تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۶

كرمانشاه - ايرنا - بسياري از بيماري ها و يا مرگ و ميرها در نوزادان به دليل تغذيه نشدن با شير مادر و يا بي توجهي به نحوه صحيح شيردهي اتفاق مي افتد و بي شك در عصر كنوني حمايت ملي و استاني از مادران به ويژه مادران شاغل راهكاري براي ارتقا سطح سلامت جامعه خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ايرنا تغذيه نوزاد با شير مادر نه تنها روابط عميق عاطفي بين او و مادر ايجاد مي كند بلكه مصرف اين شير سدي محكم در برابر بيماري ها شده و سيستم ايمني بدن و بهره هوشي نوزاد را افزايش مي دهد.
هفته جهاني شيرمادر با شعار 'حمايت از مادران شاغل در تغذيه با شير مادر' راهكاري براي بهبود تغذيه نوزاد، كاهش نگراني بانوان كارمند و در نتيجه تشويق آنان به فرزندآوري خواهد بود.
يك كارشناس تغذيه و رژيم درماني بيمارستان محمد كرمانشاهي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با تاكيد براينكه شيرمادر بهترين تغذيه براي شيرخوار در بدو تولد است افزود: توصيه مي شود شيرخواران حداقل تا شش ماهگي تنها با شير مادر تغذيه شوند.
مريم شيرمستي افزود: در بيمارستان هاي مربوطه براي مادراني كه به تازگي زايمان كرده اند برنامه هايي در خصوص فوايد تغذيه با شير مادر برگزار مي شود و در خصوص روش صحيح شيردهي به آنان اطلاعاتي داده مي شود.
وي با تاكيد براينكه در بيمارستان هاي كرمانشاه به دنبال ارتقا تغذيه با شير مادر هستيم اظهار كرد: كسر يك ساعت از زمان كاري با عنوان 'ساعت شيردهي' مزايايي كه براي مادران شاغل در نظر گرفته است.
وي ادامه داد: به مادران شاغل توصيه مي شود در زماني كه منزل هستند شير خود را دوشيده و در يخچال و يا فريزر نگه داري كنند تا در ساعات كاري پرستاران كودك بتوانند اين شير را ترجيحا با استفاده از قاشق به نوزاد بخورانند.
شيرمستي ادامه داد: در ابتداي زايمان شير آبكي و زردرنگ مادر كه آغوز نام دارد سرشار از ويتامين بوده و تغذيه نوزاد با اين شير موجب افزايش و تقويت سيستم ايمني بدن وي مي شود.
به گفته وي، پروتيين بالاي شيرمادر، موجب پاكسازي بهتر دستگاه گوارش شيرخوار مي شود و تركيبات شيرمادر پس از يك ماه از گذشت زايمان، به حالت طبيعي رسيده و ميزان چربي ها افزايش مي يابد.

** شيرخشك نفخ نوزاد را دو چندان مي كند

وي وجود اندكي نفخ و دل درد در نوزاد را در ماه هاي اوليه شيردهي طبيعي دانست و ادامه داد: بنابر تصوري اشتباه، برخي از والدين براي رفع نفخ در نوزاد، به استفاده از شيرخشك اقدام مي كنند و اين در حالي است كه اين امر وجود نفخ در شيرخوار را چند برابر خواهد كرد.
شيرمستي با تاكيد براينكه شيرمادر همواره در دسترس بوده و از لحاظ اقتصادي در مقايسه با شيرخشك به صرفه است، اظهار كرد: از نظر بار ميكروبي شيرمادر بهترين خوراك و ايمن ترين غذا براي نوزاد است و هيچ آلودگي ميكروبي در آن وجود ندارد.
اين كارشناس تغذيه و رژيم درماني در مورد ديگر مزاياي استفاده از شيرمادر افزود: تغذيه با شيرمادر مانع از اضافه وزن و چاقي در نوزاد مي شود در حالي كه استفاده از شيرخشك موجب افزايش وزن در شيرخوار مي شود.
وي توصيه كرد: مادران سعي كنند در ماه هاي ابتدايي شيردهي از مصرف مواد ادويه دار و تند همانند سير و پياز، غذاهاي نفاخ و يا كافئين دار استفاده نكنند چرا كه اين امر موجب عوض شدن طعم شير و تلخ شدن آن براي نوزاد مي شود.

