قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی هم برای رانندگان و هم برای عابران پیاده تعریف شده اند ولی به نظر می رسد قوانین مربوط به عابران پیاده توسط دستگاه های مربوطه به خوبی برای جامعه تبیین نشده اند.

در خیابان رانندگی می كردم نرسیده به تقاطع، چراغ راهنمایی قرمز شد؛ ترمز كردم و به ثانیه شمار خیره شدم بعد از سبز شدن چراغ حركت كردم اما به دلیل ترافیك دوباره چراغ قرمز شد؛ از ماشین پیاده شدم تا دلیل ترافیك را متوجه شوم گفتم شاید تصادف شده است اما تصادف نبود؛ این عابران پیاده بودند كه فرصت رد شدن از چراغ سبز را با وجود پل هوایی به راننده ها نمی دادند؛ آیا فقط راننده ها باید قوانین را رعایت كنند؟

زیر پا گذاشتن قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی توسط عابران پیاده بنا به دلایل مختلف از جمله جدیت نداشتن راهنمایی و رانندگی در برخورد با متخلفان، اجرا نشدن درست قوانین و شاید ضعف قوانین هر روز تكرار می شود و همواره به دلیل همین بی توجهی ها حوادث تلخی رقم می خورد.

رعایت قوانین بخشی از فرهنگ جامعه محسوب می شود اما برخی افراد در حالی كه عبور خودرو و موتورسیكلت را از چراغ قرمز نقض قانون دانسته و فرد متخلف را بی فرهنگ تلقی می كنند اما هنگام عبور از خیابان قوانین را زیرپاگذاشته و زمانی كه چراغ برای تردد خودروها سبز است عرض خیابان را طی می كنند.

برخی از عابران پیاده هنگام عبور از عرض خیابان آنچنان مشغول گوشی های خود هستند كه گویی مسوولیت حفظ جان آنها برعهده دیگران است.

اگر از یك بلندی به شهر نگاه كنیم بهتر متوجه بی نظمی شهر و ترافیكی كه عابران آن را ایجاد می كنند، می شویم.

ما همیشه به دلیل كم توجهی به قوانین و نادیده گرفتن محل عبور عابر پیاده شاهد حوادث ناگواری هستیم ولی تا حادثه ای برای خودمان رخ ندهد انگار قصد رعایت این قوانین را نداریم.

طبق ماده 333 قانون مجازات اسلامی اگر خودرویی بدون داشتن نقص فنی با سرعت مطمئن در شهر حركت و با عابر پیاده ای در محل غیرخط كشی شده برخورد كند، عابر مقصر شناخته می شود.

ماده هشت قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی مصوب 30 خرداد سال 1350 نیز عنوان می كند در صورتی كه عابر پیاده در عبور از سواره رو، معابر و خیابان ها جز از نقاطی كه خط كشی شده و مخصوص عبور عابر پیاده است (محل مجاز) از محل دیگری (محل های غیرمجاز) عبور نماید متخلف شناخته می شود و مكلف به پرداخت جریمه مقرر در آیین نامه می باشد.

در صورتی كه در این نقاط غیرمجاز وسیله نقلیه موتوری با عابر پیاده تصادف نماید راننده وسیله نقلیه در صورت رعایت تمامی مقررات راهنمایی و رانندگی مسوول شناخته نمی شود.

نگاهی به این دو ماده قانونی نشان می دهد كه قانون اخذ جرائم رانندگی در واقع پیشینه 44 ساله دارد.

پلیس در بسیاری از كشورهای دنیا در برخورد با تخلفات عابران پیاده كاملا جدی و بدون اغماض رفتار می كند بطوریكه در واشنگتن جریمه بی توجهی عابران پیاده به چراغ راهنمایی ۲۵ دلار است.

از پلیس راهور انتظار می رود بیش از پیش عابران پیاده را ملزم به رعایت قوانین و مقررات كند.

عابر پیاده مكلف است فقط از محل های مخصوص عابر پیاده عبور كند و در غیر این صورت اگر تصادفی بین وسیله نقلیه و عابر پیاده در سواره رو واقع شود، مسوولیت جزایی متوجه راننده نخواهد بود و راننده آزاد می شود.

یكی از دلایل تمایل نداشتن عابران پیاده به استفاده از پل های هوایی نیز مجهز نبودن بیشتر آنها به سیستم های جدید و برقی است.

فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در زمینه قوانین مربوط به عابران پیاده در سطح شهر باید توسط دستگاه های مربوطه از جمله پلیس راهور، معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی و شهرداری ها انجام شود و رسانه ها نیز باید نقش اطلاع رسانی خود را ایفا كنند.

لازم است این قوانین برای افزایش آگاهی مردم در معرض دید شهروندان در نقاط مختلف شهر نصب و از طریق رسانه های مختلف منتشر شوند.

امید است با رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی الگویی برای رفتارآینده فرزندانمان باشیم چرا كه آدمی هر آنچه می كارد درو می كند.

* مسوول خبرگزاری ایرنا دفتر بروجرد