احمدرضا لاهیجان زاده جمعه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، خشكسالی را مهم ترین تهدید جنگل های خوزستان خواند و گفت:كاهش بارندگی و تنش آبی در رودخانه های استان از تهدید هایی است كه عواقب آن، نابودی جنگل ها را در پی دارد.
وی حریق و آتش سوزی را دیگر عامل تهدید كننده حیات جنگل ها عنوان كرد و گفت:بی احتیاطی گردشگران، حریق در جنگل ها و مراتع را به دنبال داشته و شرایط خشكسالی و كاهش بارندگی ها در توسعه آن نقش دارد.
لاهیجان زاده با بیان كمبود امكانات برای اطفای حریق در جنگل ها، اظهار كرد:امكانات هوایی و بالگرد برای اطفای حریق جنگل ها تقریبا وجود ندارد و بالگردی كه اخیرا به صورت آزمایشی به كار گرفته شده است، به دلیل سخت گذر بودن جنگل ها در ارتفاعات، عملیات مهار آتش را با دشواری های همراه می سازد.
وی ادامه ادد:در آتش سوزی جنگل های شیمبار، محیط بانان مجبور بودند بشكه های آب را به صورت كوله پشتی تا ارتفاعات زاگرس حمل كنند.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان خوزستان، مهمترین آسیب های جنگل ها را تغییر كاربری مراتع و جنگل ها به اراضی كشاورزی عنوان كرد و گفت:افزایش جمعیت در برخی روستاها و شهرها، تغییرات آب و هوایی و افزایش جمعیت دام مازاد، عوامل تخریب و آسیب ها را در جنگل ها به وجود آورده است.
لاهیجان زاده بر حفاظت از جنگل های زاگرس در شمال و جنگل های دز و كرخه در جنوب استان تاكید كرد و افزود:جنگل های دز و كرخه بازمانده جنگل های نیمه گرمسیری جهان هستند كه این جنگل ها در گذشته از سوریه تا ایران وسعت داشته كه بقایای آن اكنون فقط در خوزستان باقی مانده است.
وی اضافه كرد:جنگل های دز و كرخه در گذشته با طغیان رودخانه ها به ویژه كرخه یا در زمان پرآبی رودخانه سیراب می شدند، ولی حداقل 10 سال است كه این شرایط اتفاق نمی افتد كه باعث كاهش تراكم جنگل ها و تغییر نوع پوشش گیاهی آنها شده است كه كه نشان می دهد جنگل به سمت بی آبی و خشك شدن می رود.
مساحت منطقه حفاظت شده كرخه 13 هزار و 995 هكتار و منطقه حفاظت شده دز نیز 17 هزار و 533 هكتار است.
*بلوط ها بیمار شده اند
همچنین محدوده زاگرس خوزستان با 35 هزار كیلومتر مربع بخشی از منطقه زاگرس مركزی ایران بوده كه در شمال و شرق خوزستان در محدوده های شهرستان های دزفول، اندیمشك، گتوند، شوشتر، ایذه، مسجد سلیمان، باغملك، هفتگل، رامهرمز و بهبهان قرار گرفته است.
هم اكنون كمتر از 10 درصد منطقه زاگرس به عنوان مناطق حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
مدیركل حفاظت محیط زیست خوزستان در ادامه گفت: وقوع پدیده گرد و خاك و ریزگرد نیز اثر نامطلوبی بر جنگل ها گذاشته است.
به گفته وی، در جنگل های زاگرس علاوه بر خشكسالی و حریق نوعی بیماری نیز اتفاق افتاده است.
وی نسبت به گسترش نوعی آفت در جنگل های زاگرس خوزستان و درختان بلوط هشدار داد و افزود: این آفت نوعی قارچ موسوم به 'زغال بلوط' است كه اكنون درختان بلوط در استان های حوزه زاگرس را درگیر كرده است.
لاهیجان زاده با بیان اینكه این آفت باعث خشكیدگی و زوال درختان بلوط می شود، اضافه كرد: بر اساس گزارش ها آفت زغال تاكنون هزاران هكتار از جنگل های بلوط استان های ایلام، لرستان، فارس و كهگیلویه و بویراحمد را درگیر كرده است.
وی بیان كرد:این آفت در بخش كوچكی از جنگل های خوزستان در خارج از مناطق حفاظت شده استان كه تحت پوشش اداره كل منابع طبیعی هستند، دیده شده است.
لاهیجان زاده اظهار كرد: برخی كارشناسان بر این باورند كه پدیده ریزگردها در به وجود آمدن آفت زغالی تاثیرگذار است.
وی همچنین طرح های توسعه ای ناهماهنگ را از عوامل تهدیدكننده جنگل های زاگرس خوزستان دانست و افزود: احداث سدها در حوزه زاگرس خوزستان تاثیر قابل ملاحظه ای در حوزه های پایین دست موجب شده و باعث غرق شدن هزاران هكتار از پوشش های جنگلی و مرتعی زاگرس در دریاچه های سدها و كوچ اجباری جوامع محلی شده است.
در نشست كارگروه مشترك رسانه ملی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل ها، با توجه به شروع موج سفرهای تابستانی و به منظور اطلاع رسانی و آموزش همگانی برای ارتقاء حفاظت از جنگل ها، هشتم مرداد با عنوان 'روز جنگل' تعیین شد.
' نگذاریم بمیرد جنگل، كه جهان خواهد مرد' شعار این روز انتخاب شده است.
7151/6125
تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۶
اهواز-ایرنا-مدیركل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت:خشكسالی، زوال و نابودی، حیات جنگل های این استان را تهدید می كند.