زنجان - ايرنا - مسوول كاوش‌هاي باستان شناسي در محوطه چلبي اوغلي زنجان گفت: چهار ترانشه باستاني در اين بنا كشف و ظاهر سازي شده است كه فقط سه ترانشه داراي ارزش تاريخي و باستان شناسي است.

بهنام قنبري روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: براي بناي چلبي اوغلي پروژه مناسب سازي محوطه تعريف شده بود كه بر اساس قوانين و ضوابط بايد پيش از هر گونه اجراي طرحي، گمانه زني انجام مي شد.

وي يادآور شد: با اين گمانه زني، كاوش گران مي توانند از وجود آثار تاريخي و باستاني در محوطه‌ها مطلع شوند.

قنبري اظهار كرد: در گمانه زني اوليه، سه ترانشه در قسمت غربي بناي چلبي اوغلي كشف و آشكار سازي شد اما پس از ادامه مطالعات، ترانشه چهارمي نيز به اين مجموعه افزوده شد.

مسوول كاوش‌هاي باستان شناسي در محوطه چلبي اوغلي زنجان گفت: از مجموع اين چهار ترانشه، فقط سه بنا داراي ارزش تاريخي و باستان شناسي بودند كه كار مطالعاتي بر روي آنها آغاز شد.

وي خاطرنشان كرد: يكي از اين ترانشه‌ها داراي ارزش تاريخي بيشتري به نسبت به دو ترانشه ديگر بود.

قنبري ادامه داد: در ترانشه اصلي داراي ارزش تاريخي بالاتر، يك بناي مدور سنگي است كه دور تا دور آن را ستون‌هاي آجري احاطه كرده و در وسط آن يك چاه قرار گرفته است.

مسوول كاوش‌هاي باستان شناسي در محوطه چلبي اوغلي زنجان گفت: از سوي ديگر در اين محوطه از هشت ضلع كانال‌هايي وارد اين فضا مي شود و در سمت شرقي آن يك اتاق به اين فضاي داخلي ديد دارد.

وي افزود: تاكنون از اين فضاها اشيايي تاريخي ارزشمند، تعدادي سكه قديمي، النگوي طلا و قطعات فراوان سفال كشف شده كه هر يك متعلق به دوره تاريخي خاصي است.

قنبري يادآورشد: در دو ترانشه ديگر تنور، اجاق و اطاق مشاهده شده است.

مسوول كاوش‌هاي باستان شناسي در محوطه چلبي اوغلي زنجان گفت: قدمت اين آثار كشف شده به حتم قبل از دوره ساخت بناي چلبي اوغلي نيست و در صورت هم دوره نبودن با آن، متعلق به سال‌هاي پس از احداث بناي اصلي است.

به گفته وي مساحت ترانشه اصلي شش در شش متر و دو بناي ديگر چهار در پنج متر است.

بقعه چلبي اوغلي در 500 متري جنوب غربي شهر سلطانيه از توابع استان زنجان، بر سر راه سلطانيه - خدابنده، قرار گرفته است و باستان شناسان و محققان اين مجموعه را به سلطان چلبي منسوب و تاريخ احداث بنا را سال 728 هجري قمري بيان كرده‌اند.

اين بنا توسط مريد نامدار جلال الدين رومي، ملقب به مولوي يكي از بزرگترين حكيمان و عارفان ايران، در قرن 8 هجري قمري ساخته شده است و ارتفاع آن به 16 متر و قطر دهانه آن به شش متر مي رسد.

چلپي اوغلو بر اثر بيماري در سال 716 هجري قمري درگذشت.

اين بنا يكصد و شصت و هفتمين اثر تاريخي به ثبت رسيده در ليست آثار ملي ايران است.

3001/6085/1352