مشهد - ایرنا - مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: اضافه برداشت منابع آب زیرزمینی از مهمترین معضلات است بطوری كه این میزان در دشت مشهد 123 درصد و در مجموع استان 140 درصد است.

محمدحسین جعفری شنبه شب در نشست شورای اداری خراسان رضوی افزود: با این وجود در دشت مشهد 48 و در كل استان خراسان ضوی 65 درصد اضافه برداشت از منابع آبهای زیرزمینی دشتها صورت می گیرد.

وی گفت: 74 درصد اقلیم خراسان رضوی خشك، 26 درصد آن نیمه خشك است لذا آمار 37 ساله نشان می دهد متوسط بارندگی دراز مدت در این استان از 224 میلیمتر به 210 میلیمتر كاهش یافته است، كاهشی كه در 10 سال اخیر چشمگیر بوده است.

مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان رضوی با اشاره به تبخیر قابل توجه آب در این استان ادامه داد: 26 درصد مجموع منابع آبی تجدیدشونده از مجموع بارشها تشكیل می شود كه از قابلیت تجدیدپذیری برخوردار است.

وی در ادامه منابع تامین آب را زیرزمینی، چشمه و قنات ذكر و بیان كرد: از این مجموعه حدود شش میلیارد و 400 میلیون متر مكعب برداشت آب صورت می گیرد كه 86 درصد آن مربوط به چاهها است.

جعفری افزود: از 37 محدوده مطالعاتی استان خراسان رضوی 34 محدوده با افت و یا بیلان منفی آب و 15 درصد با شرایط بحرانی مواجه هستند.

وی ادامه داد: دشتهای نیشابور، تربت جام و حتی مشهد به شدت با افت آب زیرزمینی مواجه هستند اما طی چند سال اخیر شیب این افت در مشهد بخاطر بهره برداری از سد دوستی كم شده است.

مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: برخی از صنایع استان نظیر آهن سنگان خواف و دیگر صنایع از جمله فولاد و سیمان با معضل كم آبی مواجه هستند.

وی افزود: برای مهار آبهای سطحی هم اكنون 30 سد در خراسان رضوی در حال بهره برداری، دو سد در حال اجرا و سه سد در حال مطالعه است و در مجموع 35 سد بعد از انقلاب در خراسان ساخته شده است.

جعفری ادامه داد: كاهش بارندگی باعث كاهش روان آبها در استان شده و اگر بارندگی 30 درصد كاهش یافته، روان آبها 70 درصد كاهش یافته است لذا دیگر آبی برای مهار باقی نخواهد ماند.

وی ابراز امیدواری كرد توجه و تاكیدات رهبر معظم انقلاب در صرفه جویی در مصرف آب موجب بهبود مصرف در این بخش شود.

2095/1858