علیرضا حقیقیان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شركت رییس جمهوری وقت پاكستان در مراسم تحلیف ریاست جمهوری حسن روحانی و در ادامه، سفرنخست وزیر این كشور به تهران و امضا 9 سند و یادداشت تفاهم همكاری در این سفر در زمینه های مختلف فرهنگی- ورزشی-آماری-مبارزه با پولشویی- انتقال محكومین – تأسیس كمیسیون عالی مشترك مرزی و همكاریهای متقابل نمایشگاهی و ... نشانگر اراده مقامات عالی رتبه ایران و پاكستان جهت گسترش همكاریهای بین دو كشور است.
حقیقیان گفت: از دیگرسفرهای مهم بین مقامات دو كشور در سال 1393 می توان به سفرهای علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلام و عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر كشور، علی طیب نیا وزیر اموراقتصاد و دارایی و محمدجواد ظریف وزیرامورخارجه ایران به پاكستان و نیز سفر سید نیر حسین بخاری رییس وقت مجلس سنا، سرتاج عزیز مشاور امنیت ملی و امورخارجی نخست وزیر، شاهد خاقان عباسی وزیر نفت و منابع طبیعی، خرم دستگیر خان وزیر بازرگانی و عبدالقادر بلوچ وزیر هماهنگی امور بین ایالت های پاكستان به تهران اشاره كرد.
به گفته سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاكستان، برگزاری نوزدهمین نشست كمیسیون مشترك همكاریهای اقتصادی دو كشور بعد از یك وقفه سه ساله گام مهم دیگری به منظور توسعه همكاریهای اقتصادی دو كشور در سال 1393 بود. درجریان برگزاری این نشست در اسلام آباد تعداد 6 سند همكاری بین دو كشور در خصوص خواهرخواندگی بنادر چابهار- گوادر و شهید رجایی – كراچی ، ایجاد كمیته مشترك سرمایه گذاری، همكاریهای میراث فرهنگی، صنایع كوچك و ... توسط مقامات دو كشور به امضاء رسید. همچنین هفتمین نشست كمیته مشترك تجاری به ریاست وزرای بازرگانی ایران و پاكستان در اردیبهشت ماه جاری در تهران برگزار گردید.
** همكاریهای اقتصادی و تجاری
حقیقیان حجم مبادلات اقتصادی و تجاری بین دو كشور در حال حاضر را حدود یك میلیارد دلار عنوان كرد و با بیان اینكه این میزان، متناسب با ظرفیت ها و پتانسیل های واقعی دو كشور بزرگ و همسایه نیست، گفت: انتظار میرود با توجه به آثار مثبت حاصل از ' برجام' و رفع موانع تحریمی بویژه برطرف شدن مشكلات ناشی از نقل و انتقالات پولی و بانكی بین دو كشور كه طی چند سال گذشته مانع اصلی گسترش تجاری و اقتصادی بوده ، در آینده نزدیك شاهد افزایش چشمگیرحجم مبادلات اقتصادی و تجاری بین دو كشور باشیم.
** خط لوله گاز
نماینده ارشد دولت جمهوری اسلامی ایران در پاكستان درباره طرح خط لوله انتقال گاز میان دو كشور گفت: خط انتقال گاز ایران به پاكستان یقیناً مطمئن ترین و اقتصادی ترین و امكان پذیرترین مسیر تأمین گاز برای پاكستان است. این خط لوله در خاك جمهوری اسلامی ایران تا نزدیكی های مرز دو كشور احداث شده و انتظارمیرود طرف پاكستانی با توجه به نیاز شدیدش به انرژی و همچنین رفع تحریمهای بین المللی علیه كشورمان ، نسبت به احداث و تكمیل این خط لوله در بخش پاكستان تسریع كند.
