تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۵

تهران- ايرنا- روزنامه جام جم در صفحه جهان نوشت: اروپا طي سال‌هاي اخير با بزرگ‌ترين بحران مهاجرت مواجه شده است. طرح‌هاي مختلف كشورهاي اروپايي تاكنون چندان چاره‌ساز نبوده و از سويي، بحران‌هاي مختلف در كشورهاي خاورميانه زمينه‌ساز هجوم بسياري افراد به كشورهاي اروپايي براي يافتن سرپناهي امن است.

در گزارشي كه در شماره روز چهارشنبه هجدهم شهريور 1394 خورشيدي به قلم معصومه زارع انتشار يافته است، مي خوانيم: بحران فزاينده پناهجويان خارجي همچنان دغدغه بزرگ كشورهاي اروپايي است. كميسيون اروپا در جديدترين گزارشي كه منتشر كرده وضعيت كنوني را وخيم ترين بحران مهاجرت به اروپا از هنگام جنگ دوم جهاني تا امروز دانسته است، كه البته ريشه اين معضل به سياست هاي غلط اروپا در حمايت از صهيونيست ها و دخالت در ديگر كشورها باز مي گردد.
**جزيره كاس
اين روزها مهاجرت غيرقانوني به اروپا و وقايع مربوط به آن در صدر رسانه هاي غربي قرار گرفته است. اين هفته نوبت به جزيره كاس در يونان بود كه بيشترين خبرها را به خود اختصاص دهد. در اين جزيره توريستي درياي اژه، كنترل اوضاع از دست نيروهاي پليس خارج شد. از ده روز پيش، انبوهي از مهاجران وارد جزيره شده اند. گاهي اوقات صدها نفر طي 24 ساعت پا به اين جزيره مي گذارند. اغلب آنها اتباع سوريه، افغانستان و عراق هستند كه بدون كمترين امكانات مجبورند شب را زير آسمان پرستاره جزيره به صبح برسانند. جزيره كاس ظرفيت ميزباني از اين حجم مهاجر را ندارد. بيش از 7000 نفر از آنها در انتظار دريافت مجوز خروج از كشور و رفتن به شمال اروپا هستند. پس از هفته ها انتظار، بسياري از مهاجران ناراضي در نهايت ساختمان پليس را در جزيره كاس به محاصره خود درمي آورند. شهردار جزيره از دولت يونان درخواست كمك كرده است. او نگران شورش هايي با تبعات بسيار سنگين تر است. 250 پليس ضدشورش بتازگي به جمع نيروهاي پليس اضافه شده اند. گروه پزشكان بدون مرز مستقر در كاس نيز موج فزاينده بدرفتاري و استفاده از خشونت توسط نيروهاي پليس را محكوم كرده است.
يونان نيز هفته گذشته براي رسيدگي به امور مهاجران و دادن مجوزهاي لازم به آنها براي ترك كشور، نيروهاي كمكي به جزيره كاس ارسال كرد. مهاجران جديد همچنان از راه مي رسند. صدها مهاجر كه تعداد زيادي زن و كودك در ميان آنهاست زير آفتاب و بدون دسترسي به آب آشاميدني براي مدت ها در صف مي ايستند. اين وضعيت مي تواند مهاجراني را كه در پي دريافت مجوز عبور از جزيره هستند، عصباني و خشمگين كند.
**آمار مهاجران
البته در اينجا خالي از لطف نيست اگر به كشورهاي مهاجرپذير پيش از بحران مهاجرت در اروپا بپردازيم. بيشترين شمار مهاجران يعني 46 ميليون نفر در آمريكا زندگي مي كنند. ايالات متحده در سال 2013 حدود 13 ميليون مهاجر مكزيكي را در خود جاي داد. مرز مكزيك ـ تگزاس نيز همچنان بزرگ ترين كريدور مهاجران در جهان است. اما شمار مهاجران از چين (2.2 ميليون) و هند (1.2 ميليون) به آمريكا نيز افزايش يافته است. در جايگاه دوم اين فهرست روسيه قرار دارد. آلمان و فرانسه نيز در اروپا بيشترين شمار مهاجران بخصوص از تركيه و الجزاير را به خود اختصاص داده اند.
