مشهد- ايرنا- معاون وزير راه و شهرسازي گفت: تحقق طرح‌هاي توسعه شهري در كشور 12 درصد بوده كه نشان مي دهد طرح‌هاي تفصيلي توسعه شهري كارآمد نيست.

محمدسعيد ايزدي روز پنجشنبه در همايش بررسي مسائل و چالش‌هاي شهرسازي و معماري در مشهد افزود: بي‌توجهي به مفاهيم كيفي در طرح‌هاي تفصيلي موجب ناكارآمدي اين طرح‌ها مي‌شود و ضروري است كه شيوه نظام برنامه‌ريزي شهري متحول شده و نگاه بازآفريني به شهرها وجود داشته باشد تا از اين خميدگي‌ها خارج شوند.
معاون وزير و رئيس هيات مديره و مديرعامل شركت مادرتخصصي عمران و بهسازي شهري ايران در خصوص درمان محدوده‌هاي تاريخي، مياني، سكونتگاه‌هاي غيررسمي و هسته‌هاي روستايي گفت: ارتقا حكمراني محلي، توانمندسازي ساكنان و پروژه‌هاي موضعي با رويكرد محركه توسعه از اركان اصلي برنامه‌هاي بازآفريني محلات شهري است.
ايزدي خاطر نشان كرد: حوزه بهسازي و نوسازي شهري يكي از پرچالش‌ترين برنامه‌هاي سياست‌هاي شهري بوده زيرا با بررسي شاخص‌هاي كمي و كيفي مي‌توان نتيجه گرفت كه سطوح گسترده‌اي از شهرها در وضعيت نامناسب قرار دارند.
وي فقر شهري، پايين آمدن تاب‌آوري شهرها در مقابل پديده‌هاي طبيعي و بحران هويت را از مهم‌ترين مشكلات شهرهاي امروز دانست و افزود: با توجه به ساختار عمودي شهرهاي امروزي شبكه‌سازي يكي از اركان اصلي است كه بايد به آن توجه شود.
رئيس هيات مديره و مديرعامل شركت مادرتخصصي عمران و بهسازي شهري ايران عنوان كرد: وضعيت نامناسب شهرهاي امروز ناشي از گسترش لجام گسيخته، پراكنده و نابسامان آنهاست.
ايزدي با اشاره به اينكه محله‌هاي حاشيه‌نشين يا سكونتگا‌ههاي غيررسمي، محدوده‌هاي بوده كه خارج از برنامه رسمي توسعه شهري شكل گرفته است، تصريح كرد: بيش از 90 درصد از اين محلات اكنون جزو محدوده‌هاي قانوني شهر هستند اما به اين دليل كه خارج از برنامه شهري بوده، غيررسمي محسوب مي‌شوند.
وي افزود: در واقع مهاجراني كه وارد شهر شده‌اند محدوده‌هاي حاشيه‌نشيني را تصرف كرده كه ويژگي شاخص آنها نداشتن سند مالكيت است.
معاون وزير راه و شهرسازي عنوان كرد: اين محدوده‌ها در زمينه خدمات، عدم استحكام ساختمان، تاب‌آوري و مسائل اجتماعي با يكديگر مشترك هستند.
ايزدي خاطر نشان كرد: بالغ بر دو هزار و 224 هكتار گستره‌هاي ناكارآمد در بافت فرسوده شهر مشهد و 356 هكتار در سبزوار و 920 سكونتگاه غيررسمي در نيشابور وجود دارد و بي‌تفاوتي نسبت به سرنوشت اين محدوده‌ها موجب شكل‌گيري محدوده‌هاي غيررسمي و غيرقانوني مي‌شود.
وي با بيان اينكه با روند رشد پديده خشكسالي و مهاجرت، محدوده‌هاي بافت فرسوده افزايش مي‌يابد، اضافه كرد:اكنون بيش از چهار هزار روستا در حريم شهرها قرار گرفته كه بستر مناسبي براي سكونتگاههاي غيررسمي به وجود آورده پس ضروري است كه بر ساماندهي اين روستاها تمركز شود.
معاون وزير راه و شهرسازي گفت: تمركز دولت نبايد فقط مبني بر پروژه‌محوري باشد و همه منابع صرف پروژه‌هاي محدودي شود كه سال‌ها زمان مي‌برد.
ايزدي با اشاره به اينكه توسعه‌گري و تسهيل‌گري دو حلقه مفقوده در شهرسازي است، افزود: حلقه توسعه‌گري فواصل ارتباطي بين دولت‌، شهرداري‌ها و بخش خصوصي را برطرف كرده و حلقه تسهيل‌گري نيز با راه‌اندازي دفاتر خدمات و نوسازي مي‌تواند بين نهادهاي دولتي و مردم ارتباط برقرار كند.
وي گفت: در شهرهاي مختلف بافت تاريخي شهر را به عنوان معرف فرهنگ و تمدن با بازار و ساختمان‌هاي خاص مي‌شناسند و محدوده‌هايي بوده كه از روند توسعه شهري عقب مانده‌اند، ساكنان آن از كمبودها و مشكلات رنج مي‌برند بنابر اين در حوزه بافت‌هاي فرسوده قرار مي‌گيرند.
رئيس هيات مديره و مديرعامل شركت مادرتخصصي عمران و بهسازي شهري ايران اظهار كرد: بافت‌هاي مياني يعني محدوده‌هايي كه در جريان شهرنشيني شتابان شكل گرفته كه به دليل عدم مراقبت و ... تحت عنوان بافت‌هاي ناكارآمد شناخته مي‌شود.
معاون وزير راه و شهرسازي ادامه داد: روستاهايي در جريان شهرنشيني شتابان به محله‌هاي شهري تبديل شده‌اند كه پيشينه آنها هسته روستايي دارد و در ساختار ارگانيك، روستايي باقي مانده است.
1922/1211/ 6508