تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۳

كرمانشاه- ايرنا- فرهنگ پهلواني از جمله فرهنگ هاي غني و ريشه دار است كه تمامي جوامع سعي در نهادينه كردن آن به منظور رسيدن به قله هاي انسانيت و شرافت را دارند، فرهنگي كه بيش از همه ملل در ميان مردم سرزمين پارس به چشم مي خورد.

به گزارش خبرنگار ايرنا روز فرهنگ پهلواني و ورزش هاي زورخانه اي فرصت خوبي براي پرداختن به موضوعي است كه ارزش هاي بسياري را در خود نهادينه كرده و خيلي ها اين فرهنگ را براي خود افتخار مي دانند.
فرهنگ پهلواني يعني داشتن خوي و مرام انسانيت، جوانمردي و گذشت و ايثار، فرهنگي كه نشات گرفته از اخلاق و سيره مولاي متقيان حضرت اميرمومنان علي (ع) است.
پهلواني، فرهنگي بزرگ، شگرف و جهان شمول است كه ملت ها بدان افتخار كرده و سعي در تغيير بسياري از فرهنگ ها به سمت آن را دارند.
صحبت از پهلواني، صحبت از اخلاق، گذشت، ايثار، مرام و معرفتي است كه هركس صاحبش باشد در ميان مردم عزيز و محترم شمرده مي شود.
پهلواني به داشتن سينه اي فراخ، بازويي ستبر و مدال هاي رنگين قهرماني نيست، پهلواني فرهنگي است در خوي و سرشت آدمي و فرهنگ گرفتن دست فتاده و ناتوان است.
و امروز پارسيان اين سرزمين ميراث دار پهلوانان نامي نظير جهان پهلوان تختي، پورياي ولي، مصطفي طوسي، عباس زندي، احمد وفادار، عليرضا سليماني، حسين گلزار و ... هستند، پهلواناني كه فرهنگشان امروز زينت بخش اين سرزمين تاريخي است.

** فرهنگ پهلواني از سده هشتم هجري به ايران راه يافت
محمدرضا بصيرت يكي از كارشناسان فرهنگي استان كرمانشاه گفت: فرهنگ پهلواني يكي از فرهنگ هاي منحصر بفردي است كه تقريبا از سده هشتم هجري و همزمان با ظهور پورياي ولي به ايران راه يافته است.
وي ادامه داد: پهلواني فرهنگي غني، كهن و تاريخي است كه از پهلوانان نامي اين ديار كه در جوانمردي شهره بوده اند به يادگار مانده است.
بصيرت خاطرنشان كرد: فرهنگ پهلواني نشات گرفته از راه و رسم و سلوك قهرمانان ملي اين سرزمين است كه هرگز حاضر نشدند روحيه گذشت و فداكاري را فداي مقام هاي قهرماني كنند، روحيه اي كه با مذاق مردم ايران سازگار بود و اين چنين شد كه فرهنگ پهلواني شكل گرفت.
اين كارشناس فرهنگي ادامه داد: بدون شك فرهنگ پهلواني از غني ترين فرهنگ هاي موجود در دنياست كه همه ملل و جوامع آن را محترم شمرده و حتي سعي دارند بسياري از فرهنگ را مطابق همين فرهنگ پهلواني تغيير دهند.
وي گفت: اين فرهنگ هرگز كهنه نمي شود بلكه هرچه جلوتر مي رويم اقبال عمومي نسبت به آن افزايش يافته و طرفداران بيشتري پيدا مي كند.
بصيرت گفت: نمونه روشن آن ورزشكاران هستند، آن هايي كه مرام و اخلاق و پهلواني دارند در نزد مردم بسيار محبوبتر از قهرماناني هستند كه مدال هاي قهرماني زيادي كسب كرده اما از اخلاق بهره اي ندارند.
وي در پايان اظهار كرد: داشتن فرهنگ پهلواني مختص به قشر و گروهي خاص نيست بلكه تمامي افراد جامعه مي توانند از آن بهره مند باشند.
* كرمانشاه مهد ورزش هاي باستاني و پهلواني است
رييس هيات ورزش هاي باستاني و زورخانه اي استان كرمانشاه نيز از اين ديار به عنوان يكي از مهدهاي ورزش باستاني و پهلواني ياد كرد و گفت: نام كرمانشاه با پهلواناني نظير حسين گلزار و علي جاويدان و ... گره خورده است.
محمد خوش اندام گفت: پهلواني، صفتي است كه در مردم كرمانشاه وجود دارد و امروزه در تمام كشور مردم اين ديار را با همين واژه و فرهنگ كهن مي شناسند.
وي افزود: پهلواني فرهنگي ماندگار و محبوب است كه ورزشكاران بايد سعي كنند با بهره گيري از اين فرهنگ غني محبوبيت را براي خود به ارمغان آورند.
خوش اندام تاكيد كرد: محوبيت بر اثر داشتن خوي و خلق پهلواني بسيار بهتر و بيشتر محبوبيت بر اثر قهرماني اثرگذار و ماندگار است و همين موضوع مي طلبد تا ورزشكاران ما راه گذشتگان را ادامه داده و به دنبال تقويت اين فرهنگ باشند.
رييس هيات ورزش هاي باستاني و زورخانه اي كرمانشاه در ادامه اظهار كرد: به مناسبت روز فرهنگ پهلواني و ورزش هاي زورخانه اي عصر امروز (دوشنبه) همايش يك هزار نفري باستاني كاران در استاديوم آزادي كرمانشاه برگزار مي شود.
وي با بيان اينكه در اين همايش، باستاني كاران زورخانه هاي سراسر استان به ارائه هنرهاي زيبا و اصيل ورزش زورخانه اي مي پردازند، تجليل از 6 ورزشكار مروج ورزش پهلواني در رشته هاي مختلف را از جمله برنامه هاي در نظر گرفته شده همايش عنوان كرد.
خوش اندام اجراي كشتي پهلواني ميان برادران محبي و همچنين نمايش ورزش زوران كه به ثبت ملي نيز رسيده است را از ديگر برنامه هاي همايش بزرگ يك هزار نفري باستاني كاران و ورزش زورخانه اي عنوان كرد.
در تقويم كشور، 12 مرداد به عنوان روز فرهنگ پهلواني و ورزش هاي زورخانه اي نامگذاري شده است.
مسعود اسماعيلي خبرنگار ايرنا مركز كرمانشاه
7458/8066/1772