در اين مطلب آمده است: ممكن است فكر كنيد كه ساخت داروهايي با فرمولاسيون جوشان، ابتكاري است كه عمر چنداني ندارد. بر خلاف تصور بسياري از مردم، ساخت اولين تركيب هاي جوشان به بيش از 250 سال پيش برمي گردد.
در دهه 30 ميلادي و با تغيير تكنولوژي ساخت قرص هاي جوشان، اين فراورده ها جاي خودشان را به عنوان يك شكل دارويي عادي بين مردم باز كردند و حتي موفق شدند در رقابت با بعضي اشكال دارويي قديمي برنده از ميدان خارج شوند. استقبال زياد و مصرف گسترده اين فرم دارويي در اروپا و آمريكا نشانه همين موفقيت قرص هاي جوشان است.
در طول سال ها طيف گسترده اي از قرص هاي جوشان براي داروسازي طراحي شدند. قرص هاي حاوي آنتي بيوتيك ها، ديگوكسين، متادون، لوودوپا، انواع مسكن ها، انواع مكمل هاي غذايي، قرص هاي پاك كننده، لنزهاي تماسي و قرص هايي براي استفاده در دندان پزشكي از اين دسته هستند.
قرص جوشان براي رساندن بعضي از داروها به بدن شكل دارويي بسيار مناسبي است. از جمله اين داروها:
1. داروهايي كه هضم آنها سخت است يا باعث ناراحتي معده مي شوند
براي مثال قرص هاي كلسيم كربنات در محيط اسيدي معده حل شده و بعد براي ادامه جذب وارد دستگاه گوارش مي شوند، اما وجود دو مشكل شايع در بسياري از مصرف كننده ها استفاده از اين دارو را با عوارضي همراه مي كند. اولين مشكل اين است كه حل شدن كلسيم كربنات در معده باعث توليد گاز دي اكسيد كربن و احساس نفخ معده مي شود و مشكل دوم كاهش ترشح اسيد معده در افراد سالمند است كه باعث حل نشدن كلسيم در معده و منتقل شدن قرص به صورت حل نشده به روده مي شود.
خوشبختانه استفاده از قرص هاي كلسيم حاوي كلسيم هر دو مشكل را برطرف مي كند. با مصرف قرص جوشان و حذف شدن مرحله حل شدن دارو در معده هم احساس نفخ معده به دليل توليد گاز متوقف مي شود و هم نيازي به اسيد معده براي انحلال معده وجود ندارد.
2. داروهايي كه ممكن است توسط اسيد معده تخريب بشوند
بعضي از داروها مثل آنتي بيوتيك ها و اسيدهاي آمينه، ممكن است كه در حضور اسيد معده تخريب شوند و اثرات دارويي خود را از دست بدهند. استفاده از شكل دارويي جوشان به دليل خنثي كردن اسيد معده مانع از تخريب اين داروها مي شود.
3. داروهايي كه در مقدار زياد تجويز مي شوند
قرص هاي معمولي به علت كوچك بودن توانايي حمل مقدار زيا دارو را ندارند. يك قرص بلعيدني به طور معمول مي تواند حاوي 500 ميلي گرم دارو باشد. در مقابل، اندازه بزرگ قرص هاي جوشان توانايي حمل دارو در وزن هاي زياد را به آنها مي دهد، قرص هاي جوشان مي توانند تا 2 گرم دارو را در خود جا بدهند.
مزاياي قرص هاي جوشان
استفاده از قرص هاي جوشان براي مصرف داروها مزاياي زيادي دارد. از جمله:
1. شروع اثر دارو سريع است
از آنجا كه داروي موجود در قرص هاي جوشان به شكل محلول تازه تهيه شده وارد دستگاه گوارش مي شود سرعت جذب آن به شكل قابل توجهي بيشتر از ساير داروهاست. از طرف ديگر Ph محلول حاصل از حل شدن قرص جوشان در آب ، باعث تخليه سريع تر دارو از معده به روده كوچك مي شود. هر دوي اين اتفاقات باعث اثربخشي سريع تر دارو در مقايسه با قرص هاي معمولي مي شوند.
2. نيازي به بلعيدن قرص نيست
بلعيدن قرص ها يا كپسول ها براي بسياري از بيماران ناخوشايند و براي بعضي ديگر كاري غير ممكن است. گاهي اوقات هم تعداد زياد داروهايي كه هر روز بايد مصرف بشوند بلعيدن آنها را براي بيماران و به خصوص سالمندان مشكل مي كند. اما مصرف قرص هاي جوشان بعد از حل شدن در آب به سادگي آب خوردن است.
3. كاهش ناراحتي هاي گوارشي و درد معده ناشي از مصرف دارو
محلول حاصل از حل شدن قرص هاي جوشان در آب نه اسيدي است و نه قليايي؛ در نتيجه باعث تحريك معده و مري و بروز ناراحتي هاي گوارشي نمي شود.
4. حمل آسان دارو
در مقايسه با شربت ها و داروهايي كه به صورت مايع مصرف مي شوند، همراه داشتن قرص هاي جوشان آسان تر و كم دردسر تر است. اين مزيت در بعضي شرايط مثل نياز به مصرف دارو در سفر يا بيرون از خانه مي تواند براي بعضي از مصرف كنندگان مهم باشد.
5. طعم مطلوب قرص هاي جوشان
مزه قرص هاي جوشان از داروهايي مثل سوسپانسيون ها و شربت ها بهتر است. طعم دهنده هايي كه به قرص هاي جوشان افزوده مي شوند مزه بد داروها را مي پوشانند و مصرف اين شكل دارويي را براي بيماران مطلوب مي كنند.
6. قرص هاي جوشان خواص دارويي خودشان را براي مدت طولاني حفظ مي كنند
پايداري طولاني يكي از ويژگي هاي مهم قرص هاي جوشان به خصوص در مقايسه با ساير اشكال دارويي مايع مثل شربت ها و سوسپانسيون هاست.
7. مقدار دارويي كه قرص هاي جوشان وارد بدن مي كنند ثابت است.
در مقايسه با ساير اشكال دارويي مثل قرص ها و كپسول ها، از ثبات و پيش بيني پذيري بيشتري برخوردار است.
8. قرص هاي جوشان اثر درماني بيشتري دارند.
قرص هاي جوشان در مقايسه با قرص هاي معمولي جذب بسياري از مواد دارويي را افزايش مي دهند و باعث اثربخشي بهتر آنها مي شوند. گاز co2 كه از قرص هاي جوشان آزاد مي شود، به حل شدن مواد دارويي و نفوذ بهتر آنها كمك مي كند.
8006/6081
تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۷
پايگاه خبري تحليلي عصر هامون مطلبي با عنوان 'همه آنچه كه بايد درمورد قرص هاي جوشان بدانيد' منتشر كرده است.