ترکیه مصوبه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا را محکوم کرد ..................................................................
آنکارا، خبرگزاری جمهوری اسلامی 19/07/86 خارجی.ترکیه.سیاسی.آمریکا.ارامنه.
دولت ترکیه مصوبه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در شناسایی "نسل کشی ارامنه در دوران عثمانی" را محکوم کرد.
در اطلاعیه دولت ترکیه که امروز پنجشنبه صادر شد، با ابراز تاسف از این مصوبه، هشدار داده شده که "این گونه اقدام ها موجب بروز مشکلاتی در مناسبات آنکارا با واشنگتن خواهد شد." آنکارا با غیر قبول خواندن این مصوبه، افزود: "متهم کردن ترکیه به جرمی که مرتکب نشده است، غیر مسئولانه و غیر قابل قبول است." در این اطلاعیه اظهار امیدواری شده است که از تصویب مصوبه در نشست عمومی کنگره آمریکا جلوگیری شود.
کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به رغم اعتراض های تند رییس جمهوری، نخست وزیر و وزیر دفاع ترکیه، "طرح شناسایی نسل کشی ارامنه در دوران عثمانی" را چهارشنبه شب گذشته با 27 رای موافق در مقابل 21 رای مخالف به تصویب رساند.
قرار است کنگره آمریکا ماه جاری در مورد این طرح رای گیری کند.
محافلی در آمریکا هر سال یک بار موضوع شناسایی نسل کشی ارامنه در دوران عثمانی را در مجلس نمایندگان آمریکا مطرح می کنند. ولی تاکنون دولت های آمریکا از تصویب این طرح در دقایق آخر جلوگیری کرده اند.
در محافل سیاسی ترکیه گفته می شود که محافلی در آمریکا با اعمال فشار لابی های ارمنی و یهودی این طرح را مطرح می کنند و سپس دولت آمریکا در قبال دریافت امتیازی از ترکیه جلوی تصویب آن را می گیرد.
رسانه های ترکیه اخیرا در گزارش های خود در این مورد تاکید دارند که احتمال دارد این طرح امسال در کنگره به تصویب برسد.
"رجب طیب اردوغان" نخست وزیر ترکیه هفته گذشته در تماس تلفنی با "جورج بوش" رییس جمهوری آمریکا گفته بود: "تصویب طرح نسل کشی ارامنه در کنگره آمریکا، روابط دو کشور را خدشه دار خواهد کرد." اردوغان با اظهار امیدواری به این که دولت آمریکا با حسن نیت از تصویب این طرح جلوگیری خواهد کرد، افزوده بود: "تصویب این طرح به روابط راهبردی دو کشور صدمات عمیقی وارد خواهد کرد." نخست وزیر ترکیه در تماس تلفنی با "شیمون پرز" رییس رژیم صهیونیستی نیز از وی خواسته بود لابی های یهودیان در آمریکا را برای جلوگیری از تصویب این طرح در کنگره آمریکا وارد عمل کند.
وزارت امور خارجه ترکیه هم اخیرا در اطلاعیه ای اعلام کرده بود تصویب این طرح در کنگره آمریکا، موجب خدشه دار شدن مناسبات آنکارا با واشنگتن می شود.
ترکیه آنچه را "نسل کشی ارامنه در سال 1915 در دوران عثمانی" نامیده می شود، رد کرده و تاکید دارد "ارامنه صرفا در شرایط جنگی آن زمان به کوچ اجباری وادار شده اند و در جریان کوچ، عده ای از آنان جان خود را از دست داده اند." ترکیه همچنین تاکید دارد "گروه های مسلح ارامنه در زمان جنک، از پشت به دولت عثمانی خنجر زده و با نیروهای خارجی تبانی کرده و هزاران تن از روستائیان ترک را به قتل رسانده اند." آخرین اقدامی که ترکیه برای رهایی از اعمال فشارهای بین المللی کرده، ارائه پیشنهاد باز کردن آرشیوهای دولتی و تشکیل کمیته ای از کارشناسان و مورخان مستقل برای بررسی ادعاهای قتل عام ارامنه و انتشار نتایج آن است.
ارمنستان و ارامنه خارج از آن کشور، این پیشنهاد را رد کرده اند.
خاورم/2010/230 شماره 054 ساعت 11:06 تمام
تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