به گزارش خبرنگار ایرنا ، ایرج بنیادی روز پنجشنبه در نشست خبری در جمع رسانه های گروهی استان با بیان این كه گیلان ، خاستگاه اسب كاسپین در دنیاست، افزود : انجمن بین المللی اسبچه خزری با توجه به این ویژگی موافقت كرد كه این همایش امسال در جمهوری اسلامی ایران و این استان برگزار شود.
وی زمان برگزاری این همایش را از شانزدهم تا هجدهم شهریور ماه عنوان و بیان كرد : این همایش با حضور نمایندگان برخی استان های كشور و 16 كشور خارجی انجام می شود.
بنیادی كشورهایی همچون انگلستان، آمریكا، ایرلند، كانادا، سوئد، فرانسه ، بلژیك سوییس را از جمله كشورهای شركت كننده این همایش ذكر و تصریح كرد : برای این همایش 35 مقاله مورد پذیرش قرار گرفته كه دو مقاله آن در قالب پوستر است.
وی با اشاره به استان های شركت كننده داخل كشور در این همایش نیز یادآور شد: بیشتر استان های كشور نیز از جمله گلستان، مازندران ، كرمان ، لرستان ، تهران ، البرز ، یزد ، فارس و قزوین پرورش اسب كاسپین را دارند كه تا كنون تعدادی از این استان ها برای شركت در این همایش اعلام آمادگی كرده اند.
وی اظهار كرد : تا كنون 48 راس اسب برای جشنواره زیبایی در این همایش ثبت نام كرده اند.
وی همچنین وی تصریح كرد : یكی از اهداف اصلی برای برگزاری این همایش و مهمترین فاكتور اصلی حفظ ذخایر ژنتیكی است.
بنیادی ارج نهادن به گنجینههای ملی كشور و رونق مجدد اسب كاسپین در ایران و جهان، تجدید هویت اسب كاسپین در خاستگاه اصلی آن، توسعه ورزش سواركاری برای كودكان و نوجوانان، توسعه توانمندیهای محیطی روستاها به ویژه استانهای شمالی ایران ، معرفی سرمایههای موجود و اشتغالزایی در مراكز پرورش و جایگزینی بیشتر اسب كاسپین به پونیهای وارداتی را از مهمترین اهداف برگزاری این همایش در گیلان عنوان كرد.
وی اظهار كرد : در دو روز اول این همایش سخنرانی های علمی و كارگاههای آموزشی مربوطه برگزار خواهد شد و در روز سوم جشنواره زیبایی، مسابقات پرش، درساژ، اسبدوانی و سواركاری افراد دچار معلولیت با اسب كاسپین برگزار خواهد شد.
وی رونمایی از كتاب تبارنامه اسب كاسپین برای نخستین بار در كشور را از برنامه های جنبی این همایش عنوان و بیان كرد : در این كتاب تمامی اسب های كاسپین شناسنامه دار و تایید شده و ویژگی های آنها آمده است.
رییس كمیته اجرایی جشنواره بین المللی اسب كاسپین دستگاه هایی چون سازمان جهاد كشاورزی گیلان، استانداری، سازمان حفاظت محیط زیست ، وزارت ورزش و جوانان و مراكز علمی و پژوهشی را از جمله دستگاه های مشاركت كننده در این همایش عنوان كرد.
*** تاریخ و پیشینه شناسایی شده اسب خزری یا كاسپین
اسبچه خزر یا اسب كاسپین كه به عنوان اسب ایران یا اسب آمل هم شناخته می شود قدیمی ترین نژاد اسب موجود در جهان است كه تا حدود پنج دهه قبل فقط در ایران وجود داشت و در آن زمان توسط خانم لوییز فیروز شناسایی و به جهان معرفی شد.
در همان زمان تعدادی از این نژاد اسب برای تكثیر و پرورش به انگلستان فرستاده شد.
نژاد اسب كاسپین جد اولیه همه اسبهای خونگرم دنیا است كه بعد از شناسایی و معرفی آن توسط خانم فیروز، انجمنهای ملی حمایتی در بیش از ۱۵ كشور و انجمن جهانی اسب كاسپین در انگلیس تأسیس شد.
اسبچه خزر حدود پنج هزار سال قدمت دارد ، تصویر این اسبها در نگارههای پلكان آپادانای تخت جمشید موجود است.
در مهر داریوش كبیر، در گنجینهٔ آمو دریا در موزه بریتانیا و در نقش رستم و داراب گرد اسب كوچكی مشاهده میشود كه بنا بر مطالعات فسیل شناسی بر روی بقایای اسكلتهای یافت شده در اطراف همدان، همان اسبچه خزر است.
نسل اسبچه خزر مدتی در خطر انقراض قرار داشت، اما در سال 1343 توسط خانم لوئیز فیروز به صورت تصادفی در اطراف آمل با انگیزه آموزش سواركاری به كودكان و نوجوانان شناسایی شد.
لوییز فیروز كه در این زمینه اطلاعات زیادی داشت توانست به خصوصیات منحصر بفرد این نژاد اسب پی ببرد و آن را ثبت جهانی كرد.
*** خصوصیات ظاهری اسب كاسپین
سر كوچك، چشمهای درشت و برجسته، پیشانی كمی محدب و گوشهای كوچك از ویژگیهای اسبچه خزر است.
پوزه آنها معمولاً كوچك و دارای منخرین باز هستند ، گردن اسب خزر معمولاً قوس دار، باریك و متناسب است.
یال و دم پرپشت و زیبا، كمر تا حدودی كشیده و بدن آنها تقریبا باریك است، اندام حركتی در عین ظرافت دارای استخوان بندی بسیار قوی و محكمی است، سم این نژاد بسیار سفت و بیضی شكل است كه احتیاج به نعل بندی ندارد.
اسب كاسپین یا خزر به رنگهای سفید، سیاه، نیله یا خاكستری، كرنگ، كهر همانند رنگ كرنگ دیده می شود، یال، دم، دست و پای این اسب به رنگ سیاه دیده می شود، در این نژاد تا كنون اسب ابلق دیده نشدهاست، قد اسبچه خزر كمتر از ۱۲۰ سانتیمتر است.
اسبچه خزر با اینكه اسب ریزجثه ای است اما تناسب اندام یك اسب بزرگ را دارد و برخلاف بسیاری از پونیها كه دست و پای كوتاه و تنه درشت دارند، دقیقا یك اسب مینیاتوری است كه شناخت آن از روی عكس و تصویر به راحتی امكان پذیر نیست و از آن جا كه شباهت زیادی با اسب نژاد عرب دارد، باید آن را در كنار یك شاخص قرار داد تا بتوان آن را تشخیص داد.
ك/2
/6070/7296
تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۴
رشت - ایرنا - رییس كمیته اجرایی جشنواره بین المللی اسب كاسپین و معاون بهبود تولیدات دام و طیور سازمان جهاد كشاورزی گیلان از برگزاری چهارمین همایش بین المللی و پنجاهمین سالگرد معرفی اسب كاسپین در استان خبر داد.