اين مجمع كه در سال 2008 با پيشنهاد مبتكرانه شهردار تهران جهت ايجاد همگرايي و تعامل شهرهاي آسيايي تشكيل شده تاكنون در شهرهاي تهران، استانبول، بانكوك و هايكو برگزار شده و داراي دستاوردهاي مفيدي بوده است.
در مجمع پنجم كه با رشد كمي و كيفي قابل ملاحظه اي نسبت به ادوار پيشين برگزار شد و حضور شخصيت ها، نهادها و سازمانهاي بين المللي در آن چشمگير بود مباحث و چالش هاي مشترك شهرهاي آسيايي از جمله، ناپايداري زيست محيطي، فقر و نابرابري، هويت اجتماعي و فرهنگي، روند شهرنشيني و مشكل حمل و نقل و همچنين گردشگري بين المللي مورد بحث و بررسي قرار گرفتند.
از نقاط قوت نشست اين دوره مي توان به سخنان شهردار تهران در مراسم افتتاحيه اشاره كرد. ايشان ضمن اشاره به پيشينه تمدني مشترك شهرهاي آسيايي ضرورت ارتباط متقابل را يادآور شدند و همگرايي و همكاري منطقه اي را راهي موثر براي ورود به عرصه جهاني و جلوگيري از استثمار شهرهاي آسيايي دانست.
شهردار تهران ضمن اشاره به چشم انداز جهاني تهران به عنوان شهري دانش محور و كانون تعاملات جهاني، مشاركت شهروندي را عنصري اساسي در راستاي پايداري شهرها دانست و يادآور شد كه شهرهاي آسيا بايد به زيست پذيرترين، شكوفاترين، و پايدارترين شهرهاي جهان تبديل شوند.
در اين مجمع گزارش شهردارهاي دياربكر، عثمان قاضي، تنديك، آنتاليا و بانكوك حاوي نكات مهمي بود كه نشان مي داد مجمع شهرداران آسيايي امروز به نقطه اي رسيده است كه مي تواند تاثير گذاري خود را در عرصه هاي اجتماعي، اقتصادي و زيست محيطي نشان دهد.
از ديگر نقاط جالب توجه ديگر پيشنهاد تشكيل اتحاديه گردشگري آسيا توسط نماينده شهر صيدا لبنان بود كه مي تواند به هدفمند كردن توريسم و ارتقاء جايگاه جهاني آن در بين شهرهاي آسيا بينجامد. ايده تقويت توريسم مذهبي توسط نماينده شهر شيراز در اين نشست و همچنين موضوع شهر خلاق كه توسط نماينده شهر تبريز مطرح شد از مباحث مهم اين دوره از نشست بودند.
در ادامه نشست پنجم كه در شهر قزوين برگزار شد، گردشگري و توريسم شهري در كانون سخنراني ها و مباحثات قرار داشت بطوريكه هم شهردار قزوين و هم استاندار اين استان بر لزوم تقويت مناسبات فرهنگي، اجتماعي و سياسي شهرهاي آسيايي جهت توسعه صنعت توريسم تاكيد كردند. در نشست قزوين همچنين مباحثي مانند حمل و نقل شهري، توانمند سازي شهروندان و مبارزه با فقر مورد بحث قرار گرفت.
آنچه كه ذكر آن رفت قسمتي از مباحث مهم مطرح شده در اين نشست بود كه نويد بخش قوام يافتن مجمع شهرداران آسيايي و حركت درست آن در مسير تحقق اهداف بنيادين اين مجمع است.
اما بي ترديد اين مجمع هنوز راه درازي را در پيش دارد تا بتواند به مانند نشست هاي شهرداران اروپايي تعهدات و دستوركارهايي را تدوين كند كه زمينه ساز توسعه پايدار شهرهاي آسيايي باشد به نظر مي رسد يكي از راه حل هاي تقويت اين نشست ها اينست كه بر روي يك محور از مجموعه مسائل و مشكلات اين شهرها تمركز كنند تا پس از تشريح و تحليل آن، در نهايت بتوانند به نتايج و راهكارهاي ملموس و راهبردي در آن زمينه دست يابند.
چنانچه مي دانيم اجلاس شهرداران اروپايي در سال 2008 براي گسترش مفهوم شهر هوشمند و نيز كاهش 〖CO〗_2 به ميزان 20درصد تا سال 2020 از طريق افزايش كارآيي انرژي و مصرف انرژي هاي تجديدپذير بود كه موافقت نامه آن توسط كمسيون اروپا در چارچوب اهداف استراتژيك 2020 تكميل و تصويب شد.
بنابراين مجمع شهرداران آسيايي نيز مي تواند هرساله با تمركز بر روي يك مسئله مهم شهري مشترك، اقدامات و برنامه ها و توليدات علمي خود را در چارچوب تعهدنامه و موافقت نامه تنظيم كرده و تصويب و حمايت قانوني آنها را نيز پيگير باشد تا خروجي نشست هاي مجمع قابل پيگيري و ارزيابي باشد.
از اين طريق مي توان كلانشهرهاي مهم آسيا كه تجارب موفقي را در زمينه پايداري شهري، توريسم شهري، حمل و نقل پايدار داشته و داراي چشم انداز جهاني هستند را جهت شركت در اين نشست ها تشويق و ترغيب كرد و مشاركت فعال آنها را بهمراه داشت.
دبير انجمن علمي اقتصاد شهري ايران
تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۰
پنجمين نشست هيات اجرايي مجمع شهرداران آسيايي به ميزباني مشترك شهرهاي تهران و قزوين از هفتم تا دهم شهريور ماه برگزار شد.