تهران- ایرنا-پژوهشگران مركز تحقیقات فناوری‌های زیست محیطی دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپور اهواز موفق به ساخت كاتالیستی شدند كه قادر به تجزیه آلاینده های آلی رنگزا با استفاده از امواج فراصوت است وسبب تصفیه‌ مؤثر فاضلاب می شود.

به گزارش ایرنا، دكتررضا درویشی چشمه سلطانی درزمینه اجرای این طرح گفت: این تحقیقات درمقیاس آزمایشگاهی صورت گرفته، با تكمیل مطالعات ودستیابی به تولید انبوه می‌توان از این كاتالیست درصنایع مختلف ازجمله صنایع ساخت وتولید دستگاه‌های تصفیه آب و فاضلاب استفاده كرد.
وی بیان كرد: تخلیه فاضلاب‌های شهری وصنعتی به آب رودخانه‌ها، صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست وسلامت افراد جامعه وارد می‌كند، امروزه در سراسرجهان استفاده ازفرآیندهای اكسیداسیون پیشرفته نظیر فرآیندهای سونوكاتالیستی جهت تصفیه آب و فاضلاب (گندزدایی و تجزیه آلاینده‌های آلی دیرتجزیه پذیر و خطرناك) به عنوان جایگزین فرآیندهای اكسیداسیون سنتی نظیركلرزنی و ازن زنی، مورد توجه فراوانی قرار گرفته است.
درویشی چشمه سلطانی، درخصوص هدف دنبال شده در این طرح افزود: به نظر می‌رسد فرایندهای كارآمدتر همچون تصفیه‌ سونوكاتالیستی باید به عنوان جایگزینی برای فرآیندهای اكسیداسیون متداول در ایران نیز مدنظر قرار گیرد، لذا این كار پژوهشی در راستای سنتزو تثبیت یك كاتالیست (اكسید روی) در ابعاد نانو، جهت بررسی پتانسیل آن به عنوان سونوكاتالیست در تجزیه‌ آلاینده‌های آلی در محیط‌های آبی صورت گرفته است.
به گفته‌ این محقق، جهت تثبیت این كاتالیست، از بستر بیوسیلیكا كه یك ساختار منحصربه فرد و متخلخل دارد، استفاده شده است، تثبیت كاتالیست بر روی یك بستر مناسب نظیر بیوسیلیكا و یا حتی شیشه و یا بتون، امكان استفاده از آن را در راكتورهای تصفیه‌ آب به صورت مقرون به صرفه مهیا می‌سازد، این نانوكامپوزیت در یك راكتور تابش دهنده امواج فراصوت جهت حذف وتجزیه‌ سونوكاتالیستی آلاینده آلی مورد نظر استفاده شده است.
وی یادآور شد: نتایج این مطالعه حاكی از كارایی مطلوب نانوكامپوزیت حاصله (تركیب نانو ذرات اكسید روی و بیوسیلیكا) جهت تجزیه و حذف آلاینده‌های آلی (به عنوان نمونه‌ی رنگزاهای آلی) بوده است.
درویشی چشمه سلطانی ادامه داد: استفاده از این تركیب در نهایت منجر به كاهش هزینه‌های فرآیندهای مبتنی بر كاربرد كاتالیست‌هایی نظیر اكسید روی می‌شود، دلیل این امر را اینگونه می‌توان توضیح داد كه استفاده از یك بستر مناسب نظیر بیوسیلیكا سبب جلوگیری از خروج و هدر رفت كاتالیست (در ابعاد ریز نانو) از محیط راكتور و نیز افزایش پتانسیل استفاده‌ مجدد از كاتالیست در فازهای متوالی بهره‌برداری می‌شود، علاوه بر این افزایش راندمان حذف آلاینده مورد نظر و كاهش بیشتر آلودگی زیست محیطی را نیز در پی دارد.
وی یادآور شد : علاوه بر كاربرد تجزیه آلاینده‌های آلی در محیط‌های آبی؛ تركیب نانوذرات اكسید روی با بیوسیلیكا می‌تواند در صنعت لاستیك سازی هم مفید باشد.
نتایج این تحقیقات در مجله‌ Ultrasonics Sonochemistry منتشر شده است.
علمی ( 1) ** 9340**1440