنیك (دی اكسید كربن) هستند و این امر خطری بزرگ برای اقیانوس‌ها به وجود آورده است.

به گفته این دانشمندان، سیاستمدارانی كه تلاش دارند تا راه حلی برای بحران تغییرات آب و هوایی بیابند تا كنون توجه اندكی به تاثیر این تغییرات بر اقیانوس‌ها داشته‌ اند.

محققان می‌گویند واضح است كه گاز كربنیك تولیدی از سوخت‌های فسیلی، سریعتر از همیشه در حال تغییر ماهیت دریاها از دوران انقراض بزرگ است.

دوران انقراض بزرگ به دوره ای نزدیك به 250 میلیون سال قبل اتلاق می‌شود كه حیات بر روی كره زمین به طور كامل از بین رفت.

پژوهشگران هشدار می‌دهند كه اقیانوس‌ها حدود 30 درصد گاز كربنیكی را كه از سال 1750 تولید شده است به خود جذب كرده‌اند و این وضعیت باعث شده تا آب دریاها بیشتر اسیدی شود.

بنابر این تحقیقات، اقیانوس‌ها همچنین از افزایش دمای كره زمین آسیب دیده و بیش از 90 درصد گرمای تولید شده از جوامع صنعتی را از سال 1970 به خود جذب كرده‌اند و گرمای اضافه باعث شده تا اقیانوس‌ها سخت‎تر بتوانند اكسیژن را در خود نگه دارند.



*** تغییرات بنیادی

آزمایش‌های تازه نشان می‌دهند كه اغلب موجودات زنده می‌توانند در آینده در برابر تغییراتی كه با افزایش گاز كربنیك، مانند اسیدی شدن یا كمبود اكسیژن در آب دریاها ایجاد می‌شود مقاومت كنند اما برخی موجودات در این روند از بین خواهند رفت.

ژان پیرگاتوسو، نویسنده ارشد این مطالعات می گوید در مذاكراتی كه تا به حال درباره تغییرات جوی صورت گرفته، توجه اندكی به اقیانوس‌ها شده است، حالا تحقیقات ما، دلایل متقاعد كننده ای برای لزوم ایجاد تغییراتی بنیادی در نشست آتی سازمان ملل فراهم می‌آورد.

به نوشته این پژوهشگران، میزان كربنی كه امروز انسان تولید می‌كند می‌تواند وضعیت زمین را به شكل برگشت‌ناپذیری برای نسل‌های بعدی تغییر دهد.

اسیدی شدن اقیانوس‌ها، به عقیده این دانشمندان، به احتمال زیاد بر روند تولید مثل و رشد برخی موجودات زنده به ویژه آنها كه پوسته یا اسكلتی از كربنات كلسیم دارند، تاثیر خواهد گذاشت.

به گفته محققان، این تغییرات علاوه بر سلامت انسان‌ها، بر صنایع شیلات و ماهیگیری، آبزی‌پروری، و حتی گردشگری تاثیرگذار خواهند بود.

علمی (1) ** 9340**1436