تهران–ایرنا– تحلیلگران معتقدند اختلافات قاهره و ریاض بر سر بحران سوریه، جنگ یمن و مأموریت نیروی مشترك عربی در لیبی، دلیل اصلی لغو دیدار سران دو كشور در قاهره است.

به نوشته پایگاه خبری عربی 21، به نظر می رسد بعد از اشاره برخی رسانه ها و شخصیت های عربستانی به سفر ملك سلمان شاه عربستان از واشنگتن به قاهره و تكذیب این خبر توسط عادل الجبیر وزیر امور خارجه این كشور، اختلافات میان ریاض و قاهره آشكارتر شده است.
رسانه های مصر در مورد سفر ملك سلمان به قاهره دچار سردرگمی و تناقض شده اند زیرا با وجود انتشار گزارش برخی روزنامه ها و پایگاه های خبری در باره دیدار ملك سلمان با عبدالفتاح سیسی رییس جمهوری مصر، مقام های عربستان هرگونه دیداری را تكذیب می كنند.
روزنامه های مصر اواخر ماه اوت (مرداد) گذشته به نقل از «آسوشیتدپرس» از تصمیم ملك سلمان برای سفر به قاهره بعد از دیدار با باراك اوباما رییس جمهوری آمریكا در واشنگتن خبر داده بودند.
یك فعال عربستانی در مورد دلایل لغو این سفر در صفحه توییتر خود نوشت: افشای اطلاعاتی در مورد اقدامات امارات و مصر كه در جهت منافع عربستان نیست، از جمله دلایل لغو این سفر بود.
فعال دیگری می گوید: اختلاف مواضع قاهره و ریاض در مورد بحران سوریه و بشار اسد رییس جمهوری این كشور كه ریاض بر كناره گیری وی اصرار می كند، یكی از مهم ترین دلایل لغو دیدار سلمان با سیسی است.
سخنان عادل الجبیر، تاییدی بر تیرگی روابط حكومت های عربستان و مصر بود. ناظران بر این باورند كه این موضوع نیز همانند مخالفت ملك سلمان با حضور در دیدار اوباما با رهبران كشورهای عربی در كمپ دیوید دارای پیامی است.
البته نباید از نظر دور داشت كه اختلاف های حل نشده زیادی میان قاهره و ریاض وجود دارد و اختلاف مواضع مصر و عربستان در پرونده های حساس منطقه به وضوح دیده می شود.
بر همین اساس پس از آنكه مصر با مشاركت در ائتلاف به سركردگی عربستان در تجاوز به یمن مخالفت كرد، قاهره تلاش می كند راه حل سیاسی برای بحران به وجود آمده پیدا كند.
مصر در این جهت هیات هایی از جنبش انصارالله یمن را در بحبوحه جنگ و همزمان با سفر سیسی به ریاض، به حضور پذیرفت كه مسلما برای مقام های ریاض خوشایند نبود.
اختلاف آشكار میان رهبران دو كشور مصر و عربستان در مورد سوریه نیز بر كسی پوشیده نیست، چرا كه مصر راه مسالمت آمیز را برای حل بحران این كشور ترجیح می دهد، در حالی كه عربستان بر كنار گذاشتن اسد از آینده سیاسی سوریه به عنوان پیش شرط اصلی فرونشاندن بحران تاكید می كند.
در همین راستا می توان به سفر سیسی به روسیه و سخنان وی در مورد تشكیل جبهه مشترك مبارزه با تروریسم با مشاركت اسد اشاره كرد.
این در حالی است كه رهبران كشورهای حاشیه خلیج فارس، كنار گذاشتن اسد را پیش شرط هرگونه راه حلی برای سوریه می دانند.
از سوی دیگر جمال سلطان نویسنده مصری و سردبیر روزنامه المصریون گفت: عربستان طرح رییس جمهوری مصر در لیبی را با تعویق برگزاری نشست برای امضای طرح تشكیل نیروی مشترك عربی ناكام گذاشت و اتحادیه عرب نیز با این درخواست موافقت كرد.
همه این اختلاف مواضع در حالی است كه عربستان اولین حامی ژنرال سیسی در كودتا علیه محمد مرسی رییس جمهور بركنار شده مصر در ژوییه 2013 (تیر1392) بود و میلیاردها دلار به رژیم فعلی مصر كمك كرده است.
خاورم**9364**1486**1010