البته در روزهاي اخير، فرار مهاجران از جنگ در كشورشان و تلاش براي سكني گزيدن در مكاني كه بوي آرامش و ثبات از آنجا به شمام مي رسد، باعث شد اروپا يكباره به ميعادگاه اصلي مهاجران تبديل شود. در سال 2014 شاهد گسيل عظيم مهاجران به ايتاليا بوديم كه ورود 170 هزار مهاجر به اين كشور باعث شد ايتاليا سال گذشته به عنوان كشوري با داشتن بيشترين آمار مهاجر در اتحاديه اروپا معرفي شود. البته عربستان سعودي و كشورهاي حاشيه خليج فارس بيشترين شمار نيروي كار از جنوب آسيا را دارند، به طوري كه تنها 84 درصد از جمعيت مهاجر در امارات زندگي مي كنند.
در حقيقت كارشناسان، بحران مهاجران را در اروپا پيروزي بزرگ داعش مي دانند، چراكه مبدا اصلي مهاجراني كه وارد اروپا مي شوند از سوريه، افغانستان و پاكستان است.
هجوم مهاجران عازم آلمان به ايستگاه هاي قطار بوداپست و وين مشكلاتي را براي اين كشور به همراه داشته است. پليس مجارستان سه شنبه گذشته ايستگاه اصلي قطار بوداپست، پايتخت اين كشور را از وجود صدها مهاجري كه در تلاش براي رسيدن به اروپا بودند پاكسازي كرد و ورودي ايستگاه را بست؛ اما اين اقدام پليس مجارستان باعث تجمع اعتراضي و تظاهرات حدود 200 نفر از مهاجران در خارج از ايستگاه شد.
مهاجران افغان به طور ميانگين داراي بيشترين طول مدت عنوان پناهنده در جهان هستند. اين نكته را آنتونيو گوترش، رئيس كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل متحد ماه گذشته هنگام بازديد از اردوگاه پناهندگان افغان در پاكستان اعلام كرد. گوترش گفت برخي پناهندگان افغان در پاكستان از 30 سال پيش تاكنون چند بار اقامت خود را به عنوان پناهنده تمديد كرده اند.
**بحراني جهاني
بحران مهاجرت، بحراني منطقه اي نيست و مواجهه با آن نيز همكاري جهاني مي طلبد. فردريكا موگريني، رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا در خصوص لزوم همكاري اعضاي اين اتحاديه مي گويد كشورهاي عضو اتحاديه اروپا، كشورهاي نامزد عضويت در اتحاديه و نيز نهادها بايد همكاري هايمان را بيشتر از اين تقويت كنيم و از سرزنش يكديگر دست برداريم. در اين ميان سباستين كورز، وزير جوان امور خارجه اتريش بر ارزش هاي مشترك اروپايي تاكيد مي كند. وي با اشاره به حركت خيل عظيم مهاجران در بوداپست مجارستان گفت اروپا نابسامان شده است و اميدوارم شرايط موجود نهيبي باشد تا بدانيم شرايط موجود نمي تواند براي هميشه ادامه يابد.
سياست اتحاديه اروپا درخصوص مهاجران خارجي همواره مورد انتقاد سازمان هاي حقوق بشري بوده است. بتازگي نيز اين سياست ها كه بر سر راه رسيدن مهاجران به مرزهاي اروپايي اعمال مي شود، مورد انتقاد قرار گرفته است. آژانس امور پناهندگان سازمان ملل، طي گزارشي هشدار داد برخي كشورهاي اتحاديه اروپا، مانع ورود پناهندگان بويژه مردمي كه از جنگ سوريه و عراق فرار كرده اند به مرزهاي اين كشورها مي شوند. سخنگوي كميسيون عالي امور پناهندگان سازمان ملل چندي پيش در گفت وگو با خبرنگاران در ژنو تشريح كرد اين نهاد به طور جدي از كشورهاي عضو اتحاديه اروپا كه مانع دسترسي پناهندگان به خاك اين كشورها مي شوند مي خواهد هر چه فوري اقدامات خود را متوقف كنند.
