اسلام آباد - ایرنا - سفیر افغانستان در اسلام آباد، شامگاه یكشنبه، برای دومین بار در كمتر از یك هفته اخیر به وزارت امور خارجه پاكستان احضار شد. گویا تنش های امنیتی، مرزی و دیپلماتیك میان دو همسایه ناآرام تمامی ندارد و روز به روز تشدید می شود.

به دنبال كشته شدن چهار سرباز پاكستانی بر اثر شلیك راكت از خاك افغانستان كه قبل از ظهر روز یكشنبه رخ داد، وزارت امور خارجه پاكستان ساعاتی پیش 'جانان موسی زی' را احضار كرد.
وزارت امور خارجه پاكستان با صدور بیانیه ای كه نسخه ای از آن نیز در اختیار دفتر ایرنا در اسلام آباد قرار گرفت، ضمن اعلام خبر احضار جانان موسی زی، حوادث مرزی صبح روز یكشنبه و شلیك راكت از خاك افغانستان به منطقه مرزی پاكستان موسوم به 'خیبر ایجنسی' را دلیل این احضار عنوان كرد.
براساس بیانیه یاد شده، در جریان احضار سفیر افغانستان، ضمن اعترض شدید دولت اسلام آباد به كابل، به وی ابلاغ شد كه دولت افغانستان باید پس از انجام تحقیقات لازم درباره شلیك راكت به خاك پاكستان، نتایج آن را در اختیار اسلام آباد قرار دهد.
همچنین مقامات وزارت خارجه پاكستان به سفیر افغانستان هشدار دادند كه اینگونه اقدامات می تواند به روند مثبت و بهبود روابطی كه دو كشور در ماه های اخیر تلاش زیادی برای تحقق آن انجام داده اند، لطمه بزند.
در این بیانیه با اشاره تلویحی به حوادث تروریستی مرگبار روزهای اخیر در كابل، همچنین آمده است: پاكستان تروریسم را در هر شكل آن به شدت محكوم می كند و خواستار تعامل با افغانستان برای مبارزه با دشمن مشترك دو كشور است. به هر حال، حمله علیه نیروهای نظامی پاكستان غیرقابل قبول است.
در روزهای اخیر، این نخستین بار نیست كه مرزهای دو كشور همسایه دچار تنش ها و حملات مرگبار می شود. چند روز پیش نیز مقامات افغانستان مدعی شدند كه تعدادی از نیرهای افغان در اثر تیراندازی و شلیك خمپاره از داخل خاك پاكستان، كشته شده اند.
گزارش روز یكشنبه ارتش پاكستان مبنی بر شلیك راكت از خاك افغانستان به داخل خاك پاكستان درشرایطی مطرح شده است كه مقامات رسمی افغانستان به ویژه در روزها و هفته های اخیر بارها ادعا كرده اند عناصری كه دست به اقدامات تروریستی در افغانستان می زنند، مخفی گاه های امن در داخل خاك پاكستان دارند.
جانان موسی زی چهارشنبه هفته گذشته، درست یك روز پس از آنكه میزبان تعدادی از شخصیت ها و مقامات رسمی پاكستان در مراسم برگزاری جشن سالروز افغانستان در اسلام آباد بود، از سوی مقامات وزارت خارجه پاكستان احضار شد.
دلیل احضار هفته گذشته سفیر افغانستان، ابلاغ نگرانی نگرانی پاكستان از موج اتهام زنی های دولت كابل مبنی بر دست داشتن اسلام آباد در حوادث تروریستی افغانستان و همچنین اعتراض به تبلیغات رسانه ای افغانستان علیه پاكستان بود.
افغانستان هم روز سه شنبه هفته گذشته 'ابرار حسین' سفیر پاكستان در كابل را برای اعتراض به حوادث مرزی اخیر میان دو كشور احضار كرده بود.
معاون وزیر خارجه افغانستان در جریان احضار ابرار حسین، به او گفت: این بار اول نیست كه شاهد چنین اقداماتی از سوی پاكستان هستیم و اگر این روند ادامه یابد، می تواند روابط دو كشور را تحت الشعاع قرار دهد.
مقامات امنیتی كابل در روزها و هفته های اخیر، آشكارا و رسما پاكستان را متهم به نقش داشتن در حوادث تروریستی اخیر در افغانستان كرده اند. حرف های آتشین اشرف غنی كه بیش از دو هفته پیش در یك كنفرانس مطبوعاتی در كابل و در حضور دهها خبرنگار افغان و خارجی مطرح شد، حاوی جملات سنگین و نیش دار علیه پاكستان بود تا جایی كه او حتی پاكستان را به قطع روابط تهدید كرد و گفت تروریست هایی كه در افغانستان جنایت می كنند، مخفی گاه هایی امن در خاك پاكستان دارند و حتی آنجا آموزش داده می شوند.
با نگاهی به منحنی و نمودار روابط كابل و اسلام آباد در طی یك سال گذشته، فراز و فرودهای زیادی را می توان در آن مشاهد كرد و منحنی های نا منظم و پر فراز و فرود، همواره از نبودن ثبات و آرامش حكایت دارند كه البته درمورد روابط پاكستان و افغانستان به خصوص طول یك سال اخیر هم كاملا صدق می كند.
كمتر از یك سال پیش، زمانی كه محمداشرف غنی سكّان ریاست و هدایت دولت افغانستان را از حامد كرزی تحویل گرفت، پاكستانی ها از روی كار آمدن اشرف غنی به گرمی استقبال كردند و در همان ماه های اول ریاست او، هیات های بلندپایه زیادی میان اسلام آباد و كابل رد و بدل شد و حتی سران دو كشور هم به پایتخت های یكدیگر سفر كردند و نمودار روابط، در مدت نسبتا كوتاهی، با شیب تند سیر صعودی خود را آغاز كرد.
نقطه عطف این نمودار را باید سفر اشرف غنی به اسلام آباد و سفر نخست وزیر و فرمانده ارتش پاكستان به كابل دانست. همچنین به ثمر نشستن تلاش های اسلام آباد برای آغاز روند مذاكرات صلح میان طالبان افغانستان و دولت كابل را هم می توان یك نقطه عطف دیگر در روابط اخیر دو كشور دانست.
اما با تشدید حوادث تروریستی در كابل از حدود دو ماه پیش از جمله حمله تروریستی به پارلمان این كشور و به دنبال آن، اعلام خبر رمزآلود مرگ ملا عمر رهبر طالبان، تمام معادله را بر هم زد و نموداری كه بطور غیرطبیعی سیر صعودی پیدا كرده بود، با همان سرعت و با همان شیب و بلكه بیشتر، دچار روند نزولی شد و اتهام زنی های كابل علیه اسلام آباد مبنی بر نقش داشتن دستگاه اطلاعات و امنیت پاكستان در اقدامات تروریستی در خاك افغانستان و همچنین داستان مرگ ملا عمر و از هم پاشیدن شیرازه روند مذاكرات صلح، از موثرین عوامل سیر نزولی شدید در منحنی روابط دو كشور بود.
حالا پاكستان و افغانستان تقریبا دوباره به دورانی شبیه دوران قبل از شروع دولت اشرف غنی رسیده اند؛ دورانی مملو از بی اعتمادی میان دو همسایه و سردی و التهاب در روابط، كه در طول حكومت 13 ساله حامد كرزی، هیچ وقت التیام نیافت.
آساق**1723