تیپ 12 قائم(عج) استان سمنان در عملیات مرصاد در اجرای عملیات سد و انهدام منافقین در تنگه چهار زِبر، كارنامه درخشانی از خود بر جا گذاشت تا آنجا كه از این تیپ به عنوان طلایهداران مرصاد یاد می كنند.
حضرت آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری، در سفر پر بركتشان به استان سمنان در آبان سال 1385 در جمع ایثارگران فرمودند: «تیپ قائم(عج) در عملیات مرصاد نقش مهمی ایفا كرد، شنیدم نقش تیپ قائم(عج) در عملیات مرصاد آنچنان بود كه اگر نبود، دشمن ممكن بود تا كرمانشاه بیاید. آن كه ایستاد؛ تیپ قائم(عج) بود. اینها در تاریخ میماند.»
در تیر ماه سال 1367 و تنها 6 روز پس از قبول قطعنامه 598 شورای امنیت توسط ایران، نیروهای عراقی با زیرپا گذاشتن این معاهده بین المللی، به جنوب و حوالی خرمشهر حمله كردند تا راه نفوذ برای ارتش مجاهدین خلق برای ورود به ایران اسلامی باز شود.
در این شرایط، نیروهای دفاعی ایران اسلامی در جنوب مستقر شده بودند كه نظامیان مجاهدین خلق عملیاتی به نام فروغ جاویدان را از مرزهای غرب ایران آغاز كردند.
رزمندگان جان بر كف استان سمنان در قالب تیپ قائم(عج) در برابر این نفوذ دژخیمانه دشمنان انقلاب صف آرایی جانانه ای داشتند و مانع پیشرفت و حضور بدخواهان انقلاب در كشور شدند.
68 شهید از 302 شهید عملیات افتخارآفرین مرصاد در سال 1367 از شهدای استان سمنان هستند، شهیدانی از رده فرمانده تا یك رزمنده نوجوان.
به این ترتیب آخرین كینه توزی دشمنان انقلاب اسلامی در صحنه نظامی، حتی پس از توافق در قطعنامه 598، از سوی رزمندگان به ویژه فرزندان این مرز و بوم در استان سمنان، با بن بست مواجه شد.
نام عملیات مرصاد به معنای محل دیده بانی، برگرفته از محل اجرای این عملیات در تنگه مرصاد، در قرآن كریم نیز هشدار دهنده است، چنان كه در آیه 14 سوره فجر می خوانیم: اِنّ ربّك لَبِالمرصاد: قیامت، روزی است كه نخست خداوند در كمینگاه است.
منافقان كوردل چندی پس از توافق در قطعنامه بین المللی، با شعار «از مهران تا تهران در سه روز» را سر دادند و در سوم مرداد 1367، نیروهای خود را از محور سرپل ذهاب وارد ایران كردند، اما دلاورمردان استان سمنان، در قالب تیپ قائم، با ابلاغ ماموریت از طرف قرارگاه در این روز، در چهار گردان امام رضای سمنان، سید الشهدای شاهرود، قمر بنی هاشم و روح الله دامغان توانستند حركت نخستین منافقین را كه به سوی كرمانشاه در حركت بودند سد و دشمن را زمینگیر كنند.
منافقین موفق شده بودند خود را تا 40 كیلومتری كرمانشاه برسانند، اما سربازان تیپ قائم استان سمنان از ساعت 9 شب كه به مقر رسیده بودند تا ساعت چهار صبح، اولین خاكریز را زده و راه دشمن را سد كرده بودند.
تیپ قائم(عج) استان سمنان به همراه سایر یگان های رزمی استان های كشور، با اجرای عملیاتی فراموش نشدی، عملیات فروغ جاویدان منافقان را به ظُلماتی در تاریك ترین شب ها تبدیل كردند و تاریخی ماندگار برای پنجم مرداد رقم زدند.
نابودی پنج هزار منافق، اسارت هزار منافق و متواری شدن تعداد زیادی از اعضای این گروهك، از دستاوردهای به یادماندنی دلاورمردان ایران اسلامی در عملیات دشمن شكن مرصاد بود.
عملیات مرصاد در پنجم مرداد 1367، با رمز یا علی و به منظور مقابله با منافقین در منطقه اسلامآباد و غرب كشور در استان كرمانشاه، اجرا شد .
رزمندگان خاك پاك ایران در این عملیات با هوشیاری و دلاوری، ابتدا منتظر شدند تا مجاهدین به اندازه كافی در داخل خاك ایران نفوذ كنند تا از بُرد پشتیبانی عراقیها خارج شوند، سپس در منطقه چهارزِبر، با احداث تعدادی خاكریز و یك خط دفاعی مستحكم در انتظار این منافقان كوردل بودند و نقشه آنان را با زیركی خود پایان دادند.
در دوران هشت ساله جنگ تحمیلی بیش از 42 هزار نفر از مردم استان سمنان به جبهههای نبرد حق علیه باطل اعزام شدند كه از این نظر و با توجه به جمعیت استان در آن سالها، سمنان استان دوم كشور از نظر اعزام تعداد نیرو به جبهه است.
استان سمنان حدود سه هزار شهید تقدیم انقلاب و میهن اسلامی كرده است و به همین مناسبت كنگره باشكوهی به یاد و خاطره شهدا در اردیبهشت سال 94 به نام سه هزار شهید در سمنان برگزار شد.ك/4
6103/1358
تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۹
سمنان - ایرنا - پنجم مردادماه سالروز عملیات غرورآفرین مرصاد است؛ عملیاتی كه تیپ 12 قائم(عج) استان سمنان نقشی ماندگار در پیروزی آن داشت، تا آنجا كه رهبر معظم انقلاب فرمودند: آنكه ایستاد، تیپ قائم(عج) بود.