به گزارش ایرنا؛ هند این منطقه را حیاط خلوت خود می داند و در نظر دارد به هر قیمتی كه شده تسلط خود را به این منطقه وسیع به كشورهای دیگر بویژه رقیب منطقه ای خود - چین - بقبولاند.
برخی از كارشناسان منطقه ای معتقدند كلید تسلط بر اقیانوس هند نه در روی آب بلكه در زیر آب و توسط زیردریایی ها تامین می شود.
هند از افزایش تعداد و قدرت زیردریایی های چین و به ویژه زیردریایی های هسته ای این كشور و جولان آنها در آب های منطقه و به خصوص اقیانوس هند به عنوان حیاط خلوت این كشور نگران است.
با افزایش نشانه هایی از حضور روبه گسترش چین در منطقه ، رقابت بزرگ زیردریایی ها میان هند و چین در اقیانوس هند درحال شگل گیری است.
در دوسال گذشته حضور زیردریایی های چینی در اقیانوس هند و بویژه زیردریایی جنگی هسته ای در این منطقه بر نگرانی های دهلی نو افزوده است.
هرچند مقامات چینی اعزام این زیردریایی را برای حفاظت از كشتی های چینی در مبارزه با دزدان دریایی در خلیج عدن اعلام كرده اند ولی مقامات امنیتی هند به خوبی می دانند كه برای مقابله با چند قایق كوچك دزدان دریایی نیازی به اعزام زیردریایی هسته ای جنگی نیست.
پهلوگرفتن یك زیردریایی چینی در كراچی در اوایل سال جاری زنگ خطر دیگر برای هند به صدا درآورد. این زیردریایی دارای ساختاری مشابه با هشت زیردریایی دیگر است كه پاكستان از چین سفارش داده است.
این تحولات درحالی صورت می گیرد كه نیروی دریایی هند آمادگی كافی برای مقابله با این بازی پنهان را ندارد زیرا در طول دو دهه گذشته هند ضعف نیروی دریایی خود را نادیده گرفته است و ناوگان قدیمی خود را به موقع نوسازی نكرده است.
كارشناسان دفاعی معتقدند كه ناوگان دریایی هند از رسیدن به آرزوی خود برای تسلط بر منطقه بسیار دور است. درحالی كه تصمیم ها برای به روز رسانی و نوسازی گسترده ناوگان دریایی هند گرفته شده است، هیچ جایگزینی برای یك زیردریایی جدید و مدرن وجود ندارد و این امر به نقطه ضعفی آشكار در طرح های نیروی دریایی هند تبدیل شده است.
اولین تجربه نیروی دریایی هند در ساخت زیردریایی های بومی با موانع بسیاری روبرو شده است. نیروی دریایی هند در سال 2004 اقدام به ساخت چند زیردریایی بومی كرد كه قرار بود تا پایان سال 2012 آماده شوند اما بی تجربگی شركت های هندی سبب تاخیر چهار ساله در تحویل این زیردریایی ها شد.
درحالی كه دولت پیشین هند توجه زیادی به كهنه بودن ناوگان زیردریایی خود نكرد، دولت 'مودی' عملی ساختن بسیاری از طرح های نیروی دریایی را آغاز كرده است.
یكی از تصمیم های مهم دولت مودی، طرح ساخت شش زیردریایی جنگی در هند است. این طرح اگرچه بسیار بزرگ است و قدرت لازم را به نیروی دریایی هند می دهد اما به زمان بسیاری برای اجرایی شدن و اتمام ان نیاز است.
** برتری آشكار نیروی دریایی چین نسبت به هند
در حال حاضر هند 14 فروند زیردریایی از جمله یك زیردریایی تهاجمی هسته ای INS چاكرا در اختیار دارد كه در سال 2012 به مدت 12 سال از روسیه اجاره كرده است. در مقابل چین 68 زیردریایی و پاكستان 5 زیردریایی دارد.
با توجه به گزارش كمیته دائمی امور دفاعی پارلمان هند در سال 2014 – 2015، عمر بیشتر زیردریایی های هند بیش از 20 سال است كه بیانگر به پایان رسیدن عمر مفید آنها می باشد.
كارشناسان هندی با انتقاد از رشد كند تقویت نیروی دریایی این كشور ضمن اظهار تاسف می گویند كه سرعت رشد تقویت نیروی دریایی هند مانند حلزون، آرام می باشد.
وزیر دفاع هند در پاسخ به سوال مجلس علیای پارلمان هند - راجیا سابها - گفت: نیروی دریایی هند در 15 سال گذشته 5 زیردریایی را از رده خارج كرده و 2 زیردریایی را به ناوگانش اضافه كرده است.
چین در سال 2014 بیش از 60 كشتی به همراه دیگر تجهیزات نظامی را به ناوگان خود اضافه كرده است و انتظار می رود همین تعداد را نیز تا پایان سال جاری میلادی به ناوگان خود اضافه كند.
نیروی دریایی هند 141 فروند تجهیزات نظامی دریایی در اختیار دارد كه 127 فروند از آنها روی سطح آب و 14 فروند نیز زیرسطج آب است این درحالیست كه كشور چین بیش از 300 فروند تجهیزات نظامی دریایی شامل شناورهای رزمی، زیردریایی، كشتی آبی خاكی ؛ قایق و كشتی های مسلح دارد.
** برتری چین در صنعت زیردریایی
براساس گزارش روزنامه تایمز او ایندیا ، درحال حاضر چین دارای 59 فروند زیردریایی معمولی و یا زیردریایی تهاجمی دیزلی - برقی است و در كنار آن نیز دارای 9 فروند زیردریایی هسته ای می باشد.