** صادرات برق به پاكستان
به گفته حقیقیان، صادرات برق به پاكستان از دیگر حوزه های مهم همكاری دو كشور به شمار می رود. گرچه پاكستان با كمبود شدید انرژی روبرو بوده ، اما بخاطر شرایط تحریمی نتوانسته است از امكانات و پتانسیل كشورمان جهت تأمین انرژی مورد نیاز خود استفاده كند. ایران در حال حاضر روزانه 76 مگاوات برق به پاكستان صادر می كند كه قرار است طی ماههای آتی تا 100 مگاوات افزایش یابد.
وی افزود: علاوه بر این عملیات اجرایی تأمین 100 مگاوات برق مورد نیاز شهر گوادر پاكستان نیز در دست اجرا می باشد. موضوع صادرات 1000 مگاوات برق به پاكستان ( قابل افزایش تا 3000 مگاوات) و اتصال آن به شبكه توزیع سراسری برق این كشور نیز در دستور كار دو كشور قرار داشته و مطالعات امكان سنجی این پروژه توسط شركتهای ذیربط ایرانی و پاكستانی انجام گرفته است.
حقیقیان همچنین گفت كه شبكه اتصال فیبر نوری بین ایران و پاكستان نیز در اردیبهشت ماه سال جاری بین دو كشور برقرار شد كه با اتصال این شبكه، عملا شبكه های فیبر نوری آسیا و اروپا به یكدیگر متصل گردید.
** همكاریهای بین استانی
حقیقیان درباره همكاری های بین استانی دو كشور همسایه نیز گفت: با عنایت به مرزهای مشترك طولانی 920 كیلومتری ایران و پاكستان گسترش همكاریهای استانی و مرزی بین استانهای سیستان و بلوچستان ایران و ایالت بلوچستان پاكستان از اهمیت خاصی برخوردار بوده و همواره در دستور كار مسئولین دو كشور قرار داشته است. در این رابطه دو كشور دارای كمیته مشترك تجارت مرزی می باشند كه سومین نشست آن چند روز پیش در زاهدان برگزار شد.
وی افزود: دو كشور به منظور اشتغال مرزنشینان و توسعه مبادلات مرزی تعداد 5 بازار چه مرزی بین دو كشور ایجاد نموده اند كه افزایش این بازارچه ها تا سقف 10 بازارچه و همچنین ایجاد گذرگاههای جدید مرزی به منظور تسهیل تردد اتباع، بازرگانان و تجارت بین دو كشور به موازات مرز رسمی میرجاوه - تفتان بین دو كشور نیز در دستور كار قرار دارد. علاوه بر همكاریهای دو استان همجوار ایران و پاكستان تعاملاتی بین سایر استانهای كشورمان ( خراسان رضوی، اصفهان، فارس، ...) با ایالتهای پاكستان ( پنجاب، سند، خیبر پختونخوا) طی سالهای گذشته برقرار گردیده است .
** همكاریهای دو كشور در مجامع و سازمانهای بین المللی
سفیر جمهوری اسلامی ایران با اشاره به روابط و همكاریهای دو كشور در قالب موضوعات منطقه ای و بین المللی از جمله سازمان ملل، اكو، دی هشت، جنبش غیرمتعهدها ، سازمان همكاری اسلامی و... گفت كه روابط در این زمینه ها نیز روند روبه رشدی داشته است.
حقیقیان گفت: جمهوری اسلامی ایران و پاكستان هر دو عضو فعال سازمانهای منطقه ای و بین المللی از جمله سازمان ملل، سازمان كنفرانس اسلامی، اكو، جنبش غیرمتعهدها، دی هشت و .... بوده و دارای مواضع نزدیكی درخصوص تحولات منطقه ای و بین المللی می باشند. ضمن اینكه دو كشور همواره از مواضع یكدیگر در مجامع و نهادهای بین المللی حمایت كرده اند.
** مذاكرات هسته ای
به گفته حقیقیان، پاكستان طی سالهای مذاكرات هسته ای كشورمان با گروه 1+5 همواره از حق ایران در داشتن فناوری صلح آمیز هسته ای حمایت كرده و برحل فصل مسالمت آمیز موضوع از طریق مذاكره تاكید كرده است. ضمن اینكه بلافاصله پس از توافق هسته ای 'برجام' علاوه بر صدور بیانیه حمایتی از سوی وزارت خارجه پاكستان، رییس جمهور و رییس مجلس ملی این كشورهم طی تماسهای تلفنی با همتایان ایرانی خود موفقیت جمهوری اسلامی ایران در توافق با گروه 1+5 را تبریك گفته و این توافق را به نفع روابط دوجانبه و كل منطقه اعلام كردند.
