تهران-ایرنا- 'سید حسین موسویان' مذاكره كننده پیشین هسته ای ایران نوشت: ایران، شورای همكاری خلیج فارس و عراق برای رفع نگرانی ها و حل و فصل اختلافات شان از طریق ایجاد یك سازوكار منطقه ای با تاكید بر همكاری سیاسی، نظامی، اقتصادی و امنیتی نشست علنی و دوستانه برگزار كنند.

موسویان در نوشتاری كه روز جمعه 4 سپتامبر( 13 شهریور) قبل از دیدار 'ملك سلمان' پادشاه عربستان با 'باراك اوباما' منتشر شد، نوشت: اوباما از فرصت دیدار با پادشاه عربستان برای رفع تنش های بلند مدت و رقابت بین ایران، عراق و شورای همكاری خلیج فارس استفاده كند.
سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان روز جمعه در دیدار با اوباما در واشنگتن درباره اوضاع یمن، جنگ در سوریه و نتایج توافق هسته‌ای ایران و 1+5 بحث و گفت‌وگو كرد.
موسویان پژوهشگر ارشد دانشگاه پرینستون آمریكا در پایگاه اینترنتی 'المانیتور' نوشت: از زمان انقلاب اسلامی سال 1979 (1357) در ایران كه اسلام سیاسی را به عرصه ژنوپلتیكی آورد، اوضاع تغییر كرد. حكومت های پادشاهی خودكامه در منطقه خلیج فارس بلافاصله با ظهور این قدرت سیاسی جدید كه از توان تضعیف مشروعیت و به خطر انداختن حكومت آنها برخوردار بود، احساس تهدید كردند. در چنین وضعیتی، آنها در سال 1981 شورای همكاری خلیج فارس (GCC) را متشكل از كشورهای بحرین، كویت، قطر، عمان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی تشكیل دادند.
وی افزود: بروز جنگ ایران و عراق در سال 1980 بهانه ای به آنها داد كه عراق و یمن را از عضویت در این شورا مستثنی كنند. حذف این دو كشور قابل توجه بود هر چند كه یمن مرزی با خلیج فارس ندارد و عراق دارای مرز آبی با خلیج فارس است.
''روابط بین ایران و شورای همكاری عمدتا مقابله جویانه بوده است. زیرساخت های اقتصادی، سیاسی، نظامی و اطلاعاتی شورای همكاری اغلب به صورت پنهان و گاهی به طور آشكار به حاشیه راندن ایران را هدف قرار داده است. شورای همكاری مصررانه بر حمایت از 'صدام حسین' رییس جمهوری مخلوع عراق در تهاجم آن كشور به ایران تاكید داشته است و میلیاردها دلار در اختیار وی گذاشته و از 'جنگ نفتی' علیه ایران حمایت كرده است این در حالی بود كه ارتش صدام از تسلیحات شیمیایی علیه ایرانی ها و حتی شهروندان عراقی استفاده كرد.''
در چند وقت گذشته نیز دولت های شورای همكاری از ساز و كار تشدید تحریم های بین المللی علیه ایران حمایت كردند و حتی آشكارا حمله به تاسیسات نظامی ایران را خواستار شدند تا بدان جا كه 'یوسف العطیبه' سفیر امارات در آمریكا در سال 2010 در گفت و گو با 'جفری گلدبرگ' نویسنده و روزنامه نگار مجله آتلانتیك گفت آمریكا باید بدون هیچ قید و شرطی به ایران حمله كند.
موسویان نوشت: آمریكا نیز به نوبه خود با حمایت های كامل نظامی، سیاسی، اقتصادی و حتی اطلاعاتی خود در بیش از 30 سال گذشته از كشورهای شورای همكاری پشتیبانی كرده است. این كشورها به طور مداوم صدها میلیارد دلار تسلیحات پیشرفته از آمریكا خریداری می كنند و این در حالیست كه به نظر می رسد واشنگتن اندك نگرانی از فقدان كامل دمكراسی و موارد رایج نقض حقوق بشر و فساد در این كشورها ندارد.
