در اين مطلب آمده است: كارهاي روزمره اش را فراموش مي كند، نام اشخاصي كه چند روز پيش ديده را هم به ياد نمي آورد، به زحمت به خاطر مي آورد كه وسايلش را كجا گذاشته است اما در عوض تمام شعرهاي كودكي و خاطرات آن روزها را مو به مو مي داند.
اين روزها پديده اي به نام فراموشي مرسوم شده است و برخي جوانان از فراموشي هايي كه گاه و بي گاه به سراغشان مي آيد و زندگي شان را مختل كرده است گلايه دارند.
آنها هراس دارند كه نكند دچار آلزايمر شدند، نكند تا چندسال ديگر به كل فراموشي به سراغشان بيايد و در اوان جواني محتاج ديگران شوند!
يكي از متخصصان مغز و اعصاب اظهار مي كند: آلزايمر يك بيماري مربوط به كهنسالي است و اينكه برخي جوانان هراس دارند كه مبادا دچار اين بيماري شوند، كاملاً اشتباه است. آنها فقط گاهي دچار فراموشي در حافظه كوتاه مدتشان مي شوند كه اين امر هم به دليل وجود مشغله هاي فراوان در زندگي صنعتي و شهرنشيني، طبيعي است. در واقع مي توان اينگونه به جوانان گفت كه فراموشي در اين دوره از زندگي انسان، نوعي مكانيسم دفاعي مغز در مقابل هجوم اطلاعات و پركردن فضاي آن است.
دكتر «نورا... رامرودي»، ادامه مي دهد: اينكه افراد آهنگ هاي قديمي، خاطرات كودكي شان را كاملاً در خاطر داشته باشند اما نام شخصي كه هفته گذشته ديدند را به خاطر نياورند كاملاً طبيعي است زيرا سلول هاي مغز انسان در طول عمر تكثير نمي شوند و همگام با پاگذاشتن به سن، تحليل مي روند.
وي ادامه مي دهد: مي توان با داشتن فعاليت هايي مانند ورزش كردن، حل جدول، مطالعه كردن، حضور در اجتماع و ... به گونه روند تحليل سلول هاي مغزشان را كاهش دهند.
علاوه بر اين زنجبيل، سبزي تازه، ميوه و شير و مويز از جمله موادغذايي است كه در درمان فراموشي بي تأثير نيست.
اين متخصص در ادامه به چند راه حل ساده براي درمان فراموشي هاي كوتاه مدت مي پردازد و مي گويد: شمارش معكوس با فاصله سه تا 4 تايي اعداد، يادداشت كردن كارهاي روزانه، حل كردن مدام جدول، ورزش كردن و كاهش وزن از راه هاي اصلي است كه مي تواند از فراموشي افراد بكاهد يا ذهن افراد را فعال تر سازد.
وي تأكيد مي كند: آلزايمر با فراموشي متفاوت است و جوانان نبايد نگران باشند كه دچار آلزايمر شده اند زيرا آلزايمر يك بيماري كهنسالي است و از 80-70 سالگي آغاز مي شود.
وي درباره آلزايمر توضيح مي دهد: اين بيماري رايج ترين شكل زوال عقل است و علائم آن با از دست دادن قدرت حفظ اطلاعات به خصوص حافظه موقت در دوران پيري آغاز مي شود و به تدريج با از دست دادن قدرت تشخيص زمان، افسردگي، از دست دادن قدرت تكلم، گوشه گير شدن و سرانجام مرگ بر اثر ناراحتي هاي ذات الريه به پايان مي رسد و اين بيماري اگر در سن ميانسالي بروز كند جنبه ارثي دارد.
دكتر رامرودي مي گويد: گاهي اوقات عوارض برخي از بيماري ها مانند كمبود ويتامين ب 12، افسردگي، كم كاري تيروئيد، سكته هاي زياد و سندروم دان، با بيماري آلزايمر اشتباه گرفته مي شود زيرا در اين بيماري ها نيز فرد دچار فراموشي گذرا مي شود بنابراين براي چرخه و درمان بيماري، ابتدا از بيمار چندين سوال بسيار ساده مانند نام او، نام كشور، زمان و مكان و ... پرسيده مي شود و سپس اگر شخص نمره لازم را به دست نياورد براي انجام ام آر آي و سي تي اسكن مغز بستري مي شود و در نهايت با تجويز داروهاي لازم از پيشرفت اين بيماري جلوگيري مي كنيم زيرا آلزايمر درمان ندارد.
