به گزارش گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، دانشمندان با اين موفقيت، يك قدم ديگر به ساخت مغز بيونيك نزديكتر شدهاند؛ اين حافظه آنالوگ، برخلاف حافظههاي ديجيتالي رايج مانند يو اس بي ها، وابسته به كدهاي دوتايي صفر و يك براي ذخيرهسازي دادهها نيستند و انعطافپذيري بيشتري در اين زمينه از خود نشان ميدهند.
محققان ساخت اين نانوحافظه جديد را لازمه فرايند ساخت مغزهاي بيونيكي ميدانند، به گفته آنان اين دستگاه 10 هزار بار نازكتر از موي انسان است و با مسيرهاي عصبي پيچ در پيچ خود قادر است ساخت پيچيده مغز انسان را تقليد كند.
حسين نيلي محقق ارشد اين طرح پژوهشي، ساخت اين نانوحافظه را اولين قدم در فرايند ساخت شبكههاي نوروني مصنوعي دانست و گفت: اين نانوسلولهاي حافظهاي، پيش نياز ساخت شبكههاي نوروني مصنوعي با تواناييهاي مشابه نسخههاي زيستي خود هستند.
وي افزود: ابزارهاي ذخيرهسازي ديجيتالي رايج مانند يو اس بي ها، دادهها را به صورت تواليهاي دوتايي از صفرها و يكها ذخيره ميكنند، اما اين نانوسلول حافظهاي، آنالوگ است و مي تواند اطلاعات را در حالتهاي چندگانه ذخيره كند.
به گفته نيلي، حافظههاي آنالوگ ميتوانند منجر به توسعه يك مغز بيونيك شوند و به اين ترتيب، موانع اخلاقي مرتبط با انجام آزمايش بر روي انسان را از ميان بردارند؛ با شبيهسازي ساختار مغز در خارج از بدن انسان ميتوان درك وسيعتري از نحوه عملكرد مغز انسان و ديگر پستانداران به دست آورد و بيماريهاي مغزي مانند آلزايمر و پاركينسون را با دقت بيشتري مطالعه كرد و حتي ممكن است در آينده از طريق اين فناوري بتوان اجزاي جايگزيني براي بخشهاي آسيب ديده مغز، توليد كرد.
ساميت واليا يكي ديگر از محققان اين طرح پژوهشي گفت: ميتوان از اين حافظهها براي توسعه هوش مصنوعي نيز استفاده كرد؛ اگر بتوانيم وقايع گذشته را در اين حافظه ذخيره كنيم، قادر خواهيم بود آن را توسعه داده و به يك جزو ذخيرهسازي در شبكههاي هوش مصنوعي تبديل كنيم و روباتها و رايانههايي با فناوري مشابه مغز انسان بسازيم.
نتايج اين طرح پژوهشي در نشريه Advanced Functional Materials به چاپ رسيده است.
علمي (1) ** 9340**1834
تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۶
تهران- ايرنا- محققان دانشگاه آر ام آي تي (RMIT) در ملبورن استراليا، موفق به ساخت حافظهاي آنالوگ در ابعاد نانومتري شدند كه قادر است اطلاعات را مشابه مغز انسان ذخيره كند.