تهران - ایرنا - چهار سال پیش رهبر معظم انقلاب از ضرورت تربیت 10 میلیون حافظ قرآن كریم برای زمینه سازی تدبر در قرآن سخن گفتند و به دنبال این سخنان بسیاری از موسسات و نهادهای قرآنی و فرهنگی دست به كار شدند تا گوشه ای از كار را به عهده گیرند و در تربیت حافظان قرآن سهمی داشته باشند.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار معارف ایرنا حضرت آیت الله خامنه ای در یازدهم مرداد سال 90 در دیدار با جامعه قرآنی كشور فرمود: یكي از چیزهائي كه می تواند تدبر در قرآن را به ما ارزاني بدارد، حفظ قرآن است. ما حافظ قرآن كم داریم و من قبلاً گفتم كه در كشور ما حداقل باید یك میلیون نفر حافظ قرآن باشند - حالا یك میلیون كه عدد كمي است نسبت به این جمعیتي كه ما داریم - اما حالا چون دوستان الحمدللَّه یك مقدماتي فراهم كرده‌اند، كارهائي را مشغول شده‌اند و دارند برنامه‌هائي را فراهم می كنند براي اینكه ان‌شاءاللَّه حفظ راه بیفتد، ما هم امیدمان بیشتر شده و به جاي یك میلیون، می گوئیم ان‌شاءاللَّه ما باید 10 میلیون نفر حافظ قرآن داشته باشیم.

پس از گذشت چهار سال اینك برخی عقیده دارند برای جامه عمل پوشاندن به این سخن رهبر معظم انقلاب هنور راه درازی در پیش داریم و تربیت 10 میلیون حافظ قرآن برنامه ای است كه نباید انتظار داشته باشیم در چند سال محقق شود.

حجت الاسلام احمد شرفخانی معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: بر اساس تاكید رهبر معظم انقلاب، سازمان اوقاف با طراحی یك برنامه 10 ساله، تربیت حافظان قرآن را در برنامه كار خود قرار داده است.

وی افزود: بعد از تدبیر مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن، اجرای این فرمان از سه سال گذشته توسط سازمان اوقاف كشور در دستور كار قرار گرفت.

شورای توسعه فرهنگی قرآنی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان دارالقرآن الكریم و موسسات و نهادهای قرآنی سراسر كشور در سال های اخیر برنامه های متنوعی را برای تربیت حافظان قرآن تدارك دیده اند.

نتایج حاصل از تلاش های این سازمان ها را می توان در تعداد حافظان قرآن برآورد كرد ولی بسیاری از كارشناسان معتقدند ارائه آمارهای ارائه شده از سوی سازمان ها و نهادهای قرآنی مربوط به تعداد حافظان قرآن كریم با واقعیت منطبق نیست. چون ممكن است یك نفر در چند سازمان و نهاد ثبت نام كرده باشد و لذا در اینجا موضوع همپوشانی تعداد حافظان قرآن مطرح می شود.

محمد مهدی بحرالعلوم معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الكریم به خبرنگار ایرنا گفت: آمار دقیقی درباره تعداد حفاظ قرآن نداریم و هیچ جایی ثبت نشده اما این سازمان از 10 سال پیش آماری نسبی تهیه شده و به صورت حدودی می توان تخمین زد.

این حافظ قرآن اضافه كرد: با اجرای طرح تخصصی اعطای مدرك حفظ قرآن یك بانك اطلاعاتی تشكیل شد و اطلاعات مربوط به 40 هزار حافظ قرآن (از پنج جزء تا كل قرآن) وجود دارد.

سازمان اوقاف با ایجاد مركز شبانه روزی حفظ در قم و برگزاری كلاس های حفظ قرآن فعالیت های ویژه ای را داشته و شرفخانی در این زمینه اظهار داشت: در برنامه چهار ساله اول سازمان اوقاف حدود یك میلیون حافظ قرآن زیر پوشش برنامه های حفظ قرار می گیرند و پیش بینی می شود تا پایان امسال تعداد ثبت نامی اجرای این طرح به یك میلیون و 200 هزار نفر برسد.

هرچند بسیاری از نهادها و موسسات قرآنی آمار و ارقامی از تعداد حافظان قرآن ارائه می كنند ولی بعضی از كارشناسان می گویند آمارهای ارائه شده استاندارد نیست.

محمدحسین فریدونی پژوهشگر امور قرآنی گفت: از آنجا كه اهداف حفظ قرآن استانداردسازی نشده و از طرف دیگر از نظر سیستم اطلاعاتی نیز اطلاعات حافظان پردازش نشده، ممكن است یك نفر در چند مركز ثبت نام كرده باشد.

با این حال فریدونی معتقد است در طرح ملی حفظ قرآن بقاع متبركه در مجموع كشور از همه سازمان ها و نهادهایی كه در این زمینه فعالیت دارند، بهتر عمل كرده و توانسته جریانی را در كشور ایجاد كند.