وي ادامه داد: افراد مبتلا به بيماري سندروم دان و كهنسالان بيشتر مستعد ابتلا به آلزايمر هستند.
وي ادامه داد: افرادي كه به سر آنها ضربه وارد مي شود يا افرادي كه هنگام سرماخوردگي از داروهاي ضدالتهابي غيراستروئيدي و آسپرين ها مصرف نمي كنند و خانم ها به دليل پايين آوردن هورمون استروژن و پروژسترون در دوره يائسگي مستعد ابتلا به آلزايمر هستند.
اين متخصص مغز و اعصاب درباره علائم هشداردهنده آلزايمر توضيح مي دهد: اختلال در حافظه، مشكلات در انجام كارهاي عادي، ضعف بيان، گم كردن زمان ومكان،ضعف يا كاهش قضاوت،مشكلات در تفكر ذهني، جابجا گذاشتن اجسام، تغييرات در حالات و رفتار، تغييرات در شخصيت ، از دست دادن انگيزه و... از علائم اين بيماري است.
وي درباره هر يك از علائم توضيح مي دهد: اختلال حافظه، در حدي كه در كارهاي روزانه ايجاد مشكل نكند طبيعي است. اين كه افراد قرارهاي ملاقات، اسامي همكاران و يا شماره تلفن دوستي را فراموش كنند ولي بعد به خاطر مي آورند، يك امر معمولي است. مبتلا به آلزايمر ممكن است اغلب مسائل را فراموش كند و بعداً هم به خاطر نياورد، به ويژه مسائلي را كه جديد اتفاق افتاده باشد.
وي مي افزايد: براي همه افراد گه گاهي پيش مي آيد كه در پيدا كردن لغات مناسب دچار مشكل شوند ، ولي فرد مبتلا به بيماري آلزايمر ممكن است گاهي كلمات ساده را از ياد ببرد و لغات نامناسب جايگزين كند، درنتيجه جملات او نامفهوم مي شود.
وي ادامه مي دهد: به طور طبيعي ممكن است افراد گاهي روز، هفته و يا مقصدشان را فراموش كنند ولي دوباره با تمركز به ياد بياورند اما فرد مبتلا به بيماري آلزايمر ممكن است در خيابان راه خود را گم كند و نداند كه چگونه به آنجا رفته است و يا نتواند از آنجا راه خانه خود را دوباره پيدا كند.
اين متخصص مغز و اعصاب بيان مي كند: ممكن است فرد مبتلا به بيماري عفوني مراجعه به پزشك را به تعويق بيندازد ولي بالاخره اين كار را انجام مي دهد. اما فرد مبتلا به بيماري آلزايمر نه مشكلاتش را درك مي كند و نه مراجعه به پزشك را ضروري مي داند. به دليل اشكال در تصميم گيري هاي ساده مثلاً ممكن است لباس هاي زمستاني را در گرماي تابستان بپوشد يا لباس هايش را برعكس به تن كند.
وي بيان مي كند: هر كسي ممكن است كه موقتاً كليد يا كيف پولي را سر جايش نگذارد اما فرد مبتلا به آلزايمر ممكن است اجسام را در جاهاي نامربوط بگذارد، مثلاً اتو را در فريزر و يا ساعت مچي را در قندان بگذارد، همچنين همه مي توانند گه گاهي غمگين و يا بد خلق باشند اما حالات فرد مبتلا به آلزايمر مي تواند سريعاً تغيير كند و بي هيچ دليل، آرامش به اشك و خشم تبديل شود.
دكتر رامرودي بيان داشت: به طور طبيعي افراد گاهي از كار خانه، فعاليت هاي تجاري و يا وظايف اجتماعي خسته مي شوند ولي در نهايت دوباره انگيزه هاي خود را پيدا مي كنند اما فرد مبتلا به آلزايمر ممكن است نسبت به وقايع و رويدادهاي محيط زندگي و خانواده اش كاملاً بي تفاوت به نظر آيد.
وي خطاب به جوانان مي گويد: با مصرف ماهي به طور منظم و شير و سبزيجات مي توانيد احتمال ابتلا به فراموشي در آينده را تا 20درصد كاهش دهيد، همچنين تغيير در شيوه زندگي و انتخاب يك شيوه زندگي مناسب مي تواند احتمال ابتلا به فراموشي در آينده را 50 درصد كاهش دهد.
8006/6081
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۱
روزنامه محلي سيستان و بلوچستان در شماره 19047 مورخ 28 مردادماه 94 مطلبي با عنوان 'آلزايمر يا فراموشي' منتشر كرده است.