كیش- ایرنا- رییس اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد كیش دلیل سفیدشدگی مرجان ها را افزایش دمای آب در دهه نخست شهریورماه اعلام كرد و افزود: باید فعالیت های گردشگری در مناطق مرجانی آسیب دیده به كمترین میزان كاهش یابد تا طبیعت همانند سالیان گذشته بدون دخالت انسان فرصت احیا پیدا كند.

«مریم محمدی» روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: سفیدشدگی مرجان ها در زمان افزایش بیش از اندازه گرما روی می دهد و موجب دفع جلبك های همزیستی می شود كه به مرجان ها رنگ و سرزندگی می دهند. بدون این جلبك ها، مرجان ها سفید می شوند و در صورت تداوم شرایط نامناسب، از بین می روند.
محمدی ادامه داد: در پی مشاهدات و اخبار رسیده، اداره محیط زیست از اوایل شهریورماه به بررسی وضعیت مرجان های پیرامون جزیره اقدام كرد.
وی افزود: ایستگاه هایی همچون سایت های مرجانی سیمرغ و پلاژ آقایان در جنوب شرقی و شرق جزیره، شرق و غرب هتل ترنج در غرب جزیره و پلاژ بانوان در شمال شرقی مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد بیشتر مرجان های شاخ گوزنی در سایت سیمرغ كه زیر تابش نور مستقیم بودند از بین رفته اند.
محمدی گفت: آن دسته از مرجان های بزرگ تر یا مرجان هایی كه بین صخره های بزرگ واقع شده بودند، زیر سایه قرار گرفته و رنگ خود را از دست نداده اند و زنده هستند.
رییس اداره محیط زیست كیش افزود: سایر گونه های مرجان ها كه در اعماق دریا در معرض تشعشع كمتر آفتاب قرار گرفته اند به زیست خود ادامه می دهند. در سایت های مطالعه شده نیز مرجان های مغزی، آتشین psammora و Pseudo fiderastrea هنوز تحت تاثیر قرار نگرفته و زنده اند.
وی با بیان اینكه «مرجان ها فقط در شرایط ویژه آب و هوایی قادر به ادامه زندگی هستند و نسبت به هر نوع تغییر كوچك حساسیت بسیاری دارند»، افزود: این پدیده كه با افزایش دمای آب بروز می كند بیشترین تاثیر را روی مرجان های شاخ گوزنی گذاشته است زیرا با توجه به عمق كمتر زیستگاه ها در معرض نور آفتاب بیشتری قرار دارند.
وی با بیان اینكه ضعیف شدن مرجان ها آسیب پذیری آنها را افزایش می دهد، افزود: در چند روز گذشته دمای آب كاهش یافته است و امید می رود مرجان ها بتوانند خود را احیا كنند.
رییس اداره محیط زیست كیش یادآور شد: پیش از این طی فصول گرما در سال های 76 و 87 مرجان های جزیره كیش به مشكل سفیدشدگی دچار شده بودند و از آن زمان تاكنون روند بهبود زیستگاه های مرجانی را شاهد بودیم.
وی در مورد اقداماتی كه به احیای مرجان های جزیره كیش كمك می كند، گفت: منطقه سیمرغ در ضلع جنوب شرقی جزیره به عنوان منطقه حفاظت شده دریایی انتخاب شده است و بیشترین تراكم مرجان های شاخ گوزنی را دارد كه به علت زیبایی و غنای اكوسیستم، در گذشته مورد استفاده گروه های مختلفی همچون شناگران، غواصان، ماهیگیران تفریحی و قایقرانان قرار می گرفت.
محمدی اضافه كرد: از سال 87 همزمان با بروز پدیده سفیدشدگی مرجان ها و پس از انجام مطالعات مدیریت یكپارچه سواحل و محیط زیست در كیش (ICZM)، این منطقه به عنوان منطقه حفاظت شده تعیین و محدوده آن در سال 89 بویه گذاری شد.
وی ادامه داد: چندین بویه مهاری برای جلوگیری از لنگراندازی شناورها در این منطقه نصب و فقط برای غواصی مجاز اعلام شد كه این اقدامات حفاظتی كمك شایانی به بازگشت مرجان های آسیب دیده كرد.
محمدی درباره اقدامات سازمان منطقه آزاد كیش در راستای احیا و بازسازی زیستگاه های مرجانی گفت: مطالعات امكان سنجی ایجاد زیستگاه های مصنوعی در نقاط مختلف جزیره كیش در سال 87، انجام طرح های پژوهشی «بررسی زیست بوم شناسی دریایی در سواحل جزیره كیش» و «ایجاد زیستگاه مصنوعی» در سال های 88 و 89 از آن جمله است.
به گفته او، ایجاد سایت های غواصی تازه و كاهش فشار گردشگران در سایت های مرجانی طبیعی، كمك به افزایش ذخایر زیستی با نصب 130عدد سازه مصنوعی در سه نقطه از آب های پیرامون جزیره و نصب 6 مجسمه زیر آب در 2 مرحله از دیگر اقدامات صورت گرفته در این راستا است.
ساخت زیستگاه مصنوعی با مصالح طبیعی به حجم یك هزار تن و در مسیر 300 متری، كاشت و قلمه زدن مرجان روی 500 پلیت بتنی و استقرار آن در پنج نقطه از آبهای سواحل كیش از دیگر اقدامات مورد اشاره محمدی بود.
وی اضافه كرد: نظر به اینكه پدیده گرم شدن جهانی از بزرگ ترین چالش های پیش روی ادامه حیات انسان ها است باید مراكز پژوهشی و دانشگاهی به طور جدی مطالعاتی را در زمینه تاثیر تدریجی آن بر زیست بوم ها (اكوسیستم ها)ی مختلف به ویژه زیستگاه های مرجانی انجام دهند.
محمدی یادآور شد: سازمان منطقه آزاد كیش همواره با حمایت از پژوهشگران و همكاری نزدیك با موسسه هایی مانند مركز ملی اقیانوس شناسی و همراهی سازمان محیط زیست سعی داشته است در یك سال و نیم گذشته طی برگزاری نشست «راپمی» (مركز منطقه ای حفاظت از محیط زیست دریایی كشورهای حاشیه خلیج فارس و دریای عمان) از مرجان های كیش كه مهمترین جاذبه طبیعی و عامل شفافیت آبهای آن است، حفاظت كند.
وی گفت: مرجان های خلیج فارس با وجود مقاومت بیشتر نسبت به مرجان های سایر مناطق، از تاثیر پدیده 'ال نینو' و گرم شدن جهانی كره زمین در امان نخواهند بود و یافتن گونه های مقاوم تر مرجان ها و تلاش برای تكثیر آنها به عنوان گونه های در معرض خطر یكی از اقدامات موثر است.
سفیدشدگی مرجان ها به طور همزمان در دیگر مناطق خلیج فارس مانند جزیره قشم، هندورابی، هرمز و لارك نیز روی داده است.
در آبهای اطراف كیش 36 نمونه مرجانی وجود دارد كه پوشش این گونه های مختلف بسته به شرایط زیستگاه متفاوت است.
1630* 1641/6048/1961