به گزارش گروه علمي ايرنا ازستاد ويژه توسعه فناوري نانو، دكتررسول قاسم زاده از پژوهشگران اين پروژه گفت: فلزات سنگين مانند سرب، مس، كادميم، كروم، روي و نيكل از معمولترين آلودگيهاي فلزي هـستند كه در پسابهاي صنعتي به وفور يافت ميشوند، اين فلزات حتي درغلظتهاي كم نيزبراي موجودات زنده و انسان سمي هستند وحذف آنها از پساب، پيش از تخليه در محيط زيست ضروري است.
وي بيان كرد:بسياري ازمحققان به منظوردستيابي به شرايط مقررات محيط زيست و همچنين بازيابي پساب توليدي و استفاده مجدد از آنها، بر روي تصفيه پساب نمكدار نفتي تمركز دارند.
قاسم زاده اظهاركرد:جذب سطحي يكي ازسادهترين و كمهزينهترين روشهاي جداسازي است كه ميتواند براي حذف مواد آلاينده از پساب به كار رود، اگرچه كربن فعال متداولترين ماده براي جذب كروم است و از آنجا كه احياي آن مشكل و هزينه بر است، محققان را برآن داشته كه بدنبال جاذبهاي ديگربا قابليت جذب بالا وسهولت دراستفاده و بازيابي باشند.
وي گفت: آهن يكي ازفراوانترين عناصرموجود درزمين است كه ميتواند به عنوان گزينهاي ايدهآل براي حذف آلودگيها استفاده شود.
قاسم زاده افزود: درطرح پژوهشي حاضر، حذف ميزان كروم و كاهش اكسيژن مورد نياز براي اكسيداسيون (COD) مواد موجود در پساب پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد سرخس، به كمك نانوذرات آهن صفرظرفيتي و نانوذرات اكسيد آهن و مقايسه آنها با يكديگر مورد مطالعه و بررسي قرارگرفته است.
وي درخصوص اهميت اين پژوهش بيان كرد: با وجود تحقيقات انجام شده پيرامون حذف كروم با استفاده از نانوذرات آهن صفر ظرفيتي، هنوز بررسي تاثير شرايط مختلف از جمله pH، ميزان نانوذره مصرفي و... برسرعت و ميزان كاهش اين فلز، مهم به نظر ميرسد، از طرف ديگر، يكي از مشكلات موجود در حذف كروم توسط نانو ذرات آهن صفر ظرفيتي، معلق نگه داشتن نانوذرات و جلوگيري از خوشهاي شدن آنها در محلول است، در اين كار براي اين منظور از امواج فراصوت به عنوان عامل پراكنده كننده استفاده شده است.
وي يادآورشد: با توجه به نتايج به دست آمده نانوذرات آهن صفرظرفيتي ميتوانند به عنوان يك عامل مؤثر درحذف كروم موجود در پسابهاي نفتي عمل كنند، با افزايش مقدار نانوذرات آهن صفرظرفيتي و زمان استفاده از امواج فراصوت، ميزان تصفيه افزايش مييابد، البته اگرچه با افزايش مقدار نانوذرات سرعت حذف افزايش مييابد اما درمقاديركمتر از نانوذرات نيز ميتوان به همان مقدارحذف اما در زمان طولانيتري رسيد، لذا با توجه به نوع كاربرد وهمچنين اقتصاد استفاده از نانوذرات ميتوان مقدار مورد نياز جاذب را تعيين كرد.
نتايج اين پژوهش در مجله Journal of Applied Environmental and Biological Sciences منتشر شده است.
علمي (1) ** 9340**1440
تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۲
تهران-ايرنا-پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامي واحد قوچان در پژوهشي موفق به كاهش ميزان فلزات سنگين در پسابهاي پالايشگاهي با استفاده ازنوعي نانوذرات شدند، اين نانوذرات قابليت جذب بالايي داشته و به سهولت قابل بازيابي و استفاده مجدد است.