تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۳

تهران - ایرنا - اگر مقام های اروپایی تا امروز از بحران های اقتصادی و اجتماعی ناشی از مهاجرت انبوه به اروپا سخن می گفتند، اكنون آشكارا به تهدیدهای امنیتیِ آن نیز اشاره می كنند.

درباره بحران مهاجرت به اروپا، بسیاری از مقام های اروپایی سخن گفته اند اما اظهارات 'دونالد تاسك' رییس شورای اروپا در دیدار با رئیس رژیم صهیونیستی در بیت المقدس، بوی تهدید هم می داد.
'تاسك' روز سه شنبه به 'روون ریولین' گفت: ما كاملا آگاهیم كه این بحران بزرگ، یك حادثه نیست، بلكه چیزی شبیه به خروج قوم یهود از مصر است و به همین دلیل است كه ما باید هرچه از دستمان بر می آید انجام دهیم و البته باید این كار را با هم انجام دهیم.
سخنان تاسك، با فاصله مهمترین اظهارات یك مقام اروپایی درباره بحران مهاجرت به اروپا است. در واقع، دعوایی كه تا پیش از این میان رهبران اروپا وجود داشت، مشاجره ای اقتصادی و اجتماعی بود.
در این مشاجره، كشورهایی مانند آلمان، فرانسه و اتریش، خواستار وضع نظام سهمیه ای برای پذیرش پناهندگان میان همه اعضای اتحادیه اروپایی بودند و كشورهایی مانند اسلواكی، مجارستان، چك و لهستان كه مقصد عمده پناهجویان نیستند، حاضر نمی شدند زیر بار نظام سهمیه ای بروند، به ویژه آنكه پذیرش انبوه مهاجران، آن هم در بخشی از جهان كه با بحران های اقتصادی دست و پنجه نرم می كند، به معنای پذیرش چالش های اقتصادی و اجتماعی بیشتر است.
اما حالا ابعاد امنیتی هم به چالش های اقتصادی و اجتماعیِ مهاجرت افزوده می شود. سخنان دیروز تاسك، دو نكته ظریف داشت:
1 – وی بحران كنونی را به خروج قوم یهود تشبیه كرد تا رییس رژیم اسراییل وضع را بهتر درك كند.
در جریان خروج قوم یهود از مصر، یهودیان مصری برای یافتن سرزمینی بهتر و زندگی كم مصیبت تر، دسته جمعی از سرزمین مادریشان خارج شدند و سرزمین فلسطین را كه پیشاپیش ساكنانی داشت، به تملك خود در آورند.
تماشای چهره رئیس رژیم صهیونیستی در هنگام شنیدن این روایت، البته جالب بوده است. 'تاسك' تلویحا می گوید مهاجرت این سامی تباران كه از خاورمیانه و شمال آفریقا به اروپا می آیند، اگر متوقف نشود، به اشغال اروپا منجر خواهد شد.
این اتفاق برای اروپاییانی كه حتی حاضر نیستند كشوری مانند تركیه را به دلیل نزدیكی به اندیشه های غیر اروپایی در اتحادیه خود بپذیرند، قابل قبول نیست.
2 – وی تاكید كرد برای مقابله با این بحران، اسرائیل هم باید كارهایی انجام دهد.
رژیم تل آویو نه خاستگاه مهاجران است و نه مقصد آنان و نه توان مالی و راهبردی برای كمك به اروپا را دارد. پس منظور دونالد تاسك از تاكید بر همكاری با رژیم صهیونیستی در پایان دادن به بحران مهاجرت چیست؟
اگر به سابقه مشترك اروپا و رژیم اسراییل در حمایت از شبه نظامیان برای براندازی دولت بشار اسد نگاهی كنیم، درك سخنان تاسك، آسانتر خواهد شد.
تا امروز، كشورهای اروپایی، روش های نرم را برای مقابله با بحران پناهندگی آزموده اند:
الف – بحران پناهندگی از كشورهای جنگ زده به اروپا را 'بحران مهاجرت' نامیدند تا پناهجویان بدانند كه قرار نیست به آنان پناهندگی داده شود، بلكه با آنان مطابق قوانین سخت مهاجرتی رفتار خواهد شد.
ب – خبرهای غرق شدن پناهندگان یا كمك رسانی ارتش های اروپایی به پناهندگان سرگردان در مدیترانه را به طور مرتب، در رسانه ها برجسته كردند تا پناهجویان بدانند كه اگر قصد مهاجرت به اروپا كنند، مسیری پرخطر در انتظارشان خواهد بود.
این روش ها آشكارا بی فایده بوده است. سازمان پناهندگان ملل متحد (UNHCR) اعلام كرده است در حالی كه پارسال 219 هزار پناهنده خارجی با گذر از دریای مدیترانه به اروپا وارد شدند، احتمالا امسال 400 هزار پناهجو و سال آینده 450 هزار پناهجوی دیگر از این دریا وارد اروپا شوند.
وضع به گونه ای است كه شاید سرعت مهاجرت از پیش بینی سازمان ملل هم فراتر برود؛ چنانكه تا امروز كه چهار ماه تا پایان سال جاری میلادی باقی مانده، شمار مهاجران وارد شده از دریا به اروپا، به 322 هزار و 500 نفر رسیده است كه نیمی از آنان فقط از كشور سوریه به اروپا آمده اند.
در میان این پناهجویان، شاید اعضای داعش یا اعضای گروه های شبه نظامیِ به اصطلاح میانه رو كه توسط خود اروپا و آمریكا در سوریه آموزش دیده اند هم باشند. شبه نظامیِ خوب، طبیعتا زمانی خوب است كه در جای مورد نظر باشد، اما اگر قرار باشد پایش به مرزهای خودی باز شود، به تهدید امنیتی تبدیل خواهد شد.
درست مانند القاعده كه تا زمانی كه علیه شوروی سابق مبارزه می كرد، 'مجاهدین' و 'شبه نظامیان' نامیده می شدند و زمانی كه لوله سلاحش را به سمت آمریكا نشانه گرفت، به 'بزرگترین تهدید تروریستی جهان' تبدیل شد.
نگارنده پیشتر در مقاله 'اروپا و بحران مهاجرت'، تاكید كرده است كه 'اگر اروپا تصمیم دارد جلوی هجوم پناهجویان را بگیرد، ناچار است با ریشه های پناهندگی مقابله كند' (1). طبعا اعزام هواپیماهای شناسایی و بمباران بخش هایی از مواضع داعش، راه حل ریشه ای نخواهد بود؛ زیرا اساسا داعش تنها یكی از گروه های شبه نظامی فعال در سوریه است و پناهندگان نه از یك نام یا یك گروه، كه از جنگ و ناامنی گریزان هستند. تنها راه پایان دادن به مهاجرت انبوه از خاورمیانه به اروپا، پایان ناآرامی در خاورمیانه به روش های سیاسی و غیرنظامی است.
* زمان رضاخانی كارشناس سیاسی
اروپام**9163**1485**1479