تهران – ايرنا – محققان دانشگاه آلبرتا كانادا با استفاده از زرده تخم مرغ موفق به توليد مكملي شده اند كه امكان استفاده گلوتن را به بيماران مبتلا به سلياك مي دهد.

به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از ساينس، سلياك يك بيماري گوارشي است كه سبب مي شود سيستم ايمني بدن بر اثر مصرف يك پروتئين به نام گلوتن، به پرزهاي روده كوچك حمله كند و باعث اختلال در جذب مواد غذايي شود. گندم و جو حاوي پروتئين گلوتن هستند.

محققان كانادايي براي حل اين مشكل و با استفاده از زرده تخم مرغ، تركيبي توليد كرده اند كه به محض ورود به معده با گلوتن تركيب مي شود. اين تركيب از آسيب پروتئيني به نام گليادين جلوگيري مي كند. گليادين بخش مشكل ساز پروتئين گلوتن است كه به پرزهاي روده كوچك حمله مي كند.

توليد كنندگان اين محصول معتقدند كه كمتر از سه سال ديگر، اين مكمل وارد بازار آمريكا، كانادا و اروپا مي شود.

تشخيص بيماري سلياك معمولا دشوار است؛ ولي شايع ترين علايم آن در كودكان، اسهال، استفراغ، نفخ شكم، درد و كاهش وزن و در بزرگسالان، خستگي، استخوان درد، درد و ورم مفاصل است.

محققان احتمال مي دهند كه بيماري سلياك در صورت عدم درمان، احتمال ابتلا به بيماري هاي مرتبط با سيستم اعصاب از جمله ام اس را نيز افزايش دهد.

بر اساس آمار سازمان پيشگيري و كنترل بيماري ها، حدود يك درصد از جمعيت آمريكا به بيماري سلياك مبتلا هستند كه بيماري حدود 83 درصد از اين افراد هنوز تشخيص داده نشده يا اشتباه تشخيص داده شده است.

سلياك نوعي بيماري گوارشي است كه به پرزهاي روده كوچك آسيب مي‌رساند و سبب اختلال در جذب مواد مغذي مي‌شود. افرادي كه به بيماري سلياك مبتلا هستند پروتئيني به نام گلوتن را كه در گندم، جو، چاودار و احتمالاً جودو سر وجود دارد، نمي‌توانند تحمل كنند. زماني كه بيماران مبتلا به سلياك، غذاهاي حاوي گلوتن مصرف مي‌كنند، سيستم ايمني بدن آن‌ها پاسخي را به صورت تخريب روده كوچك صادر مي‌كند. اين تخريب به خصوص در پرزهاي انگشتانه‌اي روده كه مواد مغذي داخل آنها جذب مي‌شوند، ايجاد مي‌شود. به دنبال آسيب پرزهاي روده‌اي فرد بدون توجه به مقدار غذايي كه مي‌خورد، مبتلا به سوء تغذيه مي‌شود.

بيماري حساسيت به پروتئين گندم و جو در زمان جنگ جهاني دوم توسط يك پزشك هلندي شناخته و تعريف شد. در آن زمان تنها فرم هاي شديد بيماري قابل شناسائي بود و لذا فراواني اين بيماري شيوع يك مورد در چندهزار نفر جمعيت گزارش مي شد. در حال حاضر به علت پيشرفت راه هاي تشخيصي ، فراواني بيماري سلياك در اكثر مناطق دنيا و از جمله ايران جزو بيماريهاي نسبتا شايع گزارش مي باشد و طبق برخي گزارش ها حدود 1 درصد جمعيت را شامل مي شود.

علمي (6) ** 9259**1599