تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۳

بوشهر- ایرنا - پایگاه خبری تحلیلی خلیج فارس در مطلبی با عنوان ' نگاه ایران از جنس ماندلا ' به قلم غلامرضا خیاط رویكرد مسوولان جمهوری اسلامی ایران در جمع بندی مذاكرات هسته ای را از جنس ماندلا ارزیابی كرده است.

به گزارش ایرنا در ادامه این مطلب آمده است: شنبه هفته ای كه گذشت، سالروز تولد و روزجهانی نلسون ماندلا بود كه در سكوت خبری محض گذشت.

هیچ كدام از رسانه ها به ابعاد زندگی این آرادیخواه قرن نپرداخت دلیل آن كه رسانه ها هیچ تیتر و صفحه ای به این بزرگ مرد اختصاص ندادند تعطیلی روزنامه ها به مناسبت عید فطر بوده است، كه البته نمی تواند فانع كننده باشد، زیرا نلسون ماندلا شخصیتی است بزرگ كه در تاریخ و قرن اخیر فراموش شدنی نیست.

نلسون ماندلا مبارزی كه نامش برای تمام جهان نماد صلح و آشتی است، امسال این روز جهانی با یك رویداد ملی همراه شد، توافق هسته ای ایران و شش قدرت جهانی كه به عقیده تمامی تحلیل گران بی نظیر بود و ایران با جامعه جهانی و بین المللی آشتی داد. ضمن اینكه مشی دولت تدبیر و امید گفتگو و مذاكره بود تا این كه نبرد كنند و دیپلماسی ایرانی به سرداری دكتر ظریف پیروزی عظیمی نصیب ایرانیان كرد.

بزرگترین سیاست مدار قرن بیستم نلسون ماندلاست. زیرا در كشوری اصلاحات انجام داد و اجرا كرد كه بسیاری بر این باور بودند این شیوه ممكن و قابل اجرا نیست . نلسون ماندلا یك سیاست مدار به تمام معنا بود؛ پراگماتیست، عملگرا بود. او شعار نمی داد و حرف نمی زد و ایده ها را همین گونه به زبان نمی آورد بلكه همه ایده ها را اجرا می كرد.

بسیاری از سیاست مداران هستند كه از صلح و آشتی و سازش صحبت می كنند، ولی در عین حال نسبت به جنگ، خشونت و خونریزی بی میل نیستند و همواره جنگ طلب نیز هستند. آفریقای جنوبی شرایط بسیار بدی داشت. رژیم نژادپرستی حاكم بود و سیاهان اكثریت زیر سلطه سفید پوستان اقلیت. شرایط فجیعی و بسیار بدی آپارتاید در آفریقای جنوبی بوجود آورده بود. هیچ كس تصور نمی كرد كه سرنوشت این كشور به گونه ای پیش برود كه سیاهان در كنار سفیدها بتوانند شرایط و حقوق یكسانی داشته باشند. سازش و اصلاحات در آفریقای جنوبی هدیه ارزشمند ماندلا به مردمان و هموطنان كشورش بود و نلسون ماندلا اصلاحات را در آفریقای جنوبی اجرا كرد.

كشور ماندلا، بسته، محدود، اختناق و وحشت همه جایش را فرا گرفته بود، سیاهان به شدت تحقیر و سركوب می شدند. فاصله ای بسیار بین اقلیت و اكثریت بود، كینه و دشمنی و عداوت در بین سیاهان و سفیدها فراوان بود، آنها از هم جدا شده بودند و هیچ كس به سازش فكر نمی كرد. اما هیچ گاه راه سازش بسته نیست.

همین سه شنبه دو هفته قبل 23 تیرماه ایران به یك توافق و سازش با جامعه جهانی رسید و به جهانیان ثابت كرد اهل گفتگو و مذاكره است. شیوه عالمانه گفت و گو را ایران برگزید. ایران خود كشوری است كه چندی پیش پیشنهاد گفت و گوی تمدنها در مقابل برخورد تمدنها را به جامعه بین المللی ارایه داد و مورد پذیرش واقع شد. این گواه است كه ایران به دنبال جنگ و خشونت نبوده و نیست. دویست سال است كه ایران به هیچ كشوری حمله نكرده است و در جنگ هشت ساله عراق علیه ایران ، عراق متجاوز شناخته شد.

به عبارتی ما انسانها در زندگی تجربیات مثبت و منفی داریم، به تعبیر بسیاری از كارشناسان و مفسران توافق هسته ای انتخابی مبتنی بر تجربیات مثبت بود.

تجربه مثبت ایران پذیرش قطعنامه 598 نیز بود. جنگ تجربه منفی است، شما در جنگ با كشورها ممكن است چیزهایی بدست آورید ولی باید خوب بدانید خیلی چیزها از دست خواهید داد. مردم هیچ كشوری جنگ را دوست ندارند چون در سازش منافع بیشتری بدست می آید. ماندلا صلح و آشتی و سازش را پذیرفت .

ایران نیز مشی اصلاح طلبانه در پیش گرفت. توافق تاریخی پذیرفت، نگاه ایران از جنس ماندلا بود..

جامعه جهانی به این نتیجه رسیده است كه دیگر بازی بر اساس برد و باخت نیست و این بار برد - برد باید باشد.

توافق اخیر همین گونه است امتیازی ایران داده و امتیازاتی گرفته است . اساس مذاكره بر همین شیوه است. شیوه اصلاح طلبانه هزینه كمتر است و هر چند منافع نیز اندك اما بهترین شیوه است. مردم همه جا این شیوه را می پسندند و دنبال میكنند. ماندلا نیز پیامش سازش و اصلاح طلبی بود.ك/1

6045