** زمان ورزش و نوع تغذيه در طعم شير تاثير است

شيرمستي رعايت فاصله زماني ورزش با شيردهي و نوع تغذيه انتخابي را در افزايش رغبت نوزاد به مصرف شير مادر تاثيرگذار دانست.
شيرمستي در زمينه كاهش وزن مادران شيرده و اثرات آن بر شيردهي نوزادان گفت: مادراني كه مي خواهند پس از زايمان كاهش وزن پيدا كنند از تحرك شديد بدني پرهيز كنند چون پس از يك فعاليت بدني سنگين اسيد لاكتيك در خون و در نتيجه در شير مادر افزايش مي يابد و در كاهش تمايل نوزاد به مصرف شيرمادر تاثير مي گذارد.
كارشناس مامايي مركز بهداشت كرمانشاه نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: هر ساله دهم تا شانزدهم مرداد به مناسبت هفته جهاني شير مادر، به برگزاري فعاليت هايي تبليغاتي براي ترويج تغذيه با شير مادر اقدام مي كنيم.
مريم اويسي افزود: در اين هفته شعار بهداشت جهاني به صورت تراكت به منازل مسكوني شهرستان كرمانشاه ارسال شده است.

** برگزاري نمايشگاه هاي تبليغاتي شير مادر در هفت بيمارستان كرمانشاه

وي از برگزاري نمايشگاهي در ارتباط با ترويج تغذيه با شير مادر در هفت بيمارستان دوستدار كودك در كرمانشاه خبر داد و گفت: بيمارستان بيستون، حضرت معصومه (س)، امام حسين (ع)، امام رضا (ع)، دكتر محمد كرمانشاهي، امام سجاد (ع) و بيمارستان معتضدي از جمله اين مراكز هستند.
اويسي يادآور شد، در اين بيمارستان ها بنرهايي در ارتباط با شعار هفته جهاني شير مادر ارسال شده است.
وي از برگزاري كلاس هاي آموزشي در همه خانه هاي بهداشت و مراكز شهرستان خبر داد و اظهار كرد: 150 خانه بهداشت در شهرستان كرمانشاه و 17 مركز بهداشت روستايي وجود دارد كه در پانزدهم مرداد ماه سال جاري شاهد ويزيت رايگان مادران شيرده در مراكز بهداشت شهرستان خواهيم بود.

** احداث مهد كودك در نزديك محل كار مادر

اويسي در خصوص حمايت هاي ملي از مادران شاغل به مرخصي چند ماهه زايمان و كارت شير اشاره كرد و افزود: براساس دستورالعمل داده شده، بنابرنظر روساي ادارات و در نتيجه وجود امكانان بهتر است مهد كودكي در كنار مكان هاي اداري مادران براي كاهش نگراني ها احداث شود.
وي از برگزاري 15 همايش محلي به مناسبت هفته جهاني شير مادر در شهرستان كرمانشاه خبر داد و افزود: براساس بخشنامه جا به جايي مادران شاغل شيرده ممنوع است چرا كه اين امر نگراني مادران را چند برابر مي كند.
كارشناس مامايي مركز بهداشت كرمانشاه تصريح كرد: طبق رايزني هاي انجام شده با ادارات و شركت هاي گاز، برق و مخابرات شعار بهداشتي شير مادر در قبوض صادر شده از سوي اين ارگان ها درج مي شود.
مدير برنامه ترويج تغذيه با شير مادر مركز بهداشت و درمان استان كرمانشاه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: حمايت مادران شاغل در تغذيه با شير مادر و پرورش كودك شعار هفته جهاني شير مادر در سال 2015 است.
بهناز كاملي با تاكيد براينكه سالهاست بر مزاياي تغذيه فرزند با شير مادر تاكيد مي شود گفت: اين هدف در قالب برنامه اي از برنامه هاي اولويت دار بهداشتي است كه براي حفظ و ارتقا سلامت جامعه تلاش مي كند.

** مرگ 55 درصدي كودكان به دليل اثرات سوء تغذيه

وي با اشاره به نقش سوء تغذيه در مرگ و مير كودكان ادامه داد: براساس گزارش هاي سازمان جهاني بهداشت نزديك به 55 درصد از مرگ و مير كودكان كم تر از پنج سال در كشورهاي در حال توسعه به دليل سوء تغذيه است.
به گفته كاملي، تغذيه فرزند با شير مادر با كاهش بيماري ها و بهبود شيوه زندگي بي شك در افزايش اميد به زندگي تمامي آحاد جامعه نقش خواهد داشت.
وي در خصوص عوارض ناشي از مشكلات تغذيه اي در كودكان گفت: عوارض ناشي از مشكلات تغذيه اي مانند كم هوشي و پايين بودن توانمندي جسمي براي نسل آينده تنها گوشه اي از اين مشكلات تغذيه اي است.
به گفته كاملي، ارتقا سلامت كودك با استفاده از تغذيه با شير مادر بر هر برنامه اي مقدم تر است و براساس گزارش هاي به دست آمده علت وقوع سوءتغذيه پس از شش ماهگي در شيرخواران به دليل محروميت از اين نعمت خدادادي است.
زهره كريم زاده خبرنگار ايرنا كرمانشاه
7460/8066