تهران- ایرنا- پنجم مرداد سالروز عملیات غرورآفرین مرصاد است؛ حماسه ای كه رویای منافقین را برای تصرف ایران به كابوسی تلخ بدل ساخت و ماهیت این گروهك تروریستی را برای همگان بیش از پیش آشكار كرد.

گروهك منافقین از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران، همراه و همگام با بیگانگان سعی داشته تا با سنگ اندازی در مسیر حركت نظام نوپای اسلامی، آن را در دستیابی به اهداف خود ناكام بگذارد كه این رویای آنها با ایستادگی ملت ایران به یاس مبدل شد.

تحمیل هشت سال جنگ نابرابر بر ایران، فرصتی بود تا این گروهك تروریستی بتواند با كمك های اطلاعاتی و نظامی خود، رژیم بعث را در تجاوزهایش به مرزهای كشورمان یاری رساند. رهبران گروهك منافقین در تحلیل و جمع بندی خود در مورد نتیجه جنگ اعتقاد داشتند كه به دلیل بسته بودن تمامی راه‌های صلح، ایران ناچار به ادامه ی جنگ خواهد بود و این روند به ضعف توان نظامی و اقتصادی ایران و شكست این كشور منجر خواهد شد. آنها آشكارا اعلام می‌كردند: «تنها در صورتی جمهوری اسلامی قطعنامه را خواهد پذیرفت كه به لحاظ سیاسی- نظامی و اقتصادی به بن‌بست كامل برسد...» به عقیده آنان، این اقدام به منزله ی فروپاشی نظام خواهد بود.

رهبران این گروهك تروریستی پذیرش قطعنامه ی 598 شورای امنیت از طرف ایران را در بیست و هفتم تیر 1367 هجری خورشیدی در شرایط عادی غیرممكن و این امر را ناشی از اختلاف داخلی می پنداشتند و برقراری آتش بس میان 2 كشور را به دلیل ضعف نظامی، سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران می دانستند و بدین ترتیب نقشه ی حمله به مرزهای ایران و فتح تهران را طراحی كردند.

منافقین با فراخواندن دیگر مخالفان از كشورهای مختلف اروپایی، 15 هزار نیرو را تدارك دیدند و با دریافت تجهیزات جنگی از صدام و دیگر حامیان آنان، خود را برای حمله از غرب كشور به خاك جمهوری اسلامی ایران مهیا ساختند.

این گروهك تروریستی عملیات «فروغ جاویدان» را از غرب كشور در ساعت 6 صبح سوم مرداد 1367 هجری خورشیدی، آغاز كردند، درست هنگامی كه رزمندگان و مدافعان مرزهای كشور در جبهه های جنوب غربی تمركز داشتند و تعدادی از توان نظامی كشور به دلیل پایان جنگ و آغاز آتش بس، از میدان های نبرد تخلیه شده بود، ساعت 16 به مرز خسروی رسیدند و پس از عبور از قصرشیرین در ساعت 17، از سرپل ذهاب گذشتند. این پیشروی ها و پیروزی های ابتدایی آنها را به ادامه ی مسیر و از میان بردن نظام جمهوری اسلامی ایران امیدوار ساخت و خود را به فاصله ی تنگه ی پاتاق تا منطقه ی چهارزبر در 34 كیلومتری كرمانشاه رساندند. اما پس از آن كه مردم از این تجاوز آگاهی یافتند، برای جلوگیری از پیشروی آنها در این منطقه، به كمین دشمن نشستند.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز به همراه نیروی هوایی و هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی، هسته ی اصلی این گروهك را هدف قرار دادند كه این هجوم همه جانبه سبب شد تا آنها انسجام خود را از دست بدهند و غافلگیر شوند.

بالگردهای هوانیروز در این عملیات با هدایت علی صیاد شیرازی توانستند بخش قابل توجهی از ستون دشمن را نابود كنند. نیروهای ایرانی با ایجاد سدی مستحكم در برابر ستون نظامی سازمان نفاق «عملیات مرصاد» را به منظور رویارویی با منافقین در منطقه ی اسلام‏آباد و كرند غرب در استان كرمانشاه شروع كردند.

كمین برنامه ریزی شده ی نیروهای خودی دلیل نامگذاری این عملیات به نام مرصاد به معنی كمین بود. خودروهای این گروهك تروریستی در این عملیات یكی پس از دیگری مورد هدف قرار می گرفت و منهدم می شد. سرانجام پس از سه روز ایثار و شجاعت رزمندگان، دشمن با تحمل خسارت ها و تلفات سنگین، شكست خورد.

در این عملیات بزرگ یك هزار و 523 تن از اعضای گروهك منافقین كشته، 2 هزار و 300 تن زخمی و 305 تن دیگر اسیر شدند. از تجهیزات جنگی آنان نیز بیش از 120 دستگاه تانك، 400 دستگاه نفربر، 90 و 150 قبضه ی خمپاره ‏انداز 60 و 80 میلی‏متری و 30 قبضه ی توپ 106 میلی‏متری منهدم شد. همچنین ده‏ها دستگاه تانك، نفربر، خودرو و نیز صدها قبضه سلاح سبك و نیز مقداری تجهیزات پیشرفته ی الكترونیكی و مخابراتی به غنیمت نیروهای رزمنده درآمد.



** پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت سالروز عملیات مرصاد با سرهنگ «مرتضی طاهرخانی» فرمانده ی دسته ی مخابرات تیپ یك لشكر 16 منطقه ی صالح آباد در این عملیات به گفت وگو پرداخته است.