از این 9 فروند زیردریایی، 5 فروند از آنها زیردریایی جنگنده هسته ای و 4 فروند دیگر حامل موشك های بالستیك می باشند.
زیردریایی های هسته ای به دو دسته زیردریایی های جنگنده (تهاجمی) و زیردریایی های حامل موشك های بالستیك تقسیم می شوند.
زیردریایی های تهاجمی در مقایسه با نوع حامل موشك های بالستیك، هم كوچكتر و هم سریعتر هستند. طراحی این نوع زیردریایی ها به گونه ای می باشد كه زیردریایی قادر است تا به كشتی ها و زیردریایی های دشمن حمله كرده و همچنین قادر است موشك های كروز با كلاهك های متعارف انفجاری با قدرت انفجار بالا را به سوی اهدافش در ساحل شلیك كند.
این درحالیست كه زیردریایی های حامل موشك های بالستیك قادر است این موشكها را با داشتن كلاهك های هسته ای حمل كند.
هند در سال 1988 اولین زیردریایی هسته ای را از نیروی دریایی روسیه اجاره كرد و در سال 1991 آن را بازگرداند. زیردریایی هسته ای هند INS چاكرا به عنوان یكی از كشنده ترین زیردریایی های غیرآمریكایی در جهان شناخته شده است.
درحال حاضر هند دارای 9 زیردریایی سیندوگوش و كیلو از نوع دیزل - برقی می باشد كه براساس قرارداد وزارت دفاع هند با كمپانی روسی روسوروژینی ساخته شده اند و 4 زیر دریایی دیگر به نام شیشومار از نوع دیزل - برقی 1500 نیز ساخت كشور آلمان می باشند.
** هند در تلاش برای گسترش ناوگان زیردریایی
هند تصمیم دارد تا شش زیردریایی معمولی ساخت فرانسه، شش قایق تهاجمی هسته ای و سه زیردریایی هسته ای حامل موشك های بالستیك به ناوگان خود اضافه كند.
همچنین این كشور تصمیم به ساخت زیردریایی از نوع اسكورپین طرح فرانسه دارد كه از ان با نام پروژه 75 یاد می شود.
اولین زیردریایی دیزلی - برقی از نوع INS كلیاری در ششم اوریل 2015 راه اندازی شد و انتظار می رود تا در سال 2016 در ناوگان دریایی هند بكار گرفته شود و پنج فروند باقیمانده نیز قرار است در سال 2020 راه اندازی شوند.
زیردریایی اسكورپین كه از نوع معمولی می باشد طوری طراحی شده است كه ردگیری آن بسیار دشوار بوده و ویژگی قابلیت حمل اژدرهای پیشرفته و موشك های ضد كشتی را نیز داراست.
اولین زیردریایی استراتژیك هسته ای ساخت هند با نام INS آریهانت (نابود كننده دشمن) در سال 2009 ساخته شد و درحال حاضر فعالیت های آزمایشی خود را سپری می كند.
تكنولوژی ساخت زیردریایی هسته ای حامل موشك های بالستیك به هند قدرت سه گانه می دهد و می تواند از هوا، خشكی (زمین) و زیردریا موشك شلیك كند.
یكی دیگر از دستاوردهای تكنولوژی بومی برای ساخت زیردریایی هسته ای حامل موشك های بالستیك، زیردریایی بومی INS اریدهامان است كه اكنون در حال ساخت بوده و به زودی كار روی سومین فروند نیز آغاز خواهد شد.
درحال حاضر هند 3 زیردریایی هسته ای قابل حمل موشك های بالستیك به خدمت دارد و قرار است تا سال 2020 تعداد آنها را به هشت فروند افزایش دهد.
** گزینه ارزانتر و سریعتر: رشد قابلیت های ضد زیردریایی
وزارت دفاع هند برای مقابله با رشد روزافزون قدرت ناوگان زیردریایی چین در تاریخ 14جولای 2015 پیشنهاد خرید چهار فروند سامانه دوربرد ضد زیردریایی ساخت آمریكا مدل P-8I و هواپیمای گشت دریایی پرده برداشت.
براساس همین گزارش درحال حاضر هند شش فروند از این هواپیماها را در اختیار دارد.
در ماه می 2015 هند چهارمین ناوچه ساخت این كشور را به كار گرفت . این ناوچه دارای سلاح و حسگرهایی از جمله سلاح های میان برد، لوله شلیك اژدر، موشك انداز و باند فرود بالگرد است .
هند همچنین درحال نهایی سازی قرارداد با كمپانی آمریكایی هواپیماسازی سیكورسكی برای ساخت 16 فروند هواپیمای S-70 می باشد، قراردادی كه 15 سال است نهایی شدن آن به طول انجامیده است.
بیش تر كشتی های هند فاقد پد فرود هلیكوپتر می باشند و این درحالیست كه چین در حال رشد تسلطش در زیر دریا می باشد.
به نظر می رسد هند راه درازی برای برتری بر رقیب دیرینه خود - چین - در اقیانوس هند كه به عنوان حیاط خلوت این كشور محسوب می شود در پیش دارد.
*آساق*267*1600**1392
تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۳
دهلی نو- ایرنا - نیروی دریایی هند مصمم است كه امنیت منطقه وسیع اقیانوس هند كه حدود دوسوم نفت و نیمی از محموله های باری جهان از آن عبور می كند را به تنهایی تامین كند.