تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۸

تهران- ايرنا- بررسي هاي آماري بيانگر آن است با فروكش كردن آتش جنگهاي داخلي و قومي و نيز كاهش منازعات مرزي در كشورهاي مختلف آفريقا ، اين قاره طي يك دهه اخير به تدريج در مسير توسعه اقتصادي قرار گرفته است.

نام آفريقا در گذشته همواره يادآور محروميت ، فقر ، گرسنگي ، بيماري ، جنگهاي داخلي و قومي و كودتاهاي پياپي بوده است؛ اما اين فقط يك وجه ماجرا است . اين قاره داراي ثروت هاي عظيمي است كه چنانچه از غارت و چپاول خارجي و دسيسه هاي فرامرزي مصون بماند نه تنها مي تواند چهره آفريقا را تغيير دهد بلكه قادر است آن را به يك قاره كاملا توسعه يافته و برخوردار تبديل نمايد.

آمار موسسات اقتصادي معتبر جهان نشان مي دهد در حال حاضر 500 شركت سرمايه گذاري بزرگ در آفريقا فعال هستند.

در بررسي هاي بعمل آمده، 60 درصد از اين شركت هاي سرمايه گذاري عظيم اعلام كرده اند شرايط براي مبادلات اقتصادي در قاره آفريقا طي يك دهه اخير بهبود يافته و 73 درصد نيز معتقدند با گذشت زمان اين شرايط بهتر هم خواهد شد.

اين شركتها و موسسات سرمايه گذاري همچنين اذعان دارند كه پس از بازارهاي آمريكاي لاتين، هند و آسيا ، آفريقا با بيش از يك ميليارد نفر جمعيت يكي از بزرگترين بازارهاي جهان است.

تحقيقات اقتصادي بعمل آمده بيانگر آن است كه مبادلات اقتصادي آفريقا با جهان از سال 2000 ميلادي تا كنون دو برابر شده است.

همچنين ميزان تورم از 22 درصد در دهه 1990 ميلادي به 8 درصد در سال 2014 ميلادي تنزل يافته است.

ديون خارجي آفريقا به سطح يك چهارم ميزان قبلي كاهش يافته و كسري بودجه آن نيز به دو سوم رسيده است.

از سوي ديگر به خاطر بهبود شرايط اقتصادي ، نظام بانكداري نيز در آفريقا رشد چشمگيري داشته به گونه اي كه طي 10 سال گذشته، گسترش موسسات اعتباري در اين قاره 75درصد رشد نشان مي دهد.

در حال حاضر بانك نيجريه در 20 كشور آفريقايي و همچنين 'اكوبانك' در 32 كشور آفريقايي و نيز بانك 'آتيجاويرافا' از كشور مغرب در 22 كشور آفريقايي شعبه دارند.

آفريقا به لحاظ برخورداري از منابع طبيعي و معدني نيز يكي از قاره هاي ثروتمند و برخوردار جهان محسوب مي شود. 40 درصد ذخاير طلا، 60 درصد ذخاير كبالت، 90 درصد ذخاير پلاتين ، منابع عظيم واناديوم و ديگر عناصر معدني و همچنين ذخاير عظيم نفت و گاز در قاره آفريقا قرار دارد.

ويژگي مهم قاره آفريقا در كنار برخورداري از منابع عظيم معدني ، اراضي كشاورزي اين قاره است كه در آينده نزديك نقش استراتژيك و حياتي براي آفريقا و ديگر مناطق جهان ايفا خواهد كرد.

تمامي برآوردها حكايت از آن دارد كه جهان در دهه هاي آينده و با افزايش جمعيت با چالش جدي آب و غذا مواجه خواهد شد و اين در حالي است كه 60 درصد اراضي زراعي كشت نشده جهان در قاره آفريقا قرار دارد كه ثروت بالقوه و بالفعل عظيمي براي اين قاره محسوب مي شود و بهره برداري صحيح از آن مي تواند نقش مهمي در توسعه همه جانبه اين قاره ايفا كند.

جمعيت كنوني قاره آفريقا يك ميليارد نفر برآورده شده است و پيش بيني مي شود كه اين قاره در سال 2050 ميلادي نزديك به دو ميليارد نفر جمعيت داشته باشد . با اين وجود اين قاره براساس ظرفيتهايي كه در اختيار دارد نه تنها خواهد توانست مواد غذايي ساكنان خود را تامين كند بلكه مي تواند مازاد توليدات غذايي خود را نيز صادر نمايد.

قاره آفريقا 3 ميليارد هكتار مساحت دارد و اين در حالي است كه فقط 200 ميليون هكتار از اين اراضي در حال حاضر زير كشت قرار دارد و طبيعي است كه با توسعه وسايل كشاورزي در اين قاره مي توان اراضي بيشتري را در آفريقا زير كشت برد و مواد غذايي مناطق ديگر جهان را نيز تامين كرد.

آفريقا سه برابر چين و 9 برابر هند مساحت دارد كه اكثر اين زمين هاي آن نيز قابل كشت است.

برخورداري آفريقا از زمين هاي وسيع كشاورزي قدرت عظيم و راهبردي را براي اين قاره رقم زده كه در كنار ذخاير و معادن طبيعي ديگر مي تواند ، اين قاره را در آينده به يكي از عوامل تعيين كننده در جهان مبدل كند.

خاورم ** 1583*1586*