وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی درست یك سال پیش در جلسه شورای اشتغال و برنامه ریزی استان كرمانشاه قول تامین 30 هزار میلیارد ریال اعتبار برای اجرای این پروژه را داد و امیدهای از دست رفته را احیا كرد.
علی ربیعی در سخنانی امیدواركننده در جلسه شورای اشتغال و برنامه ریزی استان اعلام كرد: وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی 30 هزار میلیارد ریال از اعتبارات پالایشگاه آناهیتا را تأمین می كند تا روند احداث آن هرچه زودتر آغاز شود؛ البته این وزارتخانه تمایل دارد حجم سرمایه گذاریش را در آناهیتا افزایش هم بدهد.
تا چند ماهی خبری از این قول و قرار نشد اما پیگیری استاندار كرمانشاه و نمایندگان استان همچنان ادامه داشت تا اینكه مقدمات ساخت پالایشگاه، مجوزهای لازم و تامین خوراك انجام شد.
** مشكل اصلی اما هنوز پا برجا بود؛ تامین اعتبار پروژه
سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی كشور هر یك با سهم 33.3 درصدی و شركت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با 20 درصد و شركت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی كاركنان وزارت نفت با 13.4 درصد سهامداران پالایشگاه نفت آناهیتا هستند.
كنار هم گذاشتن و راضی كردن سهامداران و صندوق توسعه ملی برای تامین 120 هزار میلیارد ریال اعتبار پروژه، بی شك سخت ترین بخش كار بود.
طبق مصوبه دولت، 85 درصد بودجه پالایشگاه باید به صورت ارزی از محل صندوق توسعه ملی تامین شود.
* آناهیتا زنده شد
هرگز كسی گمان نمی كرد كه پالایشگاه 150 هزار بشكهای آناهیتا كه دی ماه 1385 به تصویب هیات دولت وقت رسید، حدود 9 سال خاك بخورد و زمین 571 هكتاری كیلومتر 15 بزرگراه كرمانشاه – همدان سالها در حسرت اجرایی شدن این مصوبه بماند.
امروز سه شنبه علی ربیعی برای بار دوم به كرمانشاه آمد و طلسم 9 ساله را شكست و كلنگ بزرگترین سرمایه گذاری استان را بر زمین زد.
كلنگ زنی و ساخت و ساز سریع پروژه شاید سرگردانی چند ساله آن را از یاد كرمانشاهیها خواهد برد اما حتما امیدها به تحول در اقتصاد استان را پررنگ تر می كند و مرهمی شفابخش برای زخم عمیق بیكاری در استان خواهد بود.
* مژده برای پنج هزار جوان بیكار استان
وزیر كار، تعاون و رفاه اجتماعی امروز در مراسم كلنگ زنی احداث پالایشگاه آناهیتا كرمانشاه اظهار كرد: ساخت این پالایشگاه باعث رشد و شكوفایی اقتصادی استان می شود.
علی ربیعی اعلام كرد: این طرح ارزشی افزون بر 12 هزار میلیارد ریال دارد و توان اشتغالزایی و توسعه اقتصادی آن هم بسیار بالاست.
وی افزود: در گام نخست این طرح یعنی در زمینه تسطیح و خاكبرداری (سیویل) فقط پنج هزار نفر می توانند در طرح مذكور به كار مشغول شوند، ضمن اینكه هدف ما این است كه پس از تكمیل این طرح، صنایع پایین دستی كه ظرفیت ایجاد اشتغال بسیار زیادی دارند را نیز احداث و راه اندازی كنیم.
وزیر كار، تعاون و رفاه اجتماعی گفت: در این طرح سه صندوق نفت، بازنشستگی كشوری و كارگران سهامدار هستند و همه تلاش ما هم بر این خواهد بود كه طرح را در چشم انداز زمانی موردنظر به بهره برداری برسانیم زیرا این پالایشگاه دارای مصوبه سفر رهبر معظم انقلاب اسلامی به استان كرمانشاه نیز می باشد.
