يعقوب زلقي سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه براي ثبت جهاني يك اثر بايد چند بار در فواصل دوساله با طرح ها و موضوعات متفاوت ثبت ملي شده باشد، گفت: كپوي دزفول از تمامي پيش فرض هاي لازم براي ثبت جهاني برخوردار است.
وي افزود: نمونه هايي از آثار كپوي دزفول بايد شهريور ماه امسال ارايه شوند تا فرصت ثبت جهاني برند كپوي دزفول در يونسكو از دست نرود.
زلقي از برپايي كارگاه كپو بافي زير نظر اساتيد مجرب دزفولي در خانه تاريخي سوزنگر دزفول خبر داد و از علاقه مندان خواست براي فراگيري اين هنر دستي مراجعه كنند.
«همين بس تخته» بانوي هنرمند كپوباف دزفولي كه اين هنر دستي را به صورت تجربي آموخته و توان ساخت نمونه هاي مختلفي از اشكال زيباي كپو را داشته و 27 سال سابقه كپو بافي دارد، گفت: نمونه اي از كپو كه يك جعبه سه تار است در مرحله اخذ مهر اصالت قرار گرفته است.
كپوي دزفول يكي از صنايع دستي ويژه اين شهرستان به شمار مي رود كه شامل دو نوع حصيري و كاموايي است و ماده اوليه آن را چوب كرتك تشكيل مي دهد كه در بيشه زارهاي دزفول يافت مي شود.
كپو بافي از جمله صنايع دستي است كه داراي اصالت، كيفيت و ظرافت بالايي است.
براي نخستين بار نمونه هايي از كپوي بافته شده توسط بانوي هنرمند دزفولي «زينت زهيرنيا» در سال 86 در همايشي ملي در شهركرد معرفي و با ارزيابي داوران به عنوان يك اثر منطقه اي معرفي و به ثبت رسيد.
در سال 91 نيز اين بانوي هنرمند دزفولي با همكاري خواهرش نرگس زهيرنيا كپوي دست ساز خود را كه به شكل قندان بود به ثبت ملي رساند.
سال گذشته نيز تيمي متشكل از زينت زهيرنيا، نرگس زهيرنيا، مريم تخته و همين بس تخته به سرپرستي زينت زهيرنيا مجموعه اي از كپوي دزفول شامل كاسه، بشقاب و ديس را معرفي و ثبت كردند.
كپو يكي از رشته هاي بومي و خاص خوزستان و به ويژه شهرستان دزفول است كه با پيچش ساقه هاي مركزي و جوان نخل به دور ساقه هاي كرتك شكل مي گيرد و با نقش اندازي كامواهاي الوان، زيبايي آن دوچندان مي شود.
مركز بافت كپو دهستان شهيون در شهرستان دزفول است.
كپو در گويش محلي دزفولي، به ظرف حصيري كروي سر دار كه از برگ خرما و كرتك بافته شده گفته مي شود.
از نظر كيفيت و اصالت، كپو هاي توليد دزفول رتبه نخست را در كشور دارند؛ به طوري كه كپوهاي توليد دزفول به شهرهاي مختلف كشور و برخي كشورها صادر مي شود.
دزفول با پيشينه اي چند هزار ساله و آثار باستاني از دوره هاي مختلف تاريخ در گذشته داراي بيش از 500 كارگاه توليد 100 نوع صنايع دستي بوده كه اكنون بسياري به فراموشي سپرده شده اند.
تاكنون خراطي دزفول به ثبت جهاني رسيده است.
7278**6068**1504
تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۰:۵۱
دزفول- ايرنا- سرپرست اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان دزفول گفت: كپوي دزفول به عنوان يك نماد (برند) براي ثبت جهاني به يونسكو پيشنهاد شده است.