تهران- ايرنا- بيست و پنجم ژوئن سال 1975 ميلادي دقيقا چهل سال پيش كشور موزامبيك به استقلال دست يافت ولي با گذشت چهار دهه اين كشور همچنان با فقر ، بيماري ، بيكاري، بيسوادي و خطر درگيريهاي داخلي دست به گريبان است.

'فيليپ نيوسي' رييس جمهوري موزامبيك در مراسم رسمي چهلمين سالگرد استقلال اين كشور جملاتي به زبان آورد كه از شرايط دشوار و آينده مبهم موزامبيك حكايت مي كند.
وي در برابر دهها هزار تن از شهروندان پايتخت كه به منظور گراميداشت استقلال كشور خود گردآمده بودند گفت: براي ملتي كه به خاطرجاه طلبي هاي سياسي عده اي دچار انشقاق شده و سايه جنگ و خشونت بر سرش سنگيني مي كند آينده اي وجود ندارد.
در اين مراسم كه دهها هزار تن از شهروندان شهر 'ماپوتو' پايتخت موزامبيك درآن حضور داشتند جاي سران اوپوزيسيون و جناحهاي طرفدار آنان خالي بود و از سوي ديگر تهديد 'رنامو' رهبر شورشهاي گذشته اين كشور براي از سرگيري جنگ داخلي، فضايي متشنج و نااميد كننده از آينده در اذهان بوجود آورده بود.
موزامبيك در 25 ژوئن 1975 و در پايان جنگهاي استقلال تحت نام 'جمهوري خقل موزامبيك' و با يك نظام كمونيستي تشكيل شد.
اين كشور از سال 1976تا 1992 دستخوش يك جنگ داخلي خونين گرديد كه بيش از يك ميليون كشته بر جاي گذاشت. اين درحالي بود كه قحطي و بيماري نيز در كنار جنگ داخلي به مردم هجوم آورده بود.
اين شرايط مورامبيك را در آستانه انحطاط كامل قرار داده بود ولي قرارداد مصالحه بين طرفهاي درگير اميد براي بازگشت آرامش به اين كشور را تقويت كرد.
گرچه موزامبيك پس از آشتي ملي در سال 1992 به يك آرامش سياسي رسيد ولي هيچگاه طعم رفاه و امنيت اجتماعي را نچشيد.
توليد ناخالص داخلي موزامبيك با 23 ميليون نفر جمعيت 17٫82 ميليارد دلار است كه در شاخص هاي اقتصادي بسيار پايين است.
نرخ بيكاري در اين كشور 21 درصد گزارش شده و 70 درصد از مردم اين كشور زير خط فقر زندگي مي‌كنند.
نيمي از مردم موزامبيك قادر به خواندن و نوشتن نيستند و براي تمام جمعيت 23 ميليون اين كشور فقط يكهزار و 600 پزشك وجود دارد.
در چنين شرايطي 'رنامو' كه با حمايت برخي كشورهاي خارجي به مدت 16 سال يكي از عوامل عمده ايجاد و هدايت جنگ داخلي در موزامبيك بوده بارديگر رهبران سياسي كنوني را به بروز يك آشوب جديد تهديد كرده است.
چندي پيش نيروهاي وفادار به 'رنامو' در ايالتي در غرب موزامبيك با نيروهاي نظامي اين كشور درگير شدند كه در پي اين حادثه 45 تن از نظاميان كشته شدند.
بي ثباتي سياسي در كنار نابساماني هاي اجتماعي و اقتصادي در موزامبيك موجب شده است كه اين كشور با گذشت چهار دهه استقلال، همچنان از آرامش و ثبات سياسي و اقتصادي دور بماند.
** 1583 **