مرتضی طاهرخانی با اشاره به سابقه ی همراهی منافقین با دشمنان ایران، گفت: آنها از ابتدای جنگ و حتی قبل از آن نیز با رژیم بعث همكاری داشتند و دشمنی و تخاصم خود را به طور علنی با جمهوری اسلامی ایران اعلام كرده و وارد میدان مبارزه ی آشكار شده بودند اما زمانی كه فهمیدند در میان ایرانیان جایگاهی ندارند به عراق و رژیم بعث پناهنده شدند و تمام تلاش خود را برای ضربه زدن به ملت و دولت به كار بستند.

وی با اشاره به نقش زیانبار و تخریب كننده ی منافقین در هشت سال جنگ تحمیلی، یادآور شد: آنها بارها در طول جنگ با نفوذ میان نیروهای خودی، بسیاری از رزمندگان اسلام را به شهادت رساندند و با خرابكاری و انتقال اطلاعات از جبهه های ایران به دشمن، ضربه های بسیاری را به نیروهای ما وارد ساختند و اعضای این گروهك بیشتر از نیروهای عراقی و بعثی به ما ضربه زدند.

مرتضی طاهرخانی، ضمن اشاره به اینكه پس از پایان جنگ اعضای گروهك منافقین به عنوان مهره های سوخته برای صدام، بودند، اظهار داشت: به نظر می رسد كه بعد از پایان جنگ، تاریخ مصرف منافقین برای صدام به پایان رسیده بود و رژیم بعث با این هدف كه با استفاده از آنها آخرین ضربه را نیز به انقلاب اسلامی وارد سازد، منافقین را با وعده ی پشتیبانی كامل برای هجوم و حمله ای همه جانبه و سراسری تشویق و ترغیب كرد.

این رزمنده دفاع مقدس با بیان این كه منافقین در طول هشت سال جنگ تحمیلی با تمام توان به دشمن تجاوزگر كمك كردند، گفت: در عملیات فروغ جاویدان نیز صدام آنها را به همراه نیروهای رزمی عراق از محور پاتاق وارد مرزهای ایران ساخت و ارتش عراق سرپل ذهاب متوقف شد و منافقین تا اسلام آباد و گردنه چهارزبر پیشروی كردند.

مرتضی طاهرخانی علت پیشروی ابتدایی منافقین را غافلگیری نیروهای خودی دانست و افزود: صدام و رهبران گروهك منافقین با این تصور كه ایران چون در موضع ضعف قرار داشت، قطعنامه و آتش بس را پذیرفته و در داخل با مشكل و اختلاف روبه رو است، پس به امید تصرف ایران، دستور هجوم همه جانبه و سراسری را به ایران داد و آنها از سه جبهه ی جنوب غربی، غرب و شمال غربی به مرزهای ایران هجوم آوردند. در جبهه ی میانی و غرب، منافقین به همراه عراقی ها وارد عملیات شدند. نیروی هوایی عراق منافقین را در این حمله حمایت می كرد و آنها در شهرهای مختلف مردم را به شهادت می رساندند. اما با رسیدن شماری از مدافعان جمهوری اسلامی، هوانیروز و نیروهای مردمی و محلی؛ منافقین در گردنه چهارزبر متوقف و عملیات بزرگ مرصاد آغاز شد.

وی با اشاره به نقش نیروهای مردمی بیان داشت: با توجه به این كه عراق در هجوم سراسری خود به نزدیكی كرمانشاه رسیده بود؛ امام خمینی(ره) دستور دادند كه تمام جوانان جبهه ها را پر كنند كه این فرمان پیرجماران دوباره شور و شوق عجیبی میان مردم ایجاد كرد و نیروهای مردمی، عشایر و نیروهای محلی بر خود واجب دیدند تا به دفاع از وطن بپردازند و در گردنه چهارزبر مانع از پیشروی آنها شدند. شهید صیاد شیرازی كه نسبت به جغرافیای آن منطقه شناخت كامل داشت، فرماندهی عملیات را برعهده گرفت و رزمندگان اسلام به همراه بسیج مردمی تعداد زیادی از منافقین را در آنجا به هلاكت رساندند و شمار اندكی از آنها با كمك نیروی هوایی و بالگردهای عراقی فرار كردند.

این مدافع حریم وطن تاثیر جهانی عملیات مرصاد را بسیار گسترده توصیف كرد و اظهار داشت: جهانیان متوجه شدند كه ایران هرگز تسلیم زیاده خواهی های متجاوزان نمی شود و تجاوز گسترده ی صدام به مرزهای ایران با امضای قطعنامه به همگان ثابت كرد كه ایران هرگز جنگ طلب نبوده است، اما رزمندگان ایرانی به دستور و فرمان رهبرشان به رویارویی با متجاوز شتافتند و در برابر تهاجم دشمن سدی محكم ایجاد كردند و متجاوزان را تا مرز بین المللی به عقب راندند و نشان دادند كه ایرانیان با هر متجاوزی به سختی خواهند جنگید.

مرتضی طاهرخانی در پایان با اشاره به این كه در قرآن آمده كه منافقین از كفار بدتر هستند، یادآور شد: ماهیت منافقین از ابتدا برای ایرانیان مشخص بود كه آنها برای دستیابی به قدرت به هركاری دست می زنند و دشمنان این مرزوبوم از این گروهك تروریستی تنها استفاده ابزاری می كنند. اعضای این گروهك خود را آلت دست بیگانگان قرار داده بودند و با وطن فروشی، هموطنان غیرنظامی خود را به خاك و خون می كشیدند و در كنار دشمن، مرزهای ایران را مورد تهاجم قرار می دادند. اما هیچگاه منافقین به اهداف خود نرسیده و نخواهند رسید چون كه ایرانیان آنها را شناخته اند و همواره نقشه هایشان را نقش برآب خواهند كرد.

*گروه اطلاع رسانی (مهسا شریفی)

پژوهشم**2059**9131