وزیر كار، تعاون و رفاه اجتماعی همچنین از پیگیریهای استاندار كرمانشاه و نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی برای اجرایی شدن ساخت پالایشگاه آناهیتا قدردانی كرد.
ایجاد 26 كارخانه و صنایع پایین دستی از دیگر مزایای این پالایشگاه خواهد بود كه آمار اشتغالزایی را تا شش هزار نفر افزایش می دهد.
در واقع اشتغالزایی بزرگتر در صنایع پایین دستی پالایشگاه ایجاد می شود زیرا آناهیتا می تواند حدود هشت واحد پتروشیمی و صنایع پایین دستی آنها را تحت پوشش قرار دهد تا جایی كه حتی زنجیره های پایین دستی پالایشگاه از خود آن سودآورتر شوند.
این اشتغالزایی هم موقت و تحت تاثیر شرایط جانبی نیست چرا كه به گفته مصری نماینده كرمانشاه در مجلس شورای اسلامی پایداری شغلی این پالایشگاه حدود 100 سال است و سه نسل می تواند در این مجموعه كار كند و بازنشسته شود.
برای بهره برداری از این پروژه انتظار زیادی لازم نیست و به گفته مصری اگر خللی در روند اجرای آن بوجود نیاید، پالایشگاه ظرف 30 تا 36 ماه به بهره برداری می رسد.
با این حساب باید روزشمار ساخت پالایشگاه آناهیتا از امروز دهم شهریور 94 روی 36 ماه تنظیم شود و امیدوار بود كه همه چیز طبق وعده ها پیش برود.
با كلنگ زنی پروژه، سه گروه پیمانكاری به صورت همزمان عملیات احداث ساختمان، مخازن و بخش مادر پالایشگاه را آغاز می كنند.
البته تاكنون اقداماتی همچون تسطیح مقدماتی سایت، احداث بخشی از جاده های حفاظتی سایت، فنس كشی زمین پالایشگاه، احداث پست برق و منبع آب بتنی، خرید چاه آب در نزدیكی سایت، احداث ساختمان اداری سایت و تكمیل طراحی پایه انجام شده است.
* تولیدات آناهیتا
خوراك آناهیتا از استان نفتخیز خوزستان و شهر دزفول می آید كه از ویژگیهای ممتاز پروژه است و هرگونه نگرانی در باره تامین نفت خام پالایشگاه را از بین می برد.
خروجی پالایشگاه هم روزانه بیش از 24 میلیون لیتر انواع فرآورده های نفتی است كه اغلب در استانها و همسایگان غربی ایران مصرف می شود.
گاز مایع، ریفرمیت، بنزین سوپر، بنزین معمولی، سوخت موتور جت، نفت سفید، نفت گاز، نفت كوره، قیر و گوگرد جامد(روزانه 308 تن) از جمله محصولات پایشگاه نفت آناهیتا است.
در سند چشم انداز توسعه كشور پیش بینی شده كه تا سال 94 حداقل 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت انجام گیرد و براساس آن ساخت هفت پالایشگاه با مجموع ظرفیت حدود یك میلیون بشكه در روز مصوب شده و آناهیتا هم یكی از این پالایشگاه هاست.
ظرفیت تولید نفت خام در كشور حدود 4.1 میلیون بشكه در روز است كه از این میزان 1.8 میلیون بشكه توسط 9 پالایشگاه موجود در كشور به فرآورده های نفتی تبدیل شده و 2.4 میلیون بشكه باقی مانده به كشورهای دیگر صادر می شود.
7444/8066
تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۶
كرمانشاه - ایرنا - هرگز كسی گمان نمی كرد كه مصوبه پالایشگاه 150هزار بشكهای آناهیتا حدود 9 سال خاك بخورد و زمین 571 هكتاری آن در كیلومتر 15 بزرگراه كرمانشاه – همدان سالها در حسرت اجرایی شدن این مصوبه بماند.