تهران- ايرنا-عضو تيم تخصصي مركز درمان ناباروري و سقط مكرر ابن سينا گفت:سندرم تخمدان پلي كيستيك از شايعترين اختلالات غددي زنان است كه علاج قطعي ندارد اما درمان پذير است.

سندرم تخمدان پلي كيستيك (S.P.C.O) كه در برخي موارد از آن به عنوان تنبلي تخمدان ياد مي شود از بيماري هاي شايع در زنان است و به دليل عوارضي كه مي تواند داشته باشد از اهميت بسياري برخوردار است.
اين سندرم اغلب با وجود سابقه در بستگان (خواهر، مادر، عمه، خاله و ...) اتفاق مي افتد و در واقع مجموعه اي از علايم است كه مي تواند همۀ اين علايم در فردي ظاهر شود يا تنها برخي از آنها خود را نشان دهد.
به گزارش ايرنا از پژوهشگاه فناوري هاي نوين علوم زيستي جهاد دانشگاهي ابن سينا، دكتر سهيلا انصاري پور متخصص زنان و زايمان، فلوشيپ ناباروري زنان با برشمردن مهم ترين علايم اين سندرم گفت: به علت تخمك گذاريهاي كم و نامنظم و ياعدم تخمك گذاري به مدت طولاني ، اين افراد دچار قاعدگي هاي دير به دير و حتي گاهي هر چند ماه يكبار مي شوند.
وي اظهار كرد: اختلالات غدد در خانم ها در سنين باروري كه علايم اين سندرم پس از سنين بلوغ آغاز مي شود و بيشترين سن بروز آن 20 تا 40 سالگي است.
وي افزود: اين سندرم به صورت معمول با وجود 2 علامت از 3 نشانه، قاعدگي نامنظم، موهاي زايد و بزرگي دو طرف تخمدان پر از فوليكول هاي ريز مشخص مي شود.
انصاري پور ادامه داد: درمان خط اول دارويي، براي بي نظمي پريود البته پس از اصلاح شيوه زندگي، هم در دختران ( 2 سال پس از شروع اولين سيكل ماهيانه ) و هم خانم ها، همان قرص هاي جلوگيري از بارداري است كه البته بايد تحت نظر پزشك باشد.
اين متخصص زنان و زايمان ادامه داد: از آنجا كه اين سندرم يك اختلال مزمن است بنابراين با قطع دارو علائم عود مي كند (علائم آن علاج قطعي ندارد اما درمان پذير است) بنابراين بايستي مصرف قرص به طور متناوب بخصوص براي پيشگيري از ضخامت غيرطبيعي مخاط رحم ادامه يابد ولي با كاهش وزن و رعايت شيوه هاي صحيح زندگي فواصل عود افزايش مي يابد و همچنين عوارض كاهش مي يابد.
عضو تيم تخصصي مركز درمان ناباروري ابن سينا، در بيان عوارض اين سندرم گفت: عوارض احتمالي شامل عدم تخمك گذاري مرتب و بنابراين ايجاد اشكال در بارداري، خونريزي هاي نامنظم رحمي و در صورت عدم توجه و درمان، ضخامت غيرطبيعي مخاط رحم و حتي احتمال سرطان مخاط رحم در سنين بالاتر است.
وي خاطر نشان كرد: يكسري عوارض حاملگي زودرس همچون سقط و سقط مكرر و يا عوارض دير رس بارداري همانند مسموميت حاملگي، ديابت بارداري يا كاهش رشد داخل رحمي جنين ظاهر شوند.
وي ادامه داد: ديگر عوارض مهم آن مشكلات قلبي- عروقي، افزايش فشارخون و عدم تحمل قند و بروز ديابت تيپ دو و افزايش چربي خون و كبد چرب و كاهش سطح خوني ويتامين D3 است،
انصاري پور افزود: احتمال بروز اين عوارض با چاقي و سابقه فاميلي بالا مي رود و بنابراين تمام مبتلايان به سندرم P.C.O بايستي از نظر خطر اين عوارض در مراجعه به پزشكان بررسي شوند.
وي گفت: اين بررسي شامل اندازه گيري مرتب وزن، دوركمر، فشارخون، تست تحمل قند و چربي خون است و از ديگر عوارض مهم اين سندرم، احتمال بروز افسردگي و اضطراب در اثر مشكلات مزمن و از دست دادن اعتماد به نفس به علت ظاهر فيزيكي است كه متاسفانه فرد را از توجه به خود باز مي دارد و لذا شخص در يك سيكل معيوب قرار مي گيريد.
انصاري پور در رابطه با علت ابتلا به اين سندرم گفت: اين سندرم زمينۀ چند عاملي دارد يعني كه علاوه بر زمينه ارثي عوامل محيطي هم در آن دخالت دارند .
وي ادامه ادا: يكي از مهمترين اين عوامل سبك زندگي است كه خود شامل عادات غذايي ، ميزان تحرك ، استرس و حتي سيكل خواب در اين افراد است. آنجه مسلم است پديده چاقي، احتمال بروز آن را افزايش مي دهد و البتهP.C.O.S نيز با چاقي بخصوص چربي شكم و احشايي همراه است .
وي مناسب ترين روش را براي تشخيص زودرس و پيگيري سندرم تخمدان پلي كيستيك، بهره گيري از سونوگرافي دانست و افزود: افزايش سايز تخمدان و تعداد سيست هاي ريز در هر تخمدان و اينكه هرچه سيست ها بيشتر باشد، حجم تخمدان بيشتر است و اختلالات باليني آشكارتر مي شود.
دكتر لادن گياهي، متخصص تغذيه و عضو تيم تخصصي مركز درمان ناباروري ابن سينا، با بيان اينكه پيش از استفاده از هر دارويي در درمان سندرم P.C.O، تغيير و اصلاح سبك زندگي به عنوان نخستين گام در جهت درمان اين بيماري توصيه مي شود، گفت: عادات غذايي نامناسب كه افراد از كودكي يا در بزرگسالي به آن خو گرفته اند و سبب چاقي در آنها شده است و باعث ايجاد زمينه اضطراب، افسردگي، عدم اعتماد به نفس و ... مي شود نيازمند اصلاح مي باشد.
وي تأكيد كرد: اگر افراد مبتلا به اين سندرم تنها 5 تا 7 درصد كاهش وزن داشته باشند، تا 80 درصد شانس باروري در آنها افزايش مي يابد كه در نتيجه ، ميزان مصرف دارو و عوارض آن را كاهش مي دهد.
افزايش آگاهي زوجين درباره ناباروري، حفظ باروري و بررسي مشكلات پيش روي درمان در كشور اعم از مراجعه به مراكز غيرتخصصي درمان و باورهاي غلط در درمان ناباروري از مهم ترين اهداف اين مركز مي باشد.
علمي (1) ** 1201 **1440