تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۷

تهران- ایرنا- آفریقا در كنار توسعه روزافزون و رشد اقتصادی فزاینده ، همچنان با مشكلات اساسی نظیر شیوع برخی بیماریها دست به گریبان است كه بیماری فلج اطفال یكی از این موارد محسوب می شود.

بیماری فلج اطفال در سال 1995 میلادی تقریبا در تمامی كشورهای آفریقایی گزارش شده بود كه براثر شیوع این بیماری بیش از 75 هزار كودك در آن زمان در آفریقا جان باختند.
براین اساس نلسون ماندلا رییس جمهوری پیشین آفریقای جنوبی در سال 1996 از تمامی كشورها و شهروندان آفریقایی خواست برای ریشه كن كردن این بیماری قیام كنند.
وی گفت ویروس فلج اطفال نیز همانند ویروس آبله باید از كره زمین ریشه كن شود.
در شرایطی كه به نظر می رسد اكثر كشورهای آفریقایی در زمینه مبارزه با ویروس فلج اطفال به موفقیت های بزرگی دست یافته اند و به مرز ریشه كن كردن این بیماری رسیده اند ولی برخی كشورهای معدود این قاره همچنان دغدغه هایی در این زمینه دارند.
بنابراعلام سازمان بهداشت جهانی از تابستان سال 2014 میلادی تا كنون هیچ مورد ابتلا به فلج اطفال در آفریقا گزارش نشده است .
گرچه این موفقیت بزرگی برای قاره آفریقا محسوب می شود ولی به منزله ریشه كن شدن كامل این بیماری در این قاره نیست.
هنوز برخی كشورها نظیر نیجریه و كشورهای شاخ آفریقا دغدغه ها و نگرانی هایی در این زمینه دارند.
سازمان بهداشت جهانی تاكید دارد كه چنانچه كشورهای آفریقایی به سلامت مردم خود اهمیت می دهند باید به تعهداتی كه در بیانیه كنفرانس 'ابوجا' در سال 2001 میلادی امضا كردند پایبند باشند.
در كنفرانس ابوجا در سال 2001 میلادی تمامی رهبران آفریقا متعهد شدند كه 15 در صد از بودجه خود را به بخش سلامت و درمان اختصاص دهند.
كارشناسان معتقدند كه در افریقا برای ریشه كن كردن بیماری فلج اطفال تلاشهای گسترده و وسیعی صورت گرفته كه نباید نیمه تمام رها شود و تا رسیدن به نتیجه نهایی تداوم یابد.
در سال 2010 میلادی در یك طرح گسترده 85 میلیون كودك زیر پنج سال در برابر ویروس فلج اطفال واكسینه شدند.
سازمان ملل متحد این طرح را در 19 كشور غرب و مركز آفریقا كه بیشتر از دیگر مناطق با خطر شیوع ویروس فلج اطفال مواجه بودند به مورد اجرا درآورد. در این طرح 400 هزار داوطلب شركت داشتند كه برای دسترسی به شمار بیشتری از كودكان به درب منازل مراجعه می كردند.
پیش از اجرای این طرح ، ویروس فلج اطفال در كشورهایی مانند بوركینافاسو، چاد، كامرون، گینه نو، مالی، موریتانی، سنگال و سیرالئون شیوع پیدا كرده بود.
به گفته كارشناسان تنها راه موفق برای ریشه كن كردن بیماری فلج اطفال این است كه تمامی كودكان نسبت به ویروس این بیماری واكسینه شوند. این در حالی است كه دراین مسیر مشكلات متعددی وجود داشته و دارد.
تامین بودجه لازم، فراهم كردن نیروی انسانی متخصص و پراكندگی جمعیت در آفریقا از جمله معضلاتی بود كه كارشناسان سازمان ملل برای واكسینه كردن تمامی كودكان این قاره با آن مواجه بودند.
در حالی كه به نظر می رسید با مساعدتهای بعمل از سوی صندوق بهداشت جهانی و كشورهای كمك كننده ، بودجه لازم برای این امر مهم فراهم شد و صدها هزار داوطلب نیز برای واكسینه كردن تمامی كودكان آفریقا با تجهیزات لازم وارد میدان شدند ولی مشكل دیگری در این مسیر خودنمایی می كرد كه اهمیتی بیش از مشكلات قبلی داشت و آن عدم اطلاع و فقر فرهنگی برخی از مناطق آفریقا نسبت به لزوم دریافت این واكسن برای كودكان بود.
برخی ساكنان كشورهای آفریقایی براساس یك باور بومی و محلی معتقد بودند كه كودكانشان با دریافت واكسن فلج اطفال قدرت باروری خود را از دست می دهند و به همین علت كودكان خود را از دسترس بهیاران دور نگه می داشتند.
در چنین وضعیتی این خطر وجود داشته و دارد كه تمامی تلاشها برای ریشه كن كردن ویروس فلج اطفال به شكست منجر شود زیرا فقط كافیست این ویروس حتی در منطقه و محدوده ای كوچك باقی بماند تا در آینده به كودكانی كه تازه متولد می شوند سرایت كند.
گرچه با توجه به تلاشهای بعمل آمده از سال 2014 تا كنون هیچ مورد ابتلا به ویروس فلج اطفال در كشورهای آفریقایی گزارش نشده ولی این به معنای ریشه كن شدن این بیماری نیست.
برای ریشه كن كردن این بیماری لازم است كه كشورهای آفریقایی در كنار تامین بودجه، فراهم كردن ملزومات و نیروی انسانی ، فعالیت تبلیغاتی و روشنگری لازم را نیز بعمل آورند تا تمامی ساكنان قاره آفریقا در یك مقطع زمانی مشخص نسبت به واكسینه كردن تمامی كودكان خود در برابر ویروس فلج اطفال اقدام كنند.
براین اساس به نظر می رسد تا ریشه كنی كامل ویروس فلج اطفال در قاره آفریقا فقط یك گام دیگر باقی مانده ولی گامی بزرگ .
خاورم ** 1583 **1566