'بی تردید، چنین رویكردی در اعمال فشار و منزوی كردن ایران، نتیجه ای خلاف اهداف مورد نظر داشته است. ایران پس از 36 سال اكنون یكی از قدرتمندترین و باثبات ترین كشورهای منطقه خاورمیانه است كه اعتبار و نفوذی گسترده در منطقه دارد. در عین حال، آسیب پذیری و بی ثباتی هم پیمانان اصلی عرب آمریكا به اثبات رسیده است. چنین شكنندگی و بی ثباتی در شورای همكاری در جریان تحولات بهار عربی مشهود بود؛ تحولی كه سركوب خشونت آمیز قیام مردمی در بحرین از سوی عربستان و ناآرامی ها در سایر كشورهای شورای همكاری را شاهد بود.'
این دیپلمات سابق كشورمان افزود: امروز، كشورهای جهان با تهدید جدید و بی سابقه ای در منطقه خاورمیانه از سوی سازمان های تروریستی شامل داعش، القاعده و جبهه النصره مواجه هستند. این گروه ها مسلما تهدید شماره یك منطقه و جهان به شمار می آیند. داعش با كنترل چهار عنصر كلیدی شامل خاك، پول، نفت و تسلیحات تهدیدآمیز ترین سازمان تروریستی دوران كنونی است. جهان در مواجهه با این گروه ها باید از حامیان مالی، نظامی و عقیدتی آنها كه عمدتا در منطقه خلیج فارس مستقر هستند، آگاهی داشته باشد.
در ادامه یادداشت موسویان آماده است: آمریكا در خاورمیانه دچار سردگمی شده و به دنبال خودداری از مداخله در درگیری های بی شمار این منطقه است. تحولات اخیر مجالی برای واشنگتن فراهم آورد تا رد پای خود در منطقه را كاهش دهد. جایگاه جدید آمریكا در بازار منابع هیدروكربنی با توجه به ذخایر نفتی 'شیل' آن كشور وابستگی آمریكا به نفت خاورمیانه و كنترل بر منابع انرژی در منطقه را كاهش خواهد داد. آمریكا بنابراین در وضعیت تغییر رویكردش در منطقه و كاهش تدریجی نقش خود در درگیری ها و بحران های این منطقه قرار دارد.
'شورای همكاری همچنین احساس سردرگمی می كند. ارتقای جایگاه ایران در منطقه با وجود همه تلاش های شورای همكاری برای جلوگیری از آن، باعث شده كه كشورهای عضو این شورا سیاست های تهدیدآمیز و غیرقابل پیش بینی تری را دنبال كنند. چنین سیاستی بیش از همه در یمن مشهود است كه ائتلاف عمدتا كشورهای عربی به سركردگی عربستان وارد درگیری بی پایانی شده است. اگر كشورهای شورای همكاری به مسیر كنونی خود یعنی فقدان اصلاحات و مداخله در تهاجمات خشونت آمیز در منطقه ادامه دهند، دوام شورای همكاری خلیج فارس به خطر خواهد افتاد و این شورای می تواند به طور كلی دچار فروپاشی شود.'
به نوشته موسویان، مسیر جایگزینی برای تعامل سازنده بین شورای همكاری و ایران وجود دارد. نگرانی شورای همكاری از همسایه شمالی خود كه بسیار وسیع، قدرتمند و از جمعیتی 30 میلیون بیشتر از مجموع كشورهای شورای همكاری برخوردار است، قابل درك می باشد. بنابراین ضروری است كه ایران گام هایی را برای كاستن از نگرانی مشروع امنیتی شورای همكاری در این زمینه بردارد.
'شورای همكاری،ایران و عراق باید با برگزاری نشست های علنی و دوستانه، نگرانی های خود از یكدیگر را مطرح و برای حل و فصل اختلافات شان از طریق ایجاد یك سازوكار منطقه ای با تاكید بر همكاری سیاسی، نظامی، اقتصادی و امنیتی تاكید كنند.'
موسویان در پایان مطلب خود برگزاری نشستی دوستانه و علنی بین ایران، عراق و شورای همكاری برای حل و فصل اختلافات شان را راه حلی پایدار برای پایان دادن به رقابت بین ایران، عراق و شورای همكاری عنوان كرد و نوشت: این مساله همچنین خلاء ناشی از خروج آمریكا از منطقه را پر خواهد كرد.
وی نوشت: در حقیقت شهر مقدس مكه می تواند مكان ایده آلی برای پیشنهاد دادن به ایران، عراق و شورای همكاری برای برگزاری نشستی جهت بررسی پیشنهاد برگزاری نشست های دوستانه و علنی برای حل و اختلافات شان باشد.
اروپام**9158**1517