تهران- ایرنا- معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله از تهیه نقشه خطر زمین لرزه یا شتاب طیفی زلزله برای تمام نقاط ایران به منظور استفاده متخصصان برای انجام محاسبات بر مبنای شتاب های زمین در ساخت و سازها خبر داد.

دكتر محمد تاتار روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار كرد: یكی از برنامه های اصلی پژوهشگاه زلزله شناسی، محاسبه خطر زمین لرزه برای سراسر ایران در آینده ای نزدیك است تا بتوان اطلاعات آن را در قالب این نقشه بر روی وب سایت در اختیار عموم و متخصصان قرار داد.

وی هدف از تهیه این نقشه را استفاده از آن در ساخت و سازها عنوان كرد و افزود: پس از تدوین این نقشه متخصصان و مهندسان كشور، می توانند محاسبات خود در ساخت و سازها را بر مبنای شتاب هایی انجام دهند كه در نقشه نشان داده شده است.

تاتار، با اشاره به اینكه 12 هیات علمی در تهیه این نقشه همكاری دارند، گفت: تاكنون چنین نقشه ای در ایران تدوین نشده است؛ در حال حاضر نقشه ها بیشتر به صورت منطقه ای و پروژه ای انجام می شود، به طور نمونه برای شهری كه قرار است توسعه یابد، نقشه پهنه بندی و خطر زمین لرزه به صورت محدود برای یك سازه خاص مانند نیروگاه تهیه می شود.

وی با بیان اینكه نقشه خطر زمین لرزه، به طور مرتب بر اساس نتایج مطالعات جدید در این حوزه، به روز رسانی می شود، افزود: این روند كمك موثری برای مهندسان در طراحی بهینه سازه ها خواهد بود.

تاتار ادامه داد: تعداد زیادی از متخصصان داخلی گروه زلزله شناسی برای مطالعات ساختار سه بعدی پوسته، متخصصان بخش لرزه زمین ساختی برای شناسایی گسل های فعال و مانیتورینگ آنها و متخصصان بخش كاربردی و مهندسی در این پروژه فعال هستند تا تمام اطلاعات تهیه شده، جمع آوری شوند و به صورت نقشه های كاربردی كه خطر زمین لرزه یا شتاب حركت زمین را در منطقه نشان می دهند، در اختیار عموم قرار گیرد.

وی یادآور شد: برخی پروژه های بنیادی از حدود 10 سال گذشته در پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله به منظور مطالعه ساختار سرعتی و ساختار عمیق پوسته در فلات ایران آغاز شده است.

علمی(4)**9340**1834