** تربیت 10 میلیون حافظ كل یا حافظ چند جزء

مهدی قره شیخ لو رییس سازمان دارالقرآن الكریم به خبرنگار معارف ایرنا گفت: فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن در سراسر كشور ناظر بر یك فرهنگسازی عمومی برای انس با قرآن است و ایشان بهترین راه را حفظ قرآن می دانند و معتقدم اگر حفظ قرآن در جامعه ترویج شود، انس با قرآن نیز محقق خواهد شد.

این پژوهشگر امور قرآنی افزود: در مرحله بعد ایجاد زیرساخت های لازم برای مدیریت توسعه حفظ قرآن در كشور است و این زیرساخت ها شامل زیرساخت های تشكیلاتی و حقوقی است.

وی افزود: همانگونه كه ورزش با ایجاد معاونت ورزش در وزارت آموزش و پرورش و دستگاه ها، رشد كرد، حفظ قرآن نیز باید اینگونه باشد. بخصوص رسانه ملی در این زمینه بسیج شود و بودجه مورد نیازآن تصویب شود.

فریدونی كمترین مشكل در این زمینه را مربوط به بودجه دانست و گفت: مجلس شورای اسلامی آمادگی كامل دارد تا هر بودجه ای را برای حفظ قرآن تصویب كند و ممكن است به دلیل محدودیت منابع مالی در دولت برای تخصیص مشكلاتی داشته باشد ولی آن نیز قابل رفع است.



** ایجاد دبیرخانه مركزی برای حفظ قرآن

مشاور دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی كشور مهمترین كار برای هدایت و تربیت 10 میلیون حافظ قرآن كریم را تشكیل دبیرخانه ای چابك در كمیسیون آموزش عمومی این شورا دانست تا تمام فعالیت های دستگاه ها و سازمان ها تحت نظارت این دبیرخانه به نتیجه برسد.

فریدونی گفت: اگر یك دبیرخانه ملی در كمیسیون آموزش عمومی شورای توسعه فرهنگ قرآنی برای مدیریت طرح ملی حفظ ایجاد شود و امكانات مختلف با یك مسوول تمام وقت و نیروی انسانی كافی وجود داشته باشد، پیگیری تربیت 10 میلیون حافظ به راحتی ممكن خواهد بود.

وی تربیت حافظان قرآن در بستر مدارس و از طریق آموزش و پرورش را مهمترین ركن در این زمینه دانست و گفت: اگر دانش آموزان همانگونه كه بر اساس برنامه درسی اشعار شاعران را حفظ می كنند، به حفظ آیات قرآن نیز بپردازند، فرهنگ حفظ قرآن در آنان نهادینه می شود و به مرور علاقه مند به آن می شوند.

فریدونی اضافه كرد: بر اساس اهداف آموزش عمومی مصوب شورای توسعه فرهنگ قرآنی حداقل سه جزء از قرآن كریم بایستی در برنامه های درسی دانش آموزان گنجانده شود.

این كارشناس امور قرآنی افزود: این مصوبه از سه سال پیش به عنوان بخشی از اهداف آموزش قرآن به آموزش و پرورش ابلاغ شده و امیدوارم بودیم وزیر محترم آموزش و پرورش پیگیر این موضوع در دبیرخانه كمیسیون آموزش عمومی باشد.

وی علت عدم اجرای این مصوبه را نداشتن جایگاه و امكانات دبیرخانه كمیسیون آموزش دانست و گفت: اگر مجموعه ای برای پیگیری توسعه حفظ قرآن در كشور وجود داشته باشد، موضوع حفظ قرآن نیز سامان خواهد یافت.

فریدونی سامان یافتن تربیت 10 میلیون حافظ را خارج از توان و حیطه كار دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی دانست و گفت: شورای توسعه كارهای بسیاری دارد و مسوولان این شورا نمی توانند به این مهم بپردازند و دستگاه ها و سازمان های دیگر نیز نمی توانند از عهده چنین كار بزرگی به تنهایی برآیند و لذا تشكیل دبیرخانه مركزی در داخل كمیسیون آموزش عمومی شورای توسعه فرهنگ قرآنی ضروری است.

وی با این حال ایجاد ستاد حفظ قرآن در دستگاه های مختلف را مفید دانست تا تمام این ستادها زیرنظر یك مدیریت واحد و هدفمند قرار گیرند و دبیرخانه مركزی حفظ قرآن، ضمن پیگیری و مطالبه از دستگاه های مختلف بر روند برنامه های دستگاه ها نظارت داشته باشد.

سخن آخر این كه تربیت 10 میلیون حافظ قرآن به تعبیر رهبر معظم انقلاب قدم اول برای تدبر در قرآن است و مسوولان و دست اندركاران موسسات قرآنی كه مشغول آموزش و تربیت حافظان قرآن هستند این نكته را فراموش نكنند كه حافظان قرآن با تكرار آیات فرصت تدبر و تعمق در آیات قرآن را پیدا می كنند و به این مهم دست می یابند كه حفظ قرآن مقدمه ای برای رسیدن به این هدف بزرگ است.

فراهنگ**1003**1569