تهران- ایرنا- به ابتكار سازمان ملل متحد و به منظور ترغیب كشورهای مختلف جهان برای مبارزه با فقر در آفریقا و سازماندهی كمك های بین المللی در این زمینه از امروز (دوشنبه) به مدت سه روز اجلاسی در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی برگزار می شود.

در این اجلاس كه با حضور سران برخی كشورهای كمك كننده و نیز سران كشورهای آفریقایی برگزار می شود ، انتظار می رود راه حلی برای زدودن فقر از چهره قاره سیاه بدست آید.

قرار است سران 49 كشور آفریقایی كه در اجلاس اتیوپی حضور دارند به همراه كشورهای كمك كننده به توافقی برای تامین منابع مالی توسعه آفریقا دست یابند.

این سومین اجلاس سران كشورهای مختلف جهان برای فقر زدایی از چهره آفریقا محسوب می شود.

اولین اجلاس در سال 2002 میلادی در شهر 'مونتری' مكزیك و دومین اجلاس در سال 2008 در دوحه برگزار شد.

هدف از اجلاس اتیوپی فقر زدایی از چهره آفریقا و پیدا كردن منابع مالی لازم برای دستیابی به 17 هدف توسعه پایدار است كه از سوی سازمان ملل متحد برای سالهای 2015 تا 2030 میلادی در نظر گرفته شده است.

در مجمع عمومی سازمان ملل متحد كه سپتامبر آینده در نیویورك برگزار می شود سندی به تصویب خواهد رسید كه براساس آن تا سال 2030 میلادی 17 هدف عمده توسعه كشورهای مختلف از جمله برطرف كردن فقر و گرسنگی در سراسر جهان و نیز مدیریت تغییرات آب و هوایی باید محقق شود.

سازمان ملل همچنین از كشورهایی نظیر هند ، چین و برزیل خواسته است كه در كمك به كشورهای آفریقا برای رسیدن به مرزهای توسعه بیش از دیگران مشاركت داشته باشند.

هند ، چین و برزیل طی دهه های گذشته موفق شدند كه با تلاش و بكارگیری ابتكاراتی به عنوان قدرتهای اقتصادی جدید جهان پا به عرصه بین المللی بگذارند.

سازمان ملل همچنین اعلام كرده است كه انتظار دارد كشورهای ثرومند جهان در اجلاس اتیوپی هفت دهم درصد از منابع مالی خود را برای فقر زدایی در كشورهای محروم اختصاص دهند.

در حال حاضر آفریقا به رغم برخورداری از منابع عظیم معدنی، فقیرترین قاره جهان محسوب می شود.

آفریقا با توجه به معادن فراوان خود ، قاره بسیار ثروتمندی است ولی قادر به بهره مندی از این ثروتها نیست.

منابع و معادن آفریقا عمدتا توسط كشورهای خارجی و غربی استخراج می شود. شركتهای غربی در تمامی موارد با بهای اندك و دستمزد پایین استفاده از این منابع را در اختیار می گیرند و همین مساله موجب شده است كه سهم افریقا از منابع معدنی و ثروتهای زیر سطحی خود بسیار اندك باشد.

كمبود گسترده غذا، نبود اشتغال مناسب، فقدان بهداشت و دارو، كشاورزی از هم گسیخته و خشكسالی چهره ای فقیر را برای آفریقا رقم زده است.

از سوی دیگر جنگهای داخلی و درگیریهای قومی كه مهاجرت گسترده اقوام مختلف را در این قاره در پی داشته از جمله دلایل عقب ماندگی كشورهای مختلف آفریقا محسوب می شود.

براساس آمار سازمان ملل متحد در جهان بیست كشور بسیار فقیر وجود دارد كه به استثناء نپال بقیه در آفریقا قرار گرفته اند.

'شاخص توسعه انسانی' كه به عنوان میزانی برای سنجش توسعه كشورهای مختلف در نظر گرفته می شود برای كشورهای آفریقایی پایین تر از چهاردهم درصد است.

این شاخص كه بین صفر و یك نمایش داده می شود برای كشورهای پیشرفته 9 دهم درصد و یا عدد یك است ولی برای بسیاری از كشورهای آفریقایی پایین تر از چهاردهم درصد در نظر گرفته می شود.

متوسط 'شاخص توسعه انسانی' در جهان هفت دهم درصد در نظر گرفته می شود.

آمار سازمان ملل بیانگر آن است كه 90درصد مردم كشور آفریقایی 'مالی' روزانه درآمدی كمتر از یك یورو دارند. در كشور 'ساحل عاج' نیمی از مردم با درآمدی كمتر از یك یورو در روز زندگی می كنند و در آفریقای جنوبی كه ثروتمندترین كشور آفریقا محسوب می شود یك سوم مردم روزانه درآمدی كمتر از دو یورو دارند.

فقر همچنین عامل بسیاری از مشكلات اجتماعی دیگر نظیر بی سوادی در آفریقا است. در كشور نیجر 90 درصد زنان و 80 درصد مردان قادر به خواندن و نوشتن نیستند.

درگامبیا 70 درصد مردم بی سوادند و در آفریقای جنوبی این میزان 40 درصد است.

در 'مالی' برای هر 10 هزار نفر فقط یك پزشك و در آفریقایی جنوبی برای هر 10 هزار نفر فقط هفت پزشك وجود دارد. در حالی در شاخص های جهانی این میزان به مراتب بسیار بیش از این تعداد است.

در 'نیجر' فقط نیمی از مردم به آب آشامیدنی دسترسی دارند ؛ در لیبریا این وضیت بسیار بدتر است. در بسیاری از مناطق آفریقا تامین آب آشامیدنی بخش زیادی از وقت زنان و كودكان هر خانواده را به خود اختصاص می دهد.

براین اساس فقر زدایی از چهره آفریقا تلاشی همه جانبه را می طلبد كه متضمن نگاه و كمك كشورهای همه جهان است.

خاورم ** 1583 ** 1546