تهران- ايرنا- دبير سازمان تحقيقات سرطان خاورميانه گفت: بر اساس مطالعات انجام شده، ايران ازجمله مناطق داراي احتمال زياد ابتلا به سرطان معده در جهان به شمار مي رود به طوري كه سالانه هفت هزار مورد جديد ابتلا به اين بيماري در كشور شناسايي مي شود.

دكتر علي متولي زاده اردكاني روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا با بيان اينكه سرطان معده يكي از شايع ترين سرطان ها در جهان و ايران به شمار مي رود، افزود: حدود 90 درصد موارد سرطان معده متاثر از محيط است و تعداد كمي از موارد به دليل وجود زمينه هاي ژنتيكي در خانواده ها، بروز مي كند.

وي ادامه داد: در ايران بيشتر نواحي شمال و شمال غربي داراي احتمال زياد ابتلا به سرطان معده هستند در حالي كه بخش مركزي و استان هاي غربي احتمال متوسط خطر و استان هاي جنوبي احتمال خطر كمتري در زمينه ابتلا به اين بيماري دارند.

متولي زاده اردكاني يادآور شد: سرطان معده در استان مازندران و گلستان در بين زنان و مردان از شيوع بالايي برخوردار است و در بين استان هاي شمال غربي كشور مانند اردبيل نيز اين بيماري شيوع زيادي دارد.

دبير سازمان تحقيقات سرطان خاورميانه اضافه كرد: استان سمنان، آذربايجان شرقي و تهران نيز در ابتلا به سرطان معده از شيوع بالايي در مردان و زنان برخوردار هستند.

متولي زاده اردكاني گفت: نواحي شمال كرمان، خوزستان و جنوب غربي ايران داراي درصد پاييني از سرطان معده هستند و بر اساس نتايج يك مطالعه كه در تهران صورت گرفت، سرطان معده سومين سرطان در تهران است.



** عوامل بروز سرطان معده

به گفته دبير سازمان تحقيقات سرطان خاورميانه، سرطان معده مانند سرطان هاي ديگر در نتيجه فعل و انفعالات و ريزفاكتورهاي زيادي به وجود مي آيد و علل متعددي دارد.

متولي زاده اردكاني اظهار كرد: در شناسايي علل اين بيماري فاكتورهاي محيطي و ژنتيكي نقش مهمي دارد و عفونت با باكتري هليكوباكتر پيلوري نيز مي تواند در ابتلا به اين بيماري موثر باشند.

عضو شوراي راهبردي و كميته پژوهشي شبكه سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: مصرف زياد نمك و غذاهاي بسيار شور نيز به عنوان يك ريزفاكتور براي سرطان معده شناخته شده است.

متولي زاده اردكاني با بيان اينكه رژيم غذايي از ديگر فاكتورهاي موثر در ابتلا به سرطان معده است، افزود: مطالعات اپيدميولوژيك، تاثير تركيبات نگهدارنده براي تازه نگه داشتن ميوه ها و سبزي ها در بروز سرطان معده را تاييد كرده است و بر نقش مصرف آنتي اكسيدان ها عليه اين بيماري تاكيد دارد.

وي يادآور شد: استعمال دخانيات، مصرف غذاهاي نمك سود و دودي شده و مصرف زياد غذاهاي سرخ كردني از عوامل بروز سرطان معده به شمار مي روند.

متولي زاده اردكاني تاكيد كرد: نتايج مطالعات نشان مي دهد كه خطر ابتلا به سرطان معده در مصرف كنندگان تنباكو، 2 برابر بيشتر از افرادي است كه تنباكو مصرف نمي كنند.



** علايم سرطان معده

وي اظهار كرد: نشانه ها و علايم اوليه سرطان معده مشابه ناراحتي هاي گوارشي است به طوري كه افراد سعي مي كنند با پرهيز غذايي و درمان خودسرانه بهبود پيدا كنند.

متولي زاده با بيان اينكه كاهش وزن و بي اشتهايي علامت مهمي در تشخيص سرطان معده است، افزود: در مراحل اوليه ناراحتي هاي گوارشي مانند تهوع، بي اشتهايي، كاهش وزن، درد ملايم و متناوب و در مراحل پيشرفته وجود خون در مدفوع و مدفوع سياه رنگ و در مراحل پيشرفته تر استفراغ خوني بروز مي كند.

علمي(4) **1354**1834