به گزارش ایرنا در تمام لحظات شبانه روز فضای مجازی به یك رقیب جدی در زندگی فردی و اجتماعی شهروندان و خانوارها جا خوش كرده و وقت و فكر و اندیشه همگان را به تصرف در آورده است.
فضای مجازی اینك بسیاری از افراد جامعه را حتی از خوردن، آشامیدن، خواب به موقع و كار و زندگی واداشته بطوریكه جدا شدن از آن برای بسیاری دشوار شده و در واقع به اعتیادی همه گیر تبدیل شده است.
واتس آپ، وایبر، تلگرام، تانگو، ویچت، لاین، فیسبوك، توئیتر، گوگل پلاس،یوتیوب، اینستاگرام
و... امروز مشهورترین و محبوبترین شبكههای اجتماعی و ارتباطی فضای مجازی هستند كه میلیونها كاربر را در دنیا و كشورمان به خود جذب كرده اند و همهگیر شدن تلفن های همراه هوشمند و دسترسی آسان همه به اینترنت، این نگرانی را برای برخی ها به وجود آورده كه روابط مجازی قرار است به تدریج جایگزین روابط انسانی در دنیای واقعی شود.
بسیاری از افراد پیر و جوان و زنان و مردان، پسران و دختران در دام فضای مجازی گرفتار شده اند و هم اینك فضای مجازی یك بخش مهم و جدا نشدنی از زندگی افراد به شمار می آید.
فضای مجازی و فناوری های جدید انقلابی شگرف در زندگی شهروندان پدید آورده و زندگی را برای افراد اجتماع ناممكن ساخته و امروزه اطلاعات و فناوری های نوین به مانند باكتری بیماری ها بر روان آدمی تاثیر گذاشته و اگر از این ظرفیت و فرصت بزرگ بخوبی مراقب نكنیم، به عاملی جدی برای آسیب و تهدید مبدل می شود.
شماری از دلسوزان و برخی كارشناسان از گرایش روزافزون افراد جامعه و بویژه جوانان به فضای مجازی، ابراز نگرانی كرده اند و خواستار محدود شدن دسترسی به اینترنت پرسرعت و شبكههای اجتماعی شده اند اما دولتمردان و در راس آن شخص رییس جمهور خواهان آزادی بیشتر جوانان در دسترسی به اینترنت و فضای مجازی هستند.
دكتر روحانی كه از شرایط پهنای باند اینترنت كشور راضی نیست به مقامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات متذكر شده تا هرچه سریعتر نسلهای سوم و چهارم را راه اندازی كنند و پهنای باند نه تنها برای منازل و تجارتخانهها بلكه برای موبایلها را وسیعتر كنند.
رییس جمهوری منتقد جدی سیاستهای فرهنگی ای بوده كه طرفدار محدودیت و محرومیت جوانان از ارتباطات و اطلاعات دنیای مجازی هستند.
دكتر روحانی با بیان اینكه ما در فرهنگ هنوز سپر به دست گرفتهایم، گاهی نیز شمشیر به دست میگیریم كه این شمشیر چوبی است می افزاید: میترسیم و به كنجی میخزیم كه مبادا تیری به ما برخورد كند، اگر تهاجم فرهنگی وجود دارد – كه وجود دارد – راه مواجهه با آن، شمشیر چوبی نیست.
به تاكید رئیس جمهوری ما باید با ابزار مدرن البته نه منفعلانه و ترسو بلكه فعال و شجاع وارد عرصه شویم و بخش بزرگی از این فضای اجتماعی و شبكههای اجتماعی را جوانان، دانشجویان، ایران دوستان و اسلام دوستان، به تصرف درآورند و هویت اسلامی، ایرانی و اسلام رحمانی را به دنیا معرفی كنند.
شماری از شهروندان خاش در استان سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
محمد میربلوچزهی از فعالان عرصه فضای مجازی به ایرنا گفت: من همیشه و در اكثر اوقات شبانه روز بصورت آنلاین در گروههای مختلف مجازی سیر می كنم.