** اشتراك مواضع درخصوص بحرانهای منطقه
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاكستان گفت: یكی از نكات مهم در روابط دو كشور این است كه هر دو همواره درمواضع خود ضمن محكوم كردن پدیده شوم تروریسم ، داعش و افراط گرایی، بر ضرورت مبارزه با این پدیده ها تأكید نموده اند. دو كشور بر لزوم برقراری صلح و ثبات و امنیت پایدار در افغانستان تأكید داشته و از حل و فصل بحران های سوریه و یمن از طریق مسالمت آمیز و گفتگوهای سیاسی حمایت می كنند.
** همكاریهای پارلمانی
حقیقیان درباره همكاری پارلمانی ایران و پاكستان و هم گفت: روابط و همكاری های دوجانبه بین پارلمانهای دو كشور در سطح بسیار خوبی قرار دارد. علاوه بر این ، همكاری نزدیكی بین مجالس دو كشور در سازمانها و مجامع پارلمانی منطقه ای و بین المللی از جمله در قالب مجمع پارلمانهای آسیایی- اتحادیه بین المجالس و سازمان همكاری اسلامی برقرار است. وی افزود: سفر علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی به پاكستان در آذرماه 1393 و امضای یادداشت تفاهم همكاری بین مجالس دو كشور و نیز سفر سید نیرحسین بخاری رییس وقت مجلس سنا به تهران، سفر محمدحسن ابوترابی فرد نایب اول رییس مجلس شورای اسلامی به پاكستان برای شركت در اجلاس پارلمان های آسیایی گام های دیگری بود كه طی یكسال گذشته در راستای گسترش همكاری دو كشور بویژه در زمینه های پارلمانی برداشته شده است.
** سفر ظریف به اسلام آباد در شرایط بعد از برجام، نقطه عطف در روابط
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاكستان، سفر اخیر(22 مرداد) محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه كشورمان به اسلام آباد را موفقیت آمیز و سازنده توصیف كرد و گفت: در این سفر، راه های تقویت همكاری های دوجانبه به ویژه در زمینه های اقتصادی و تجاری در شرایط جدید حاصل از 'برجام' مورد بررسی قرار گرفت و برضرورت برداشتن گام های جدّی در مسیر گسترش مناسبات تاكید شد.
حقیقیان گفت: سفر یك روز محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه اسلامی ایران به پاكستان در چارچوب و در ادامه سفرهای دوره ای اخیر وی به كشورهای منطقه و با هدف بررسی راه های گسترش همه جانبه مناسبات و تقویت همكاری های بین دو كشور و همچنین گفت و گو درخصوص توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 و تبادل نظر درباره آخرین تحولات منطقه از جمله شرایط جاری در سوریه، یمن و افغانستان انجام شد.
نماینده ارشد دولت جمهوری اسلامی ایران در پاكستان با اشاره به دیدارهای ظریف با محمد نواز شریف نخست وزیر، سرتاج عزیز مشاور امنیت ملی وسیاست خارجی و مسوول دستگاه دیپلماسی پاكستان و روسای مجالس ملی و سنای پاكستان گفت كه وزیر امور خارجه ایران در ادامه برنامه های این سفر یك روزه، با حضور در كمیسیون سیاست خارجی مجلس ملی پاكستان، درباره مناسبات دو كشور وهمچنین اوضاع جاری حاكم بر منطقه سخنرانی مهمی ایراد كرد و به سوالات برخی اعضای این كمیسیون پاسخ داد.
