نيويورك تايمز مي نويسد: بحران پناهجويان سوري درمرزهاي اروپايي ؛ كانون توجه جهانيان است و آن رهبران اروپايي را به اتخاذ تدابيري محكم براي تعامل با اين بحران برانگيخته است.
انگيزه اصلي اين مهاجرت دسته جمعي سيل آسا كه سوري ها را واداشته است با به خطر افكندن جانشان خود را به مرزهاي اروپايي برسانند اين است كه زندگي نه تنها در سوريه بلكه در كشورهاي همجوار آن نيز كه هزاران سوري به آن پناه گرفته اند، نيز خطرناك شده است .
از زمان آغاز درگيري در سوريه در سال 2011 تاكنون بيش از 12 ميليون سوري كه معادل نيمي از جمعيت قبل از جنگ داخلي اين كشور است آواره شده اند . بيش از 4 ميليون سوري از كشور گريخته اند و اغلب آنها به كشورهاي همجوار شامل اردن ؛ تركيه و لبنان پناه برده اند.
جمعيت مهاجران سوري حاضر در لبنان هم اكنون يك چهارم جمعيت اين كشور را تشكيل مي دهند.
اين كشورها ديگر از پذيرش پناهجويان سوري اشباع شده اند . با افزوده شدن روز افزون بر جمعيت اين پناهجويان, شرايط زندگي براي اين مهاجران در اين كشورها هم بشدت وخيم شده است .
يكي از علل ريشه اي آن اين است كه آژانس هاي ذيربط سازمان ملل كه مايحتاج اوليه اين پناهجويان از قبيل غذا, دارو و مراقبت هاي درماني و پناهگاه تهيه مي كنند , توان مالي كافي براي كمك رساني به اين پناهجويان را ندارند .
'آنتونيو گوترس' كميسير عالي پناهندگان سازمان ملل در ارتباط با اين مشكل در ماه ژوييه هشدار داد كه ' اين آژانس ها از حيث مالي ورشكست شده اند' .
سازمان ملل از كشورهاي عضو اين سازمان درخواست كمك مالي براي ارائه دادن به كشورهايي كه پذيراي اين پناهجويان هستند، كرده است اما در اين مدت فقط 67/1 ميليارد دلار از 5/4 ميليون دلار تقاضا شده براي تامين نيازهاي كشورهاي همسايه سوريه كه پذيراي پناهجويان سوري هستند، دريافت شده است .
تنگناهاي مالي موجب شده كه ؛ 'برنامه جهاني غذا' جيره غذايي 6/1 ميليون سوري را قطع كند و پناهجويان سوري حاضر در لبنان هم ماهانه تنها 13 دلار دريافت مي كنند.
در اردن از هفته گذشته جيره غذايي بيش از 200 هزار پناهجو قطع شده است . بيم آن مي رود با قطع شدن اين جيره غذايي كودكاني كه محتاج آن هستند دچار سوء تغذيه و بيماري هاي مزمن شوند.
اين كشورها همچنين در مورد تامين دارو و درمان اين پناهجويان به خصوص درمان مجروحان جنگ با كمبود اعتبار مواجه اند و اين كمبود در مورد درمان پيشگيري از بيمارها تاثير منفي بسزايي دارد.
بسياري از پناهجويان سوري براي تامين غذاي اوليه خانواده از دريافت حق مسكن و دارو و درمان محروم هستند. فقط 30 درصد كودكان سوري در لبنان به مدرسه مي روند .
پناهجويان زخمي كه از بنيه مالي مناسب براي پول دادن به دلالان و قاچاقچيان انسان براي انتقال آنان به اروپا را هم دارند هرگز حاضر نمي شوند با اين كار جان خود را در اين سفر پر مخاطره به خطر افكنند.
بودجه اكثر برنامه هاي بشردوستانه سازمان ملل از جمله 'يونيسف' و آژانس هاي پناهندگان را اكنون اشخاص حقيقي ؛ شركت ها ؛ بنيادها و دولت ها تامين مي كنند.
'آژانس رسيدگي به امور پناهندگان' سازمان ملل فقط سالانه يارانه كمي از بودجه عادي سازمان ملل را براي پوشش دادن هزينه هاي اجرايي و اداري خود دريافت مي كند كه بديهي است ابدا رقم كافي نيست .
هم اكنون 60 ميليون نفر در دنيا بر اثر جنگ ، درگيري و خشونت از خانه و كاشانه خود آواره هستند و احساس نمي شود اين جنگ ها و درگيري ها به پايان برسد. به نظر نمي رسد آژانس هاي ذيربط سازمان ملل كه با كمبود اعتبار مواجهند قادر به تامين مايحتاج اوليه اين مهاجران باشند.
با توجه به عمق بحران؛ بر كشورهاي عضو سازمان ملل بايد به كمك آژانس هاي اصلي بشردوستانه سازمان ملل بشتابند و در تامين بودجه ،اين سازمان را ياري رسانند.
در حال حاضر كشورهاي همسايه نيازمند كمك هاي بيشتري براي انجام امور مربوط به ميليون ها پناهجوي سوري هستند.
نيويرك تايمز در پايان نوشت : كشورهاي ثروتمند مانند آمريكا و كشورهاي حاشيه خليج فارس لازم است بي درنگ سطح كمك هاي اهدايي خود به سازمان ملل را افزايش دهند و كشورهايي هم كه مدعي اين كمكها شده اند و در عمل كاري انجام نداده اند نيز بايد به طور كامل به وعده شان عمل نمايند.
آساق**1591** 1917
تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۸:۴۴
تهران - ايرنا - نيويورك تايمز در سرمقاله روز سه شنبه خود نوشت: كانون توجه جهان متوجه سيل ورود پناهجويان سوري پشت دروازه هاي اروپاست و كشورهاي جهان از توجه به پناهجويان سوري اسكان يافته در كشورهاي همجوار سوريه كه بشدت محتاج رسيدگي اند؛ غافل مانده اند.