وی اظهار داشت: افراد عضو در گروههای مجازی هر كدام شان برنامه های خاص و مدنظر خودشان را پیگیری و دنبال می كنند.
به گفته این شهروند خاشی كه معتقد است مدیریت چند گروه را نیز عهده دار است؛ افراد حاضر در گروههای مجازی به راحتی قابل كنترل هستند و با پذیرش تذكرات لازم در جهت اهداف گروهها حركت می كنند.
وی افزود: من بارها افرادی را مشاهده كرده ام كه در گروههای غیراخلاقی فعالیت داشته اند اما به محض ورود در گروههای اخلاقی و دارای چارت مدیریتی و اهداف مشخص با سایر اعضاء همسان شده اند و بعضا در به اشتراك گذاشتن مطالب بسیار عالی و با كیفیت، اخلاقی و اثرگذار گوی سبقت را از افرادی با چهره های متشخص ربوده اند.
وی بیان كرد: فضای مجازی با آمدن امكانات به روز و پیشرفته هر لحظه به جذابیتهای خاص خودش هدایت می شود و وجود تنوع در امكانات افراد فعال و حاضر در این محیط را به سمت تازه ها می كشاند.
وی ادامه داد: فضای مجازی و امكانات به روز آن رقیبی جدی برای صدا و سیما و سایر رسانه ها شده اند اما به واسطه پخش و انتشار اخبار كذب و بعضا تائید نشده كاربران را به سمت استفاده از تولیدات خبرگزاری ها هدایت كرده و در لحظات مختلف شاهد به اشتراك گذاشتن خبرها و رویدادهای انتشار یافته در خبرگزاری ها و رسانه های مورد تایید دولت هستیم.
وی اظهار داشت: سانسور كردن مطالب و مباحث و بعضا اجتناب از انتشار اخباری كه شهروندان پیگیر و جویای آن هستند افراد را از پیگیری تولیدات خبری در رسانه های منتسب و وابسته به دولت دلسرد و نا امید می كند زیرا همگان بوضوح می بینیم با آمدن این فضای مجازی در زندگی فردی و اجتماعی، هركدام از افراد بعنوان شهروند خبرنگار مطالب و تصاویر رویدادها را قبل از انتشار در مبادی رسمی در فضای مجازی منتشر می سازند.
عبدالشكور مرادی شهروند دیگر خاشی نیز معتقد است: معرفی آداب و رسوم، فرهنگ ها، هویت و زبان و بسیاری از توانمندی ها در حوزه های مختلف، انتشار اخبار و رویدادها بصورت جامع و هدفمند باید دنبال شود.
وی گفت: فضای مجازی بعنوان عضوی از افراد و خانواده و جامعه و ضرورتی غیر قابل اجتناب بر افراد و اجتماع مدیریت می كند لذا بهتر این است كه از ظرفیتهای آن برای ترویج دین و فرهنگ های ناب و غنی اسلامی و ملی و گسترش اخلاق بهره ببریم.
استاد دانشگاه و كارشناس مباحث اجتماعی در خاش نیز معتقد است: محدود كردن افراد از دسترسی به فناوری های نوین بیش از اینكه برای جامعه نفعی داشته باشد مضرات آن بیشتر بوده و اثرات نامطلوب و آسیبهای آن جامعه را تهدید خواهد كرد.
محمدرضا رخشانی افزود: ماهواره، اینترنت، تلفنهای همراه و فضای مجازی بعنوان فرصتی ارزشمند برای بروز افكار و ایده های نو هستند و باید برای تقویت استفاده های نوین آن برنامه ریزی شود.
این استاد دانشگاه بیان كرد: ابراز نگرانی مستمر، بدون هیچ اقدام، برنامه و سازوكاری به رفع مشكلات و معضلات هیچ گونه كمكی نمی كند زیرا همگان می دانیم محدود كردن دسترسی به فضای مجازی نه مفید و نه امكان پذیر است.
وی اظهار داشت: هر لحظه شاهد زایش یك فناوری نوین و گرایش افراد جامعه به سمت آنها هستیم، لذا تمام تدابیر ما نیز باید به سمت تازه ها باشد.
فرماندار شهرستان خاش با اذعان به اینكه فضای مجازی آسیبهای خاص خودش را دارد به ایرنا گفت: هم اینك بخش زیادی از افراد و گروههای مختلف جامعه با كاربردهای آن تا حدودی آشنایی دارند و افراد با تشخیص آسیبها بخوبی توانسته اند براین فضا احاطه داشته باشند.
محمداكبر چاكرزهی افزود: بسیاری از افراد در گروههای خانوادگی، طنز، اخبار و مباحث فرهنگی و اجتماعی، مدیریتی، ورزشی، اقتصادی و غیره عضویت دارند و هر كدام اهداف مدنظر خودشان را دنبال می كنند.
وی اظهار داشت: هر كدام از گروههای مجازی تخصص ها و برنامه های خاص خود را پوشش می دهند.
به گفته فرماندار خاش حضور در فضای مجازی برای افراد جامعه امری اجتناب ناپذیر بوده و در هر جا سد و مانعی گذاشته شود، كاربران به دنبال نفوذ و شكستن آن سد و مانع خواهند بود.
وی ادامه داد: بالا رفتن دانش و هدفمند كردن برنامه ها با حضور افراد فعال و متخصص در گروهها بسیاری از آسیبها را كاهش داده است.
فرماندار خاش افزود: افرادی كه از مهارتهای ارتباطی ضعیف تری نسبت به سایر افراد جامعه برخوردار هستند بطور یقین از فضای مجازی نمیتوانند بهره برداری مطلوبی داشته باشند و در معرض آسیبپذیری از این فضا قرار می گیرند.
چاكرزهی گفت: تهدیدهای فضای مجازی با اتخاذ تدابیر هوشمندانه تبدیل به فرصت می شوند.
با پشت سر گذاشتن اعصار اطلاعات و ارتباطات و ورود به عصر پردازش اطلاعات با رشد فناوری های نوین ارتباطی و رشد شتاب گونه رسانه های اجتماعی تنها رسانه هایی موفق و پیشتاز هستند كه اطلاعات متعدد را به خوبی پردازش و به درستی انتقال دهند.
در عصر كنونی كه افراد جامعه با داشتن یك دستگاه تلفن همراه به ویژه در مواقع بروز حوادث به خبرنگار تبدیل می شوند و به سرعت خبر و عكس را بدون بررسی علل واقعی حادثه و تجزیه و تحلیل آن در فضای مجازی منتشر می كنند و ممكن است افكار عمومی را دچار تشویش سازند، رسانه های رسمی چون خبرگزاریها و نشریات، صدا و سیما و پایگاههای اطلاع رسانی مجاز، وظایف بس سنگینی برعهده دارند.
این نوع رسانه ها پس از پخش شایعات و مطالب غیر واقعی باید ضمن متعادل ساختن افكار و اذهان عمومی، افراد توانمند و علاقه مند به فعالیت در حوزه رسانه و اطلاع رسانی را با ارائه آموزشهای لازم به خبرنگار واقعی تبدیل كنند تا جامعه نیز از آرامش لازم برخوردار شود.
فضای مجازی هم فرصت است و هم تهدید، باید از نقاط قوت و فرصت آن به خوبی بهره گرفت و تهدید آن را نیز به فرصت تبدیل كرد.
7310 / 6081/ 6075
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۸
زاهدان - ایرنا - فضای مجازی متشكل از بخش های مختلف از جمله واتساپ، وایبر، تلگرام، اینستاگرام و ... كه اینك جامعه ما را به تسخیر درآورده و بیشتر اعضای خانواده ها را به خود مشغول كرده است، آیا فرصت و یا تهدید محسوب می شود.