تهران-ايرنا-محققان دانشگاه رازي كرمانشاه، درتحقيقاتي آزمايشگاهي موفق به ساخت زيست حسگري شدند كه از حساسيت و گزينش پذيري مطلوبي در تشخيص مسموميت غذايي ناشي از باكتري سالمونلا برخوردار است.

به گزارش ايرنا ازستاد ويژه توسعه فناوري نانو، دكترمجتبي شمسي پور با اشاره به اهميت شناسايي و اندازه‌گيري اين باكتري گفت: بيماري‌هاي ناشي ازمسمويت غذايي يكي از معضلات اصلي سازمان بهداشت جهاني است.

وي ادامه داد:مسموميت ناشي از باكتري سالمونلا يكي از انواع مسموميت غذايي است كه اغلب ناشي از مصرف شير، گوشت، تخم مرغ و مرغ ‌هاي فاسد شده است، احتمال ابتلا به اين بيماري در فصل گرما بسيار زياد است.

وي بيان كرد: براي اين منظور، زيست حسگر‌هاي الكتروشيميايي بر پايه تثبيت DNA در طح الكترودهاي اصلاح شده بسيار مورد توجه قرارگرفته، دليل اين امر ويژگي‌هاي مهم اين حسگرها از جمله حساسيت بالا، گزينش پذيري، سهولت ساخت، تكرار پذيري و ارزان بودن آن‌ها است.

شمسي پوراظهاركرد: يكي از انواع الكترودهاي به كاررفته در ساخت اين حسگرها، الكترود اصلاح شده با نانو مواد كربني است، البته يكي از نانومواد كربني پرفايده در ساخت اين الكترودها، نانوماده‌ متخلخل كربن شيشه‌اي است، در اين كار پژوهشي توالي DNA مربوط به باكتري سالمونلا بر روي الكترود نانو متخلخل كربن شيشه‌اي تثبيت شده و زيست حسگر نهايي جهت اندازه گيري باكتري ذكر شده در نمونه غذايي مورد استفاده قرارگرفته است.

به گفته‌ اين محقق، نتايج حاصله نشان مي‌دهد كه با استفاده از اين زيست حسگر مي‌توان تغييرات DNA مربوطه را با حساسيت و گزينش‌پذيري بسيار بالايي اندازه‌گيري كرد، سهولت ساخت، هزينه پايين، دقت و صحت خوب، محدوده‌ پاسخ دهي مناسب و حد تشخيص بسيار پايين از ديگر مشخصات مهم اين زيست حسگر است

وي گفت: با تكميل نتايج و دستيابي به توليد انبوه، اين حسگر مي‌تواند در شاخه‌هاي پزشكي باليني و علوم آزمايشگاهي به منظور شناسايي سريع نوع باكتري افراد بيمار ونيزدر صنايع غذايي به منظور كنترل كيفيت وسلامت محصولات غذايي و يا شناسايي محصولات آلوده به اين باكتري مورد استفاده قرار گيرد.نتايج اين تحقيقات درمجله‌‌ Biosensors and Bioelectronics منتشر شده است.

علمي (1) ** 9340**1440