وي در اين باره گفت: عدم اجازه ورود به اين افراد و بازگرداندن آنها موجب افزايش خطر مرگ براي آنها و ايجاد صدمات جسمي و روحي خواهد شد. اتحاديه اروپا اساسا با پذيرش مهاجراني موافق است كه چند ويژگي عمده داشته باشند: يا ثروتمنداني باشند كه بتوانند با سرمايه خود در آن كشورها سرمايه گذاري كنند و موجب رشد اقتصادي شوند يا افراد تحصيلكرده سطح بالا و متخصصان شناخته شده اي كه بتوانند منافع زيادي در جامعه آنها به وجود آورند.
در حقيقت كارشناسان، بحران مهاجران را در اروپا پيروزي بزرگ داعش مي دانند، چراكه مبدا اصلي مهاجراني كه وارد اروپا مي شوند از سوريه، افغانستان و پاكستان است. به گفته هدر كانلي، كارشناس مركز مطالعات بين المللي و راهبردي، مهاجران از مسير زميني به يونان مي رسند و از آنجا پس از عبور از كشورهاي مقدونيه، صربستان، مجارستان و اتريش وارد آلمان مي شوند.
آلمان پيش بيني مي كند تا پايان سال جاري ميزبان حدود 800 هزار مهاجر تقريبا برابر با جمعيت سانفرانسيسكو باشد.كارشناسان بر اين باورند حقيقتي كه اغلب مهاجران از سوريه گريخته اند مويد واقعيتي آزاردهنده است. به اعتقاد آنها، جنگ آمريكا با داعش كه اوباما آنها را به يك تيم مبتدي بيسبال تشبيه كرد، سوريه را تقريبا غير قابل سكونت كرده است. از نظر آنها بحران پناهجويان پيروزي داعش است، چون مردمي را كه با آنها همفكر نيستند مجبور به ترك سوريه مي كند.
ست جونز از از بنياد رند (RAND) مي گويد مسأله مهاجران سبب اصطكاك و اختلاف نظر درون دولت ها مي شود؛ مساله اي كه هر روز دامنه دارتر شده و رسانه اي شدن آن پيروزي رواني بزرگ داعش محسوب مي شود. جداي از اين پيروزي تحليلگران معتقدند داعش مي تواند براحتي به سيل مهاجراني كه به اروپا سرازير شده اند نفوذ كند و همفكران يا عوامل خود را به اروپا بفرستد. احتمال مي رود همين موضوع باعث شود اروپايي ها به فكر يافتن يك راه حل اساسي به منظور مقابله با بحران بيفتند و حداقل به خاطر منافع خود هم كه شده با چالش روبه رو شوند.
**آخرين آمارها
براساس آخرين آمارها 7.6 ميليون سوري هم اكنون آواره هستند و يك پنجم جمعيت آوارگان را در جهان تشكيل مي دهند. از اوايل مارس تاكنون نيز نيم ميليون يمني آواره شده اند. تنها در ماه آگوست، 50 هزار مهاجر كه عمدتا از كشورهاي سوريه، عراق و افغانستان بودند، وارد مجارستان شدند. در واقع، سياست پذيرش پناهندگان و مهاجران از سوي اتحاديه اروپايي، سياستي گزينشي است و بيشتر از هر چيزي منافع كشورهاي اروپايي را لحاظ مي كند و اين امر مغاير با كنوانسيون ١٩٥١ ژنو در مورد پناهندگان و سازمان هاي ذي ربط است.
*منبع: روزنامه جام جم
**گروه اطلاع رساني**9165**9131