تهران- ایرنا- محققان دانشكده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی امیركبیر روش پیشرفته‌ای را برای حذف آلاینده‌های رنگی پساب‌های صنایع نساجی ابداع كردند كه قادر است با تخریب ساختار آلاینده‌ها، آن را به آب و دی اكسید كربن تبدیل كند.

به گزارش گروه علمی ایرنا از دانشگاه صنعتی امیركبیر، المیرا پژوتن مجری این طرح پژوهشی با بیان اینكه در این طرح تلاش شده است روشی برای تصفیه پساب صنایع نساجی ارایه شود، گفت: پساب‌های نساجی، رنگی، كدر و دارای ذرات معلق هستند كه با توجه به ساختاری كه دارند قابل تجزیه زیست محیطی نیستند و اگر در محیط زیست رهاسازی شوند، تخریب نمی شوند بنابراین آثار زیانبار آنها بر موجودات زنده اجتناب ناپذیر است.

به گفته وی، این آلاینده ها در محیط زیست تحت واكنش‌هایی تبدیل به تركیبات مضرتر خواهند شد، بنابراین نیاز به استفاده از روش های موثرتر برای تصفیه این نوع پساب ها ضروری است.

پژوتن با بیان اینكه ساختار مواد اولیه مورد استفاده در صنایع نساجی در حال پیچیده تر شدن است، خاطرنشان كرد: روش های فیزیكی و بیولوژیكی متداول برای حذف آلاینده های پساب صنایع نساجی پاسخگوی استانداردهای محیط زیستی نخواهد بود از همین رو برای تصفیه پساب ها نیاز به روش های كاراتر و پیشرفته‌تری داریم.

این محقق از اجرای تحقیقاتی در این زمینه خبر داد و افزود: در این مطالعات با استفاده از روش های پیشرفته تركیبی الكتروشیمیایی و فتوكاتالیستی، روش بهینه‌ای برای حذف آلاینده‌های رنگی پساب نساجی ارایه شده است.

پژوتن در تشریح جزییات این طرح پژوهشی گفت: در این طرح پژوهشی با روش های استفاده شده، ساختار رنگزای آلاینده را تخریب و با تبدیل آنها به آب و دی اكسید كربن موفق به حذف این آلاینده ها از پساب شدیم.

وی در مورد نوآوری های صورت گرفته در این طرح پژوهشی توضیح داد: بخش اول این نوآوری ها مربوط به فرآیند الكتروشیمیایی بود كه در آن الكترودهای كربنی با استفاده از نانولوله های كربنی اصلاح شد و بخش دیگر آن تثبیت نانوذرات دی اكسید تیتانیوم (TiO2) بر بستری مناسب برای بكارگیری در فرآیند فتوكاتالیستی با هدف جلوگیری از ورود این نانوذرات به محیط زیست و همچنین كاهش چشمگیر مصرف آن بود.

پژوتن خاطرنشان كرد: زمانی كه این الكترودها به عنوان كاتد در محلول قرار می گیرند، در سطح آنها پراكسید هیدروژن بیشتری تولید می‌شود و اضافه كردن نمك آهن موجب تولید رادیكال های آزاد اكسیدكننده می شود كه در نتیجه تخریب آلاینده ها را به دنبال دارد.

طرح پژوهشی تبدیل آلاینده های رنگی پساب های صنایع نساجی به آب و دی اكسید كربن به راهنمایی دكتر مختار آرامی به سرانجام رسیده است.

علمی(1)**1055**1834