كمیسیون سیاست خارجی مجلس ملی پاكستان متشكل از اعضای ارشد احزاب سیاسی صاحب نام این كشور است و بنابر این نمایندگانی با دیدگاه ها و سلیقه های سیاسی گوناگون در این جلسه حضور داشتند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاكستان گفت: درجریان دیدارهای ظریف با مقامات عالی پاكستان، طرح های مهم بین دو كشور كه در سال ها اخیر و بخاطر شرایط تحریم به حالت غیرفعال درآمده بود، به ویژه طرح های مربوط به صادرات گاز و برق به پاكستان، مورد گفت و گو و بررسی قرار گرفت و قرار شد طرفین با استفاده از شرایط و فضای مثبت بوجود آمده حاصل از 'برجام' (برنامه جامع اقدام مشترك)، نسبت به تقویت همكاری های اقتصادی و افزایش حجم مبادلات تجاری و تبادل هیات در این زمینه ها و همچنین احیا و تكمیل طرح های غیرفعال بین دو كشور، گام های بلند و سریع بردارند.
به گفته حقیقیان، در جریان ملاقات های ظریف با مقامات عالی پاكستان، علاوه بر موضوعات مربوط به روابط دوجانبه، تحولات منطقه به ویژه تحولات مربوط به سوریه، یمن، وافغانستان نیز مورد تبادل نظر قرار گرفت و طرفین بر لزوم مبارزه جدّی همه كشورهای منطقه با تروریسم و افراط گرایی تاكید كردند.
نماینده ارشد دولت جمهوری اسلامی ایران در پاكستان گفت: محمد نواز شریف نخست وزیر پاكستان در دیدار با ظریف، موفقیت ایران را در حصول توافق هسته ای تبریك گفت و با مثبت توصیف كردن آثار این توافق بر منطقه و روابط دوجانبه، به ظرفیت ها و امكانات اقتصادی دو كشور اشاره و بر لزوم بررسی فوری مكانیسم های لازم برای فعال سازی روابط اقتصادی و تجاری بین دو كشور همسایه تاكید كرد.
حقیقیان همچنین درباره دیدارهای ظریف با روسای مجالس ملی و سنای پاكستان گفت: در این دیدارها، ضمن تبادل نظر درباره روابط دوجانبه و منطقه ای، بر ضرورت گسترش همكاری های پارلمانی و تبادل هیات های پارلمانی تاكید شد. روسای مجالس ملی و سنای پاكستان در دیدار با ظریف، همچنین ضمن تبریك به مناسبت توافق هسته ای گروه 1+5 با ایران، حمایت خود را از گسترش و تقویت همه جانبه همكاری های بین دو كشور اعلام كردند.
سفیر ایران در پاكستان در خصوص دیدار ظریف با سرتاج عزیز همتای پاكستانی وی نیز گفت: در این دیدار، دو طرف طیف گسترده ای از موضوعات مربوط به روابط دوجانبه را به ویژه در حوزه اقتصادی و تجاری از جمله طرح های خط لوله انتقال گاز ایران به پاكستان و صادرات برق به پاكستان مورد بررسی قرار دادند. ظریف و سرتاج عزیز همچنین بر ضرورت بهره برداری از دیگرظرفیت های بین دو كشور تاكید كردند و علاوه بر آن، مسایل جاری مرتبط با تحولات سوریه، یمن،عراق و افغانستان هم در این دیدار مورد گفت و گو و تبادل نظر قرار گرفت.
آساق**1723
تاریخ انتشار: ۳ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۳
اسلام آباد - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاكستان با بیان اینكه روابط و مناسبات بین این دو كشور همسایه بدلیل وجود اشتراكات گسترده و عمیق تاریخی - فرهنگی و دینی، همواره دوستانه بوده و در سطح مطلوبی قرار داشته است، گفت: این روابط بویژه طی دوسال گذشته و همزمان با روی كار آمدن دولت تدبیر و امید در ایران، روندی روبه رشد داشته و سفر اخیر وزیر امور خارجه كشورمان به اسلام آباد در شرایط جدید بعد از 'برجام' را می توان آغاز فصل جدیدی از روابط میان دو كشور دانست.