تهران - ايرنا - افغانستان و تركمنستان 5 توافق نامه و تفاهم نامه همكاري در زمينه هاي ترانزيت، صادرات، خط آهن و برق امضاء كردند. اين تفاهم نامه ها در جريان سفر يك روزه رييس رييس جمهوري تركمنستان به كابل صورت گرفت.

به گزارش ايرنا، «محمد اشرف غني» رييس جمهور افغانستان و «قربانقلي بيردي محمدف»، پس از گفت و گوهاي دوجانبه در يك كنفرانس مطبوعاتي مشترك شركت كردند.
رييس جمهور افغانستان گفت: تركمنستان يك كشور دوست و شريك عمده افغانستان است و همكاري افغانستان، تركمنستان، پاكستان، جمهوري آذربايجان و تركيه در پروسه استانبول يك اقدام بنيادين است.
پروسه استانبول طرحي براي برقراري صلح در افغانستان با پيشنهاد تركيه است.
اشرف غني در اين نشست مشترك با همتاي تركمني خود تصريح كرد كه ما توافق كرديم صادرات برق تركمنستان به افغانستان به 5 برابر ظرفيت فعلي افزايش مي يابد و تمامي استان هاي واقع در 2 مسير غرب و شمال افغانستان از نعمت برق برخوردار مي شوند.
ميزان فعلي صادرات برق تركمنستان به افغانستان 300 مگاوات است.
رييس جمهوري افغانستان افزود: با توجه به پايان يافتن مرحله برنامه ريزي، توافق شد تا اجراي طرح انتقال خط آهن تركمنستان، افغانستان و تاجيكستان به زودي آغاز شود.
اين خط آهن از بندر «آقينه» وارد افغانستان مي‌شود و با گذشتن از «اندخوي»، «شبرغان» و «شيرخان» وارد تاجيكستان مي‌شود.
اشرف غني گفت كه كابل و عشق آباد همچنين براي انتقال خط لوله گاز تركمنستان به هندوستان، موسوم به طرح «تاپي» به توافق هايي دست يافتند. تاپي نام اختصاري چهار كشور تركمنستان، افغانستان، پاكستان و هندوستان است. قرار است گاز تركمنستان از افغانستان و عبور از پاكستان به هند منتقل شود.
منابع افغان مي گويند اگر اين طرح به اجرا درآيد، سالانه 400 ميليون دلار سود ترانزيت آن نصيب افغانستان مي شود.
اشرف غني تصريح كرد كه موضوع ترانزيت برق تركمنستان به پاكستان از مسير افغانستان نيز از ديگر مسايل مورد بحث و بررسي در مذاكرات دوجانبه وي با نياز اف بوده است.
كابل و عشق آباد در شرايطي موضوع ترانزيت برق تركمنستان از مسير افغانستان به پاكستان را مورد بحث قرار دادند كه روابط كابل و اسلام آباد در روزهاي اخير به شدت تيره شده است و رييس جمهوري افغانستان تهديد به قطع روابط با پاكستان كرده است.
رييس جمهوري تركمنستان نيز در اين ديدار گفت كه تنها راه برقراري صلح و ثبات در جهان، مذاكره است و براي رسيدن به اين هدف در افغانستان بايد مذاكرات با مشاركت سازمان ملل متحد برگزار شود.
«قربانقلي بيردي محمدف» اعلام آمادگي كرد تا براي از انجام گفت و گوهاي صلح در اين زمينه ميانجيگري كند. تركمنستان در دو دهه گذشته از برقراري صلح در افغانستان، اعلام حمايت كرده است. در دهه هفتاد اين كشور يك بار ميزبان مذاكره‌كنندگان گروه طالبان و جبهه متحد مخالف طالبان بود.
وي گفت كه تركمنستان و افغانستان در زمينه مبارزه با تروريسم و افراط گرايي در منطقه همكاري مشترك دارد و معتقدند اختلاف ها در چارچوب‌هاي بين المللي قابل حل است.
رئيس جمهور تركمنستان اعلام كرد كه آماده است در روند صلح افغانستان و پروسه استانبول كمك كند. تركمنستان به زودي ميزبان پروسه استانبول خواهد بود.
قربان قلي محمداف گفت كه تركمنستان در بخش‌هاي انرژي و حمل و نقل نيز آماده است پروژه‌هاي بزرگي را در افغانستان به اجرا بگذارد.
محمداف در خصوص خط لوله تركمنستان، افغانستان، پاكستان و هند گفت: كارهاي بزرگ اين پروژه انجام شده و تا آخر سال جاري ميلادي برنامه عملي‌اش آغاز خواهد شد.
وي بيان كرد كه تركمنستان در آموزش متخصصين افغانستاني نيز آماده همكاري است.
سفر رئيس جمهوري تركمنستان به افغانستان، پاسخي به سفر پنج ماه پيش اشرف غني به عشق آباد است كه در جريان آن دو طرف توافق نامه هايي در زمينه‌هاي سياسي، ديپلماتيك، اقتصادي، انرژي برق و ورزشي امضا كردند.
آساق